Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2022 16:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Psychiatrička Lucia Žlnayová: Každý za život zažije úzkosť alebo depresiu! Tu sú varovné príznaky

Dva roky pandémie, strach z neznámej choroby, správy o počte mŕtvych, práca z domu, online vyučovanie... To všetko prinieslo do našich životov veľa emočného diskomfortu. Navyše, aktuálne sme už viac ako tri mesiace v zajatí vojnových udalostí na Ukrajine.

Ako pomôcť človeku, aby sa nezľakol príznakov, aby predišiel panike?

Zvyčajne sa nezľakneme alebo nás vystrašia menej príznaky alebo situácie, ktoré poznáme, kde vieme predvídať ich priebeh a poznáme vlastné schopnosti, ako sa vyrovnáme so situáciou. Základom je edukácia. Pacientom vysvetľujeme, čo vlastne panický záchvat je, aké sú jeho jednotlivé prejavy v rovine emočnej, myšlienkovej, telesných príznakov a v správaní. Rovnako vysvetľujeme, čo môže pomôcť.

Lieky pomôžu upokojiť emočné prejavy ako úzkosť, strach a zmierniť telesné príznaky. Nezmenia však naše myslenie, ako ohrozujúcu situáciu vyhodnocujeme a ako konáme. Tu je potrebná psychoterapia, minimálne naučiť sa základné stratégie, ako upokojujúce dýchanie, odpútavanie pozornosti. Keď prichádza panika, je dôležité sústrediť sa na svoje dýchanie, spomaliť jeho frekvenciu, napríklad na tri doby nádych do brucha, chvíľu dych zadržať a na tri doby vydýchnuť. Ak mám tendenciu reagovať úzkostne alebo stavmi paniky, je dobré si takéto dýchanie nacvičiť.

Aký je rozdiel medzi úzkosťou a depresiou?

Úzkosť a depresia sú nepríjemné emočné stavy. Depresívna nálada sa prejavuje chorobným smútkom, je sprevádzaná spomalením, zníženou aktivitou, pocitmi beznádeje, zníženým sebavedomím. Pri úzkosti dominuje nepríjemný pocit, tieseň sprevádzaná telesnými príznakmi a často i nepokojom. Ako tretie máme stavy, keď je dominantný telesný príznak. Človek potom chodí po lekároch, ktorí ho vyšetria a povedia, že napríklad srdce, žalúdok máte v poriadku, nie je dôvod, aby vás niečo bolelo, niečo nefungovalo. A za bolesťou môže byť psychika. Dominujúce telesné príznaky sa často vyskytujú u ľudí, ktorí si nepripustia psychickú slabosť. Ak sú z rodiny, kde sa o slabosti alebo pocitoch nehovorilo, tak psychika reaguje na záťaž práve cez ten telesný príznak.

Z čoho vzniká duševná porucha?

Určite nevzniká z ničoho nič alebo z reakcie na jeden veľký stres. Nemáme dramatický nástup chorôb len kvôli covidu alebo len kvôli vojne na Ukrajine. Väčšina duševných chorôb vzniká, keď zažívame dlhodobý nízkoprahový stres a naša duša cíti, že niet úniku zo situácie. Tento stres môže byť úplne obyčajná vec, napríklad, že sa človek príliš naháňa. Pracuje 10 - 12 hodín denne, cíti, že nestíha, a zanedbáva oddych, rodinu, koníčky. Alebo má problematické vzťahy v rodine a trápi sa. A zároveň si hovorí, že tak žijú mnohí v jeho okolí. A tak svoje správanie alebo situáciu nemení. A prichádza reakcia - nenápadne sa začne rozvíjať napríklad úzkostná alebo depresívna porucha.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?