Pondelok 15. 8.
Marcela
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2022 16:00 | Správy | Servis

Horúčavy prajú baktériám v potravinách: Ako sa vyhnúť črevným problémom? Lekár radí

Leto má mnoho nástrah. Prináša nám nielen slniečko a vodu, ale občas aj žalúdočné problémy.

Extrémne horúčavy totiž škodia aj potravinám. A aj keď sa snažíme správať zodpovedne, dodržiavame spôsoby uskladnenia a dátumy spotreby, občas to proste nemusí vyjsť. Čo nám môže zabezpečiť príliš veľa času na toalete, ak nie sme dostatočne opatrní?

Najrizikovejšie sú tie potraviny, ktoré vyžadujú skladovanie v chlade, v teplote od 4 do 10 °C. Patria sem najmä mäso, mliečne výrobky a vajcia. Salmonela sama od seba nevznikne, buď v potravine už je, alebo nie je. Je však veľmi dôležité, koľko jej zjeme. Pri nízkej náloži sa nemusí vôbec prejaviť ako choroba. „Nemusí to byť len salmonelóza, veľmi často je to nejaká stafylokoková alebo vírusová infekcia,“ vysvetľuje gastroenterológ Miloš Bubán.

„Nielen pri výrobe potravín, ale aj pri ich skladovaní je veľmi dôležitá dostatočná hygiena,“ pokračuje odborník. Odporúča sa skladovať jedlo čo najkratšie, pretože niektoré baktérie sa množia aj v chladničke, hoci pomalšie. Ďalším letným problémom sú hnačky. „Či už zo zle upraveného mäsa, mlieka, zmrzliny či krémového zákuska, alebo tzv. cestovateľské hnačky. Odporúčam preto užívať probiotiká s takými kmeňmi, ktoré účinkujú priamo v črevách,“ dodala Miriam Jauschová, delegátka Slovenskej lekárnickej komory.

 

Varte extra opatrne

Vajíčka - nerozbíjajte o misku, ale na osobitnom mieste. Škrupiny ihneď vyhoďte a ruky si umyte dezinfekčným mydlom. Ak vajíčka varíte v škrupinke, varte ich aspoň 12 minút pri teplote 100 °C. Rizikové sú jedlá s nedostatočným tepelným spracovaním - miešané vajcia, lečo, volské oká, vajcia namäkko a pod.

Mäso - potrebuje minimálne 30 minút pri teplote 70 °C. Najbezpečnejšie je stravu pripravovať varením a dusením.

Majonéza - Bolo by lepšie vyhnúť sa príprave majonézových šalátov, ale keď si majonézu neviete odoprieť, použite len kupovanú majonézu, ktorá je pred salmonelózou chránená procesom pasterizácie. Domácu vynechajte na celé leto.

Konzumácia - Jedlo skonzumujte ihneď po uvarení, a ak nie, uchovajte ho pri teplote nad 60 °C alebo v chladničke pri teplote pod 10 °C.

Hmyz - Chráňte potraviny pred nežiaducimi návštevníkmi

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Hrozivé zábery z UFC! Brutálnym kopom do tváre absolútne vypol protivníka
Po ruskej blokáde vyplávala loď s obilím z ukrajinského prístavu: Smeruje do tejto krajiny
Leteckí záchranári mali cez víkend rušno: Muža po páde prevážali v umelom spánku
V Londýne to poriadne vrelo! Vyhrotená hádka trénerov a červené karty
Foto
Najstaršiu špiónsku zbierku predali za obrovskú sumu: Toto sú hračky Jamesa Bonda
V prípade smrti kameramanky († 42) nastal zlom: Baldwin sa z toho nevyvlečie
Foto
Z tohto sa vám prevráti žalúdok: Kráska nosí plienky a nebudete veriť, čo s nimi robí, keď ich použije
Slovan si schuti zastrieľal na Liptove, Trnava nedala šancu Michalovciam
Foto
Španielsko zachvátil obrovský požiar, ktorý sa vymkol spod kontroly: Ľudí musia evakuovať
Foto
Gabriela Drobová nám ukázala záhradu: A ten výhľad? Nemá chybu!
Zábery hrôzy: Šofér doplatiť na bezohľadné obiehanie! Musel pri ňom stáť anjel strážny
Explózia po streľbe v ekvádorskom prístavnom meste si vyžiadala obete: Niekoľko ľudí je nezvestných