Rozhodne by však mal byť súčasťou nášho jedálnička. Má nenahraditeľný vplyv na zdravie a práve jeho čierny variant obsahuje všetky dôležité látky v oveľa vyššej koncentrácii. Navyše je vhodný aj pre citlivé žalúdky.
Celé hlávky kuchynského cesnaku sa nechávajú zrieť pri teplote 60 °C počas 3 až 4 týždňov. Čierna farba vzniká následkom tzv. Maillardovej reakcie. Ide o neenzymatický proces, pri ktorom dochádza ku vzniku dôležitých zlúčenín. Príprava čierneho cesnaku je čisto biologická, bez pridávania akýchkoľvek ďalších látok. Cesnak stráca svoju ostrosť, štipľavosť a nadobúda šťavnatú mazľavú konzistenciu a sladkastú chuť.
Obsah dôležitých látok
Niektoré nestabilné zlúčeniny sa v procese zretia menia na viac stabilné a pre organizmus ľahšie stráviteľné. Čierny cesnak obsahuje alicín a ďalšie vo vode rozpustné sírnaté zlúčeniny: S-alyl merkaptocysteín a S-alyl cysteín, ktoré sú veľmi silné antioxidanty s 98 % vstrebateľnosťou. Minerálne prvky obsiahnuté v kuchynskom cesnaku zvýšia násobne svoju koncentráciu, napr. sodík a magnézium na dvojnásobok a vápnik takmer na 15-násobok. No u S-alyl cysteínu dosahuje koncentrácia až 145-násobok hodnoty v bežnom cesnaku.
Vplyv na kardiovaskulárny systém
Zvýšený cholesterol (LDL) v krvi môže spôsobiť ochorenie srdcových ciev, čo vedie k ischemickej chorobe srdca či k infarktu. Práve spomínaný S-alyl cysteín má pozitívny vplyv na zníženie lipidov – cholesterolu, triglyceridov, a to už v dávke 2,4 až 4,8 g, teda jeden strúčik denne. Preventívne pomáha aj proti vysokému krvnému tlaku.
Významný antioxidant
Voľné radikály v ľudskom tele poškodzujú DNA, telesné tuky i bielkoviny a ich nadmerné množstvo je zodpovedné za vznik mnohých ochorení. Čierny cesnak nabitý antioxidantami dokáže účinne redukovať ich hladinu a okrem iného prispieva aj k produkcii glutathionu – antioxidantu, ktorý si vyrába organizmus sám.
Silný bojovník
Antibiotické schopnosti kuchynského cesnaku sa často využívajú v domácej liečbe pri bežných ochoreniach. No čierny cesnak dokáže zabojovať aj v oveľa komplikovanejších situáciách. Významne účinkuje na Helicobakter pylori, ktorý môže byť príčinou žalúdočných vredov i rakoviny žalúdka, a to aj u ľudí rezistentných na antibiotickú liečbu. Tiež by ho mali užívať HIV pozitívni pacienti, pretože podporuje produkciu bielych krviniek, schopných likvidovať napadnuté a poškodené bunky.
Proti nádorom
Čierny zázrak sa javí veľmi vhodným doplnkom liečby najmä pri rakovine žalúdka, hrubého čreva a prostaty. Spomínaný glutathion zabraňuje karcinogénom naviazať sa na DNA a napomáha vylučovaniu toxínov z tela. Navyše S-alyl merkaptocysteín (SAMC) a S-alyl cysteín dokážu potláčať rast rakovinových buniek pri napadnutí prostaty až o 80 % a SAMC až o 71 % pri rakovine hrubého čreva.