Stejk, kotlety alebo na ražne. Ponúkame vám trojicu receptov z kvalitného mäsa, ktorých príprave treba venovať zvýšenú pozornosť, no na konci vás čaká zaslúžená odmena.
Jahňacie kotlety s korenistým brusnicovým relišom
Potrebujeme:
- ½ hrnčeka (125 ml) čerstvej mandarínkovej šťavy
- ¼ hrnčeka (60 ml) repkového oleja alebo oleja z hroznových jadier
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- 3 kusy jahňacích hrebienkov, asi 1,25 kg každý, očistené s odhalenými kosťami
Na reliš:
- 2 mandarínky
- 1 hrnček (125 g) čerstvých alebo mrazených brusníc
- ½ veľkej bielej cibule, nahrubo nasekanej
- 1/3 hrnčeka (80 ml) ryžového octu
- ¼ hrnčeka (7 g) čerstvých lístkov mäty
- 1 malá paprička jalapeňo, nahrubo nasekaná
- 3 lyžice cukru alebo podľa chuti
- štipka soli
Postup:
- Vo veľkej plytkej miske zmiešame mandarínkovú šťavu s repkovým olejom a ochutíme soľou aj korením. Vložíme jahňacie hrebienky a poobraciame ich zo všetkých strán. Necháme stáť pri izbovej teplote 1 hodinu; občas obrátime.
- Zatiaľ pripravíme reliš. Odšťavíme jednu mandarínku a nahrubo nakrájame druhú aj so šupkou, vyberieme jadierka. V mixéri zmiešame mandarínkovú šťavu, nasekanú mandarínku, brusnice, cibuľu, ocot, mätu aj jalapeňo a nahrubo pulzne zmixujeme. Prelejeme do misky, podľa chuti pridáme cukor a soľ. Necháme stáť pri izbovej teplote asi 30 minút až 2 hodiny.
- Rúru rozohrejeme na 230 stupňov.
- Konce kostí môžeme obaliť alobalom, aby sa nespálili. Hrebienky poukladáme kosťou nadol
- do pekáča.
- Pečieme 15 - 20 minút, kým teplota v strede mäsa mimo kosti nie je 54 stupňov, ak chceme kotlety medium rare, alebo kým nie je mäso prepečené. Hrebienky preložíme na dosku, zakryjeme alobalom a necháme 10 - 15 minút odpočívať.
- Hrebienky nakrájame medzi kosťami na jednotlivé kotlety. Na každý ohriaty tanier naložíme 2 alebo 3 kotletky, pridáme reliš a podávame.