Stejk, kotlety alebo na ražne. Ponúkame vám trojicu receptov z kvalitného mäsa, ktorých príprave treba venovať zvýšenú pozornosť, no na konci vás čaká zaslúžená odmena.
Grilovaný rib eye steak s avokádovou chimichurri omáčkou
Potrebujeme:
- 1 ½ hrnčeka (45 g) čerstvej petržlenovej vňate
- 3 lyžice čerstvých lístkov oregana
- 6 strúčikov cesnaku, roztlačených
- ¾ hrnčeka (180 ml) extra panenského olivového oleja plus trochu na potretie
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- 1/8 – ¼ lyžičky vločiek čili
- 4 pekne mramorované rib eye steaky bez kosti, každý asi 250 g, hrubé asi 4 cm, izbovej teploty
- 1 veľké alebo 2 malé avokáda, ošúpané, bez kôstky a nakrájané na kocky
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
Postup:
- V mixéri zmixujeme nie úplne nahladko petržlenovú vňať, oregano, cesnak, olivový olej, 1 ½ lyžičky soli a 1 lyžičku čierneho korenia. Alebo môžeme všetky suroviny nasekať ručne. Zmes dáme do misky a vmiešame vločky čili. Prikryjeme a dáme do chladničky na 3 hodiny.
- Rozpálime gril na vysokú teplotu alebo na sporáku na prudkom ohni rozpálime grilovaciu panvicu.
- Stejky z oboch strán potrieme olivovým olejom a posypeme soľou. Grilujeme ich na najprudšom ohni 2 ½ minúty, ak je plameň vysoký, po prvej minúte nimi pohneme. Obrátime a aj z druhej strany grilujeme rovnako dlho. Stejky preložíme na chladnejšiu časť grilu (alebo zmiernime oheň) a ďalej grilujeme; niekoľkokrát obrátime, kým nie je povrch rovnomerne hnedý a teplota v najhrubšej časti steaku nie je 54 - 57 stupňov; ak chceme stejky medium rare, grilujeme asi 8 minút. Potom ich poriadne posypeme čiernym korením. Preložíme na dosku na krájanie, prikryjeme alobalom a necháme 4-5 minút odpočívať.
- Tesne pred podávaním dokončíme chimichurri vmiešaním avokáda a octu do petržlenovej zmesi. Stejk nakrájame naprieč vláknom na plátky hrubé 6 mm.
- Plátky stejku rozdelíme na ohriate taniere, navrch naložíme poriadnu lyžicu chimichurri a podávame.