Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2022 06:00 | Správy | Domáce správy

Zelenskyj odmieta pristúpiť na ruské ultimáta, vojaci strieľali na autobusy s deťmi

Vojna na Ukrajine pokračuje 26. dňom. Pri vzdušnom útoku ruských síl, ktorý zasiahol nákupné stredisko v Kyjeve, zahynul najmenej jeden človek. Ruská armáda vyzvala ukrajinské jednotky brániace mesto Mariupoľ na kapituláciu a opustenie mesta humanitárnymi koridormi. Francúzsko zmrazilo ruský majetok za 850 miliónov eur. Udalosti v súvislosti s konfliktom na Ukrajine sme s vami opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
25
fotiek v galérii

02:00 Online prenos sa končí. Všetky dôležité a aktuálne informácie budeme pre vás sledovať aj v utorok. 

23:31 O návrhu Poľska na vyslanie mierovej misie NATO na Ukrajinu sa bude diskutovať vo štvrtok na summite Aliancie, uviedla v pondelok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Zopakovala však, že Spojené štáty nepošlú svojich vojakov na Ukrajinu bojovať proti ruským jednotkám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

22:48 Ruský provládny denník Komsomolskaja pravda  podľa niekoľkých príspevkov na twitteri krátko zdieľal informácie o údajných stratách ruskej armády na Ukrajine, niekoľko tisíc padlých i ranených vojakov. Údaje, ktoré vysoko prevyšujú ukrajinské odhady, sa vraj objavili v správe o situácii na Donbase, ale čoskoro boli z článku odstránené. Medzitým sa však začali šíriť na sociálnych sieťach. Na oficiálnych stránkach ruského ministerstva obrany podobné dáta nie sú a ani iné ruské oficiálne zdroje o nich neinformovali. Denník tvrdí, že sa stal obeťou hackerského útoku.

21:55 Joe Biden v pondelok telefonoval prostredníctvom konferenčného hovoru s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, talianskym premiérom Mariom Draghim a britským premiérom Borisom Johnsonom. Podľa Bieleho domu trval telefonický rozhovor takmer hodinu, Biden počas neho vyjadril vážne znepokojenie nad "brutálnym postupom Ruska na Ukrajine". TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

21:50 Spojené štáty a ich spojenci pokračujú v rokovaniach o poskytnutí protilietadlových a protiraketových raketových systémov dlhého doletu, s obsluhou ktorých má ukrajinská armáda skúsenosti. V tejto súvislosti sa v ostatných týždňoch spomína aj systém S-300 vo vlastníctve slovenských ozbrojených síl, píše TASR na základe informácií americkej spravodajskej televízie CNN.

Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho v tejto záležitosti prebiehajú "aktívne konzultácie" so spojencami.

21:47 Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo veľvyslanca Spojených štátov v Rusku Johna Sullivana a odovzdalo mu protestnú nótu kvôli výrokom amerického prezidenta Joea Bidena na adresu ruského vodcu Vladimíra Putina. Ruskí diplomati zdôraznili, že tieto výroky stavajú vzťahy medzi oboma veľmocami "na pokraj rozpadu", napísal na svojom webe denník Kommersant. "Varovali sme, že nepriateľské kroky podnikané proti Rusku sa dočkajú rozhodného a tvrdého odporu," oznámilo ministerstvo. Vyjadrenie amerického prezidenta označilo za nedôstojné takého vysokého štátneho predstaviteľa.

21:36 Americký prezident Joe Biden v piatok navštívi Varšavu, kde bude rokovať o medzinárodnej reakcii na humanitárnu krízu spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu. Oznámila to hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová. Do Varšavy sa Biden presunie potom, čo sa vo štvrtok stretne v Bruseli so zástupcami Severoatlantickej aliancie, Európskej únie a krajín G7. Vo Varšave má Biden na programe schôdzku s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Podľa večerného oznámenia Pentagonu bude amerického prezidenta pri návšteve Európy sprevádzať minister obrany Lloyd Austin.

21:03 Akúkoľvek prípadnú kompromisnú dohodu s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine by ukrajinskí občania mali schváliť v referende. V rozhovore, ktorý v Kyjeve zaobstarala Česká televízia a ďalšie zahraničné médiá, to povedal Volodymyr Zelenskyj. Zopakoval tiež, že Kyjev sa nepodvolí ruským ultimátom.

20:50 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii. Informovala o tom agentúra PAP. "Poľsko je presvedčené, že Ukrajine treba dať nádej," povedal Morawiecki po pondelkovom stretnutí s holandským rezortným partnerom Markom Ruttem, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave.

20:26 Ukrajinské tajné služby tvrdia, že Vladimira Putina sa chcú zbaviť. Podľa nich je už aj vybraný nástupca. Viac sa dočítate v článku.

