Dyzentéria
Odôvodnene sa jej hovorí aj „choroba špinavých rúk“. Najčastejšie sa týmto pojmom súhrnne označujú zápalové ochorenia čreva, najmä hrubého, spôsobené baktériami, vírusmi, prvokmi, červami alebo chemickými látkami. Prejavmi bývajú hnačka, bolesti v bruchu a podobne. Konkrétna choroba, ktorá sa volá dyzentéria, býva označovaná aj ako „bacilová červienka“. „U nás sa nevyskytuje často, skôr sú to tie stafylokokové a vírusové infekcie či salmonelóza,“ dopĺňa Miloš Bubán.
Črevná chrípka spôsobuje dehydratáciu
Národný portál zdravia Vracanie je nebezpečné najmä u malých detí, pretože rýchlo vedie k dehydratácii. Najčastejšou príčinou býva vírusová infekcia tráviaceho traktu - „črevná chrípka“. Pri ľahkom a miernom priebehu pomôže domáca liečba. Keď však vracanie trvá viac ako 24 hodín a sprevádza ho rýchly pulz, nízky tlak, suché sliznice alebo iné varovné príznaky, vyhľadajte lekára.
Ohrozuje nás nielen Salmonela
Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR
Nemusí ísť vždy o salmonelózu. Väčšinou ide o ochorenia spôsobené baktériami z dôsledku mikrobiálneho kazenia potravín, tzv. dyzentéria atď. Choroby sa prejavujú hnačkou, horúčkou, vracaním, zvýšenou teplotou, niekedy zimnicou, pocitom únavy a vyčerpania z dôvodu straty tekutín a minerálov. Salmonelóza sa prejavuje prudkými hnačkami, vracaním, nevoľnosťou, horúčkou, bolesťami hlavy a vodnatou hnačkou. Prvá pomoc je rýchle doplnenie tekutín - horký čaj, pitná voda, vhodná je aj minerálna voda, pretože telo dehydratáciou stratí minerály. Potrebné je vyhľadať lekára.
Ako dlho môžem nechať jedlo v teple?
Miloš Bubán, gastroenterológ
Toto vám nepovie nikto, ako odhadnúť ten čas. Jednoducho, čím je to dlhšie, tým viac vzniká riziko infekcie. Ale ak ste dodržali všetky postupy prípravy a skladovania, nemal by byť problém, keby to ostalo vonku aj dlhšie. Nejakú hodinku, hodinku a pol. To, že sa oteplí, automaticky neznamená, že sa všetko pokazí.