Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Pijete lacný čaj? Môže vám viac uškodiť ako pomôcť

Pijete čaj pravidelne, alebo len počas choroby? Jeho pitím si možno škodíte a ani o tom neviete.

Ako zistiť, že mi čaj škodí

Bolesť hlavy, červené fľaky na tvári, malátnosť, kŕče v žalúdku. To všetko môžu byť následky pitia nekvalitných čajov. Babky bylinkárky by sa za hlavu chytali, keby videli, z čoho sa dnes vyrábajú čaje. Obetujte jedno čajové vrecúško a vysypte si ho. Nás jeho obsah šokoval. Ružové granulky, ktoré slúžia ako farbivo. Biele guličky, ktoré majú zvýrazniť chuť a vôňu. A zvyšný obsah je pomletá bylinka na prach. Väčšina z nás sa mylne domnieva, že čím výraznejšia farba, tým je čaj kvalitnejší a lepšie chutí. Práve opak je pravdou. Spravte si pokus. Nazbierajte šípky, rozrežte a nechajte vysušiť. Potom ich zalejte vriacou vodou. Pravá šípka vám pustí farbu najskôr po 15-tich minútach lúhovania. Lacný šípkový čaj je hneď po zaliatí krásne červený a plný vône. Všetko vďaka čarovným granulkám a chémii, ktorú obsahuje. Nie, toto ozaj nášmu telu neprospieva, práve naopak. Obsah chemických látok, aj keď oficiálne povolených, je len ďalšia chémia, s ktorou musí naše telo bojovať. Čaj nám má pomáhať, nie zaťažovať naše telo. Staráme sa o svoje zdravie, záleží nám, čo zjeme a dávame telu vitamíny, aby dobre fungovalo. Je na zamyslenie, či nevymeniť zafarbenú vodu za pár centov za kvalitný čaj.

Otvoriť galériu
Zdroj: Big tea – Medica

Môže čaj liečiť?

Áno, môže, ale čaj nie je liek. Môže nám pomôcť pri problémoch a výrazne podporiť náš organizmus pri chorobách. Avšak pri nesprávnom dávkovaní vie ublížiť. Treba sa poradiť s odborníkmi, alebo si zakúpiť pripravenú čajovú zmes s konkrétnym účinkom. „Podobne ako v liekoch aj bylinky v sebe obsahujú účinné látky. Tie sa dajú extrahovať a následne sa používajú vo farmaceutickom priemysle na výrobu liečiv a doplnkov. Preto sa čaj považuje za prírodnú alternatívu k liekom, objasňuje nám slovenský výrobca liečivých čajov MEDICA. Keď dobre poznáme jednotlivé bylinky a ich účinky, môžu nám výrazne dopomôcť pri boji s problémom, ktorý nás trápi. Preto je veľmi dôležité sledovať pôvod byliniek, účinky, ich kvalitu a spôsob spracovania. Ideálne je pestovať si bylinky doma, alebo si ich chodiť zbierať do prírody. Ten, komu záleží na kvalitnom produkte, ale nemá priestor na samozber, odporúčame hľadať bylinky s označením BIO. BIO bylinky nie je len marketing, ale je to prísne regulovaný spôsob pestovania a spracovania. Bylinné čaje s označením BIO sú najviac blízke bylinkám z voľnej prírody.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Vyhnite sa lacným čajom a pozerajte na kvalitu

Čím nižšia cena, tým menej prírodných zložiek a viac chémie. Čím je bylinka viac nadrvená, tým viac sa presuší a príde o esenciálne oleje, ktoré sú podstatou jej účinnosti. Zamerajte sa na bylinky, ktoré nie sú podrvené na prach. Vyskúšajte sypané čaje. Príprava je jednoduchá, čaje nestrácajú svoje chuťové a účinné látky a najmä sa vyhnete mikroplastom, ktoré sa uvolňujú z čajových vrecúšok. Na prípravu je ideálne mať doma veľké porcelánové alebo nerezové sitko, aby mal čaj priestor na lúhovanie. Prípadne veľký čajník, ktorý už v sebe sitko obsahuje. Pokiaľ nedáte dopustiť na čaj vo vrecúšku, vyhnite sa klasickým vreckám, kde nenájdete viac ako 1 g bylinnej zmesi. Poobzerajte sa radšej po sypaných čajoch v pyramídkach. V pyramídkach býva množstvo čaju od 2 g do 4 g.

Otvoriť galériu
Zdroj: Big tea – Medica

Trápi ma zdravotný problém, ako si mám vybrať čaj?

Na Slovensku rastie veľmi veľa vzácnych byliniek. Každá oblasť Slovenska je špecifická a má iné podmienky pre rast liečivých bylín. Začať musíte štúdiom byliniek. Dostupné herbáre nájdete aj na internete, alebo si môžete zakúpiť knižku o bylinkách. Môžete študovať ich účinky, kde rastú a kedy je vhodný čas na ich zber. Rýchlejšie a jednoduchšie je pozrieť si ponuku hotových čajov, kde sú bylinky namiešané tak, aby sa vzájomne podporovali a mali čo najväčší účinok na zdravotný problém. Takéto čaje nájdete väčšinou v lekárňach. Veľmi dobré ohlasy majú sypané čaje výrobcu Medica. Sú namiešané tak, aby pomáhali a zároveň výborne chutia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