Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2023 05:57 | Správy | Politika
Video

Remišová EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Nechceme robiť posluhovačov Pellegrinimu! S kým sa chce spájať?

Ku komu sa pridá? Strana Za ľudí začínala pred tromi rokmi ako prezidentská strana. Po nedobrom výsledku vo voľbách a odchode zakladateľa sa jej ujala Veronika Remišová (46), neskôr sa strana rozpadla a v súčasnosti má v parlamente troch poslancov. Remišová v rozhovore pre Nový Čas opisuje, ako chce svoje hnutie viesť do volieb, s kým sa plánuje spájať a čo hovorí na spoluprácu s ostatnými lídrami.

Minulý týždeň skončil Vladimír Lengvarský ako minister zdravotníctva. Ako hodnotíte jeho pôsobenie na poste ministra?

Toto rozhodnutie malo prísť už dávno a odišiel naozaj na hulváta. Tak sa neodchádza, že posledný deň, keď položíte funkciu, tak ešte popodpisujete štós papierov, zmlúv a všeličoho a potom zabuchnete dvere a odídete. To je jednoducho odchod na smeráka.

 

Čo považujete za jeho najväčšie zlyhanie v prípade ministerstva zdravotníctva?

Z dôvodov, ktoré uviedol a pomenoval aj Eduard Heger, tak je to v prvom rade menežment plánu obnovy, ktorý zaostával. Myslím si, že toto je dobré menežérske rozhodnutie, aby to zobral niekto iný.

 

Je vhodné, aby mal vo vláde tri ministerstvá na starosti jeden človek? Teraz hovorím o Eduardovi Hegerovi, ktorý je premiérom, ministrom financií aj ministrom zdravotníctva.

Určite si viem predstaviť aj lepšiu situáciu. Ale vždy je to lepšie, ako tam mať človeka, ktorý nielenže nerobí kroky, ktoré nevedú k úspešnému napĺňaniu plánu obnovy, ale dokonca ide úplne opačným smerom. Takže vždy je to lepšie. Ako hovorím, je to neštandardná situácia. Taká situácia sa stala aj pánovi Pellegrinimu, ktorý tiež bol pán premiér aj minister zdravotníctva. A ešte je tu jeden rozdiel. Na rozdiel od pána Pellegriniho, ktorý svoju funkciu poňal tak, že už začal len zbierať len fotoalbumy knihy plesní, tak Eduard Heger robí všetko, aby ten plán obnovy napredoval.

Dokedy je možné ťahať oslabené ministerstvá? Dokedy máte tú toleranciu alebo trpezlivosť pokračovať v takejto osekanej vláde a kedy by už mala zasiahnuť prezidentka?

Toto je výlučne medzi pánom premiérom a pani prezidentkou. My na ministerstve si robíme robotu, ktorú máme a robíme si ju dobre. My sme nepustili šrobováky z rúk a teraz budeme do septembra oddychovať. Ideme vypísať v novom programovom období výzvy za šesť miliárd eur, čo je jedna tretina sumy. To tu nikdy predtým nebolo. Dokončili sme reformu eurofondov v IT, teraz pripravujeme nový zákon, legislatívnu iniciatívu, čo sa týka platforiem. To znamená, že platformy nemôžu zarábať miliardy eur na rozdeľovaní a nenávisti čiže to dávame teraz do medzirezortného pripomienkového konania. 

Vyrokovali sme s Európskou komisiou, aj keď nebolo to ľahké, ale vybavili sme 130 miliónov pre samosprávy, teraz budeme vypisovať výzvu. Práve preto, že samosprávy pomáhali ľuďom v ukrajinskej kríze a mali nejaké výdavky. A toto sú peniaze, ktoré ony môžu použiť, ktoré sú nejakým spôsobom odmena za to, že pomáhali tým, ktorí boli bez domova. Čiže 130 miliónov pôjde samosprávam a to bol veľmi dlhý proces s Európskou komisiou. Odvtedy ako sme to žiadali, ako sme navrhovali európsku legislatívu, ako sme s Európskou komisiou rokovali o európskej legislatíve, dotiahli to do konca a vyrokovali to pre nich, tak to trvalo pol roka. Ale my sme sa nevzdávali. Ďalšia vec je digitálny príspevok. 

Teraz sme schválili a odštartovali sme výzvu. Všetci prváci stredných škôl plus vybrané kategórie detí na základných a stredných školách sa môžu prihlásiť a budú mať digitálny príspevok v hodnote 350 eur. Ja podotýkam, že to je vôbec prvýkrát v histórii, kedy z digitalizácie vypisujeme takú výzvu. Predtým sa tie peniaze rozkradli na predražené IT systémy za Pellegriniho a za Rašiho. My to dávame ľuďom a na zručnosti ľudí, pretože stále zastávam názor, že najlepšia investícia vôbec je investícia do ľudí, ľudského kapitálu a do ich talentov, aby mal každý rovnakú štartovaciu čiaru.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt