Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2022 16:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Psychiatrička Lucia Žlnayová: Každý za život zažije úzkosť alebo depresiu! Tu sú varovné príznaky

Dva roky pandémie, strach z neznámej choroby, správy o počte mŕtvych, práca z domu, online vyučovanie... To všetko prinieslo do našich životov veľa emočného diskomfortu. Navyše, aktuálne sme už viac ako tri mesiace v zajatí vojnových udalostí na Ukrajine.

Na začiatku ste spomínali, že do ambulancie čoraz viac prichádzajú ľudia, ktorí majú problémy s alkoholom. Alkoholici pritom neradi priznajú svoju závislosť. Mení sa ich postoj v tomto smere?

Vďaka osvete o rizikách pitia alkoholu prichádza i na liečbu závislostí časť pacientov skôr, keď ešte nie sú u nich prítomné negatívne dôsledky pitia ako napríklad strata práce, rozpad rodiny alebo zdravotné problémy. Nadmerná konzumácia alkoholu je u nás spoločensky akceptovaná. Mnohým slúži alkohol ako únik z nepríjemnej situácie. Často, keď má žena úzkosť, tak si poplače, porozpráva sa alebo si dá tabletku, keď má úzkosť muž, dá si panáka na guráž. Len ak je tých panákov veľa a často, môže sa rozvinúť závislosť. Nekritickosť k svojmu pitiu je príznakom choroby. To či problém s alkoholom mám alebo nemám, môžem sledovať i tým, či nestrácam kontrolu v pití, nevypijem viac, ako som chcel, ako často pijem...

Mnohí prišli počas pandémie o prácu. Je to zrejme tiež jeden z častých spúšťačov úzkostí a depresií...

Strata zamestnania je významná stresová situácia nielen v súvislosti s pandémiou. Máme v starostlivosti veľa mužov v strednom a vo vyššom veku, ktorí prídu o prácu z dôvodu, že tu je mladšia generácia, ktorá je výkonnejšia. Iní pracujú, ale trpia úzkosťami alebo depresiou z toho, že vnímajú mladšiu generáciu ako ohrozenie, zvyšujú sa nároky v práci.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí cítia, že niečo nie je v poriadku s ich duševnou pohodou?

V prvom rade zastaviť sa a pýtať sa samých seba: čo sa so mnou deje? Ako sa starám o svoje základné potreby? Stačí si odpovedať, či spím dostatočne, osem hodín priemerne, ako sa stravujem, či pijem dostatok tekutín. Toto považujeme za základ. Potom si treba uvedomiť, ako to mám so vzťahmi – v rodine, ale aj medzi priateľmi, susedmi. Je potrebné mať niekoho, s kým môžem zdieľať svoje starosti. Ďalej, aké sú moje hodnoty, ciele, ako ich napĺňam. Ako pomôcka mi slúži napríklad tzv. Maslowova pyramída – hierarchia základných potrieb, ktorú definoval americký psychológ Abraham Harold Maslow v roku 1943.

Kedysi boli ľudia zdieľanejší, dnes už oveľa menej. Je aj preto dnes toľko duševných porúch?

Dôverné vzťahy, možnosť zdieľania starostí a problémov, patri medzi podporujúce a ochranné faktory pri záťaži. Predtým nebola televízia, mobily a ľudia všetko zdieľali medzi sebou. Podnety z rôznych médií nás odvracajú od hlbších vzťahov nielen v rámci rodiny a priateľov, ale hlavne od seba. Sme zamestnaní sledovaním druhých, a nemáme čas na seba, na zamyslenie sa nad tým, ako sami žijeme, akými potrebami sa riadime, koho očakávania napĺňame. Duševná porucha teda môže byť dôsledok toho, ako žijeme.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!