Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2022 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Vysvedčenia dnes dostalo viac ako 700-tisíc detí: Ako veľmi sú dôležité známky?! Odborníci vysvetľujú

Posledný júnový deň môže byť pre deti trochu rozporuplný. Síce ich od letných prázdnin delí už len pár hodín, avšak dostanú sa k nim až po vysvedčení. Číselné ohodnotenie celoročnej snahy nie vždy vyzerá tak, ako by deti, a najmä rodičia, chceli. Postupom doby sa na tieto známky ešte aj mení názor - sú vôbec dôležité? Naozaj odrážajú vedomosti žiaka dostatočne a objektívne? Ako reagovať na zlé vysvedčenie?

Jednotky nezaručujú úspech v živote

Gabriela Herényiová, školská psychologička

Známky svedčia o tom, ako sa dieťa snaží. Dieťa sa porovnáva so spolužiakmi, doma zvyčajne porovnávame súrodencov, ale to by sme už nemuseli robiť. Niekomu sa darí viac, niekomu menej, a  hlavne v  tom učení. Učenie je taká špecifi cká oblasť, kde sa prejavujú aj rôzne vrodené predpoklady, aj vôľové vlastnosti. Ak sú známky zlé, podávajme dieťaťu pomocnú ruku. Známky sú u nás oddávna, je to také ohodnotenie, ale nemusíme im prikladať taký význam, ako možno mali za našich čias. Za našich čias sa nosili samé jednotky, ale ukazuje sa teraz, že jednotkári sú najmenej úspešní v živote. Oveľa úspešnejší sú tí, ktorí si musia známky opravovať, ktorí prekonávajú sami seba a prekonávajú prekážky

 

To, čo sa naučíte, aj potrebujete

Známky väčšinou neodrážajú vzťah žiaka k učeniu, tvrdí školský psychológ profesor MIRON ZELINA.

Aký význam majú známky na vysvedčení žiaka alebo študenta v súčasnosti? Čo odrážajú? Len schopnosti žiaka/študenta, alebo aj kvalitu výučby?

Známky majú význam v tom, že odrážajú úroveň vedomostí žiaka, ktoré sú posudzované podľa kritérií zvládnutia učebnej látky podľa obsahových a výkonových štandardov. Neodrážajú väčšinou vzťah žiaka k predmetu, učeniu, jeho podmienky učenia sa. Diskutabilné je, či to, čo sa žiak naučí a z čoho je hodnotený, je to podstatné a potrebné pre kvalitný život človeka. Treba urobiť obsahovú transformáciu učiva (kurikulárna reforma), ktorá by viac odrážala skutočnú úroveň vedomostí žiaka pre jeho budúci život.

Má zmysel porovnávanie známok na dvoch, príp. viacerých školách? Nie je vzhľadom na kvalitu škôl takáto komparácia bezpredmetná?

Porovnávanie škôl podľa známok má svoje racio, ale komparatívna analýza by ukázala, čím je známkovanie žiakov určené - aká je filozofia školy, učiteľov, čo žiakov škola učila a čo hodnotia. Škoda, že sa nerobia podrobnejšie analýzy, napr. merania deviatakov, prečo niektorá škola je dobrá a druhá zlá, prečo 30 rokov zaostávame v medzinárodných meraniach PISA.

Predchádzajúce dva školské roky významne poznačila pandémia. Je pravdepodobné, že oproti predpandemickým časom si žiaci/študenti v priemere pohoršia?

Už sú merania, ktoré ukazujú (maturity), že žiaci si veľmi nepohoršili, ale to je vec formulácie a náročnosti otázok, ktoré merania uskutočnili. Keď dám ľahšie otázky v testoch, pri skúšaní ako pred pandémiou, dosiahnem podobné, ba aj lepšie v výsledky, ale to nie je skutočný obraz toho, ako pôsobila pandémia na vzdelávacie výsledky.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?