Stejk, kotlety alebo na ražne. Ponúkame vám trojicu receptov z kvalitného mäsa, ktorých príprave treba venovať zvýšenú pozornosť, no na konci vás čaká zaslúžená odmena.
Bravčové ražne s jablkami, so šalviou a sedliackym chlebom
Otvoriť galériu
Bravčové ražne s jablkami, so šalviou a sedliackym chlebom
Zdroj: RAY KACHATORIAN
Potrebujeme:
- 1 bravčovú panenku, asi 500 g
- 2 plátky slaniny, nakrájané priečne na 8 kusov
- 1/3 hrnčeka (80 ml) olivového oleja
- nastrúhanú kôru a šťavu z 1 citróna
- 2 strúčiky cesnaku, roztlačené
- 2 lyžičky plus 1 lyžica najemno nasekanej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky mletej údenej papriky
- ¾ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia
- 16 kociek (veľkých 2,5 cm) sedliackeho chleba
- 16 čerstvých lístkov šalvie
- 1 šťavnaté červené jablko
- dieliky citróna na podávanie (nemusia byť)
Postup:
- Ak používame drevené špajdle, namočíme ich vopred aspoň na 1 hodinu do vody.
- Panenku nakrájame na kocky veľké 2,5 cm. Potrebujeme 16 kociek. Zvyšok mäsa odložíme na iné použitie.
- Vo veľkej mise zmiešame mäso, slaninu, olivový olej, citrónovú kôru a šťavu, cesnak, 2 lyžičky petržlenovej vňate, papriku, soľ a čierne korenie. Pridáme kocky chleba aj šalviu a dobre premiešame, aby sa chlieb pokryl zmesou. Necháme stáť asi 15 minút, raz alebo dvakrát premiešame.
- Zatiaľ z jablka vykrojíme jadrovník a nakrájame na 8 mesiačikov. Každý prekrojíme priečne na 3 časti a získame celkom 24 kúskov. Pridáme ich do misky a premiešame. Kocky chleba musia byť úplne obalené v olejovej zmesi. Ak nie sú, ešte ich pomiešame.
- Rozohrejeme gril, plech vystelieme alobalom.
- Na každý ražeň napichneme kúsok jablka, kocku mäsa, kocku chleba, preložený lístok šalvie, kúsok slaniny, potom zopakujeme a zakončíme tretím kúskom jablka. Z pripravených surovín spravíme 8 ražňov.
- Ražne poukladáme na pripravený plech a grilujeme asi 6-8 minút, kým nie je mäso pekne hnedé na povrchu, ale stále ružové v strede a chlieb zlatohnedý; raz obrátime. Keď ražne obraciame, použijeme kliešte alebo obracačku, aby sa jednotlivé kúsky neotáčali na ihle.
- Ražne poukladáme na taniere, posypeme 1 lyžicou petržlenovej vňate. Podávame s dielikmi citróna.