20:04 Medzinárodná šachová federácia (FIDE) v pondelok suspendovala ruského veľmajstra Sergeja Karjakina na šesť mesiacov za podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Etická komisia FIDE uviedla, že Karjakin poškodil šport svojimi komentármi na sociálnych sieťach. Tridsaťdvaročný hráč je otvorený podporovateľ Vladimira Putina. Karjakin zverejnil list, v ktorom podporil ruskú inváziu a uviedol, že dúfa, že dosiahne "demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny". Taktiež uverejnil fotku, na ktorej poľa neho boli ukrajinskí vojaci držiaci fotku Adolfa Hitlera s komentárom: "Toto je Ukrajina". Uvádza sa v stanovisku federácie.

19:55 Štáty Európskej únie sa v reakcii na ruskú inváziu zhodli na novej obrannej stratégii počítajúcej okrem iného s vytvorením brigády rýchleho nasadenia o sile až 5000 vojakov. Ministri zahraničia a obrany členských krajín schválili novú strategickú koncepciu počítajúcu s výrazným zvýšením armádnych výdavkov a investíciami do spoločného vývoja a nákupu vojenského vybavenia a nových technológií. EÚ chce tiež organizovať pravidelné pozemné a námorné cvičenia a posilniť svoje civilné a vojenské misie. Chce tiež užšie spolupracovať so Severoatlantickou alianciou, do ktorej sa radí väčšina únijných krajín.

19:50 Vo vojne Ruska proti Ukrajine vzniká patová situácia, povedal v pondelok vysoký predstaviteľ spravodajskej služby Severoatlantickej aliancie. Vysvetlil, že ruské pozemné jednotky nepostupujú a letectvo nevie získať úplnú kontrolu nad Ukrajinou, informuje TASR podľa správy americkej stanice CNN.

"Ak ešte nie sme v patovej situácii, tak k nej rýchlo mierime," povedal predstaviteľ NATO novinárom. Dodal, že do tohto bodu by sa Rusko nedostalo, ak by neurobilo sériu chýb, keďže je potrebné zobrať do úvahy rozdiel v sile oboch armád na začiatku invázie.

19:29 Ruskí vojaci dnes ostreľovali dve desiatky autobusov, ktoré sa snažili vyjsť s evakuovanými civilistami humanitárnym koridorom z obkľúčeného Mariupolu, prístavu na juhovýchode Ukrajiny. Pri ostreľovaní utrpeli zranenia štyri deti, ktoré sú teraz v starostlivosti lekárov, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na gubernátora Záporožskej oblasti. "Bolo veľmi ťažké prekročiť frontovú líniu, pretože pokračovalo ostreľovanie," uviedol gubernátor Oleksandr Staruch. "Dnešok bol ťažký deň, znova trpeli deti. Štyri deti boli prevezené do nemocnice. Jedno je v kritickom stave," napísal na sociálnej sieti Telegram. "Tie beštie ďalej bojujú s deťmi. Ale za všetko budú musieť niesť zodpovednosť. Za každé dieťa. Za každý život," dodal.

19:27 Ukrajina nemôže pristúpiť na "ruské ultimáta", povedal v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že Moskva sa jeho krajinu pokúša "zničiť". Uviedol to v rozhovore pre ukrajinské médiá, z ktorého citovala agentúra AFP. "Ukrajina nemôže splniť ruské ultimáta. Ich ultimátum by sa naplnilo, len keby sme boli zničení," povedal Zelenskyj.

19:09 Ruská invázia na Ukrajine podľa vysokopostaveného predstaviteľa americkej armády na všetkých líniách postupu naďalej stagnuje. Rusi vypálili viac ako 1 100 striel, ale pravdepodobne čelia určitým problémom so zásobami, uviedol predstaviteľ armády USA. Niektoré strely podľa jeho slov neodštartovali, niektoré po dopade nevybuchli. Informuje o tom portál bbc.com.

18:37 Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že nákupné centrum v Kyjeve, ktoré bolo zničené pri nočnom ostreľovaní, slúžilo ako sklad rakiet. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov.

Objasnil, že ruskými "ďalekonosnými vysoko presnými zbraňami" boli v noci na 21. marca v Kyjeve "v nefunkčnom nákupnom centre zničené batérie ukrajinských raketových systémov s viacerými odpaľovacími systémami a sklad munície" pre tieto zbraňové systémy.

18:34 Od začiatku vojny na Ukrajine ruská armáda stratila jedného generálmajora, siedmich plukovníkov, jedného námorného kapitála prvého stupňa, deviatich podplukovníkov, 20 majorov a 70 nižších dôstojníkov. Vyplýva to z oznámení miestnych ruských predstaviteľov a miestnych médií v oblastiach, z ktorých pochádzali, ale aj z oznámení vzdelávacích zariadení, na ktorých študovali. Informácie zhromaždila ruská redakcia BBC.

18:16 Rusko v pondelok oznámilo, že upúšťa od rozhovorov s Japonskom o podpísaní mierovej zmluvy, ktorá by medzi týmito dvoma krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Dôvodom má byť tvrdá reakcia Tokia na inváziu Moskvy na Ukrajinu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

18:00 Európska únia dala v pondelok prísľub Moldavsku, že mu pomôže riešiť situáciu, v ktorej sa táto krajina ocitla po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

17:49 Sedemročná Ukrajinka Amelija Anisovyčová, ktorú nafilmovali, ako v protileteckom kryte v Kyjeve spieva pesničku z filmu Ľadové kráľovstvo (Frozen), zaspievala v nedeľu počas dobročinného koncertu v Poľsku ukrajinskú štátnu hymnu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

17:47 Ruská agresia voči Ukrajine môže mať rozsiahly negatívny vplyv na nemeckú ekonomiku, varuje nemecká centrálna banka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

17:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyzval Čínu, aby ako globálna mocnosť pomohla nájsť politické riešenie na zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine.

17:30 Ukrajina a Rusko pokračovali v pondelok v ďalšom kole mierových rokovaní. Členovia vyjednávacích tímov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa.

17:25 Rusko označilo spoločnosť Meta Platforms za extrémistickú organizáciu. Napriek tomu však nezakázalo jej službu WhatsApp. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Moskovský súd v pondelok označil Meta Platforms, čo je materská spoločnosť Facebooku, Instagramu či WhatsAppu, za extrémistickú organizáciu. Dodal však, že rozhodnutie sa netýka jej služby zasielania správ WhatsApp. Jej sociálne siete Facebook a Instagram sú v Rusku už zakázané.

17:15 Európska únia nemôže na jednej strane poskytovať Ukrajine zbrane a na strane druhej obchodovať s Ruskom, ktoré potom obrovské sumy peňazí od EÚ využíva na vojnu proti Ukrajincom. Uviedol to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský počas pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

17:02 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo veľvyslanca USA Johna Sullivana a odovzdalo mu protestnú nótu v súvislosti s nedávnymi výrokmi prezidenta USA Joea Bidena, ktorý označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "vojnového zločinca".

Vo vyhlásení ruského ministerstva citovaného agentúrou Reuters sa uvádza, že pre "takéto vyhlásenia amerického prezidenta, nehodné štátnika takého vysokého postavenia" sa rusko-americké vzťahy dostávajú na pokraj zlomu. Ministerstvo tiež veľvyslanca upozornilo, že "nepriateľské akcie podniknuté proti Rusku" budú mať za následok "ráznu a rozhodnú odpoveď".

16:50 Z ukrajinských prístavov pri Odese sa z kotevných lán odtrhlo niekoľko stoviek námorných mín, ktoré sú teraz unášané do Čierneho mora. Upozornila na to ruská tajná služba a subjekty trhu lodnej prepravy aj z iných krajín. TASR správu prevzala od agentúr Reuters a ANSA.

16:45 Ruskí vojaci rozohnali demonštráciu v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny streľbou do protestujúcich. Videozáznam zverejnený v sociálnych médiách ukázal protestujúcich na námestí, pričom zachytil aj utekajúcich demonštrantov a zvuk streľby z automatických zbraní. Podľa niektorých správ vojaci použili aj ohlušujúce granáty a niekoľko ľudí bolo zranených. Informuje o tom portál bbc.com.

16:26 Nové sankcie EÚ voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu by mohli zasiahnuť aj energetický sektor. Uviedol to v pondelok minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Informuje spravodajca TASR.

16:25 Pri ostreľovaní ukrajinského mesta Charkov zrejme prišiel o život aj 96-ročný Boris Romančenko, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil väznenie vo viacerých koncentračných táboroch. Informovala o tom v pondelok britská spravodajská televízia Sky News.

16:16 Borisa Romančenka, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil väznenie v štyroch nacistických koncentračných táboroch, a to v táboroch Buchenwald, Peenemünde, Dora a Bergen-Belsen, zabili v piatok pri útoku na jeho dom v Charkove. Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA, to v pondelok oznámilo múzeum spravujúce pamätník Buchenwald, ktoré v sérii správ na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter citovalo jeho príbuzných. Romančenko podľa jeho vnučky býval v niekoľkoposchodovom obytnom dome, ktorý zasiahol projektil. Deväťdesiatšesťročný Romančenko bol viceprezidentom Medzinárodného výboru Buchenwald-Dora.

16:00  Budovy majú na Slovensku až 57-percentný podiel na spotrebe zemného plynu. Ešte vyšší, až 89-percentný, je podiel budov na spotrebe tepla. Počas rokov 2005 až 2020 klesla najmä vďaka obnove budov konečná spotreba plynných palív o takmer pätinu a spotreba tepla o viac ako tretinu. Práve energetická efektívnosť budov má potenciál prispieť k zníženiu spotreby plynu a znížiť tak slovenskú závislosť od zemného plynu, upozornila v pondelok platforma Budovy pre budúcnosť (BPB).

15:57 Príslušníci ruských inváznych vojsk rozohnali pokojný protest v okupovanom ukrajinskom meste Cherson tak, že na demonštrantov začali strieľať. S odvolaním sa na správy médií a videozáznam zdieľaný na sociálnych sieťach o tom v pondelok informovali stanice BBC a Sