Kulinárske postupy krajín arabského polostrova majú stále viac priaznivcov aj v iných kútoch sveta. A futbalové MS ich popularite ešte výdatne pomôžu. Z unikátnych jedál, ktoré má táto kuchyňa v ponuke, sme vybrali dve, v ktorých nájdete tú najlepšiu zmes korenín a byliniek typických pre tento kút sveta.
Baba Ghanoush (čítaj baba ganúš)
Už názov je rozprávkový ako z príbehov Tisíc a jednej noci! Za orientálnym pomenovaním sa skrýva obyčajný baklažán, ktorý sa v arabskom svete podáva ako predjedlo. Teda snack vhodný na polčasovú prestávku vo futbale!
Potrebujeme:
- 3 ks baklažánu (ak je partia väčšia, pridáme ďalšie a prispôsobíme aj zvyšok ingrediencií)
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL tahini
- 2 PL olivového oleja
- šťavu z 2 citrónov
- petržlenovú vňať
- soľ
- čierne korenie
- čili
- rímsku rascu
Postup:
- Baklažány popicháme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Musia byť celkom scvrknuté. Upečené prekrojíme, vydlabeme a dáme do mixéra so všetkými surovinami. Mixujeme do želanej konzistencie, niekto to má rád, keď sú tam kúsky baklažánu, iný má zasa túto nátierku rád celkom hladkú. Podávame s arabským (alebo naším) chlebom či pečivom a kopou nakrájanej zeleniny.
Otvoriť galériu
Baba Ghanoush
Zdroj: istock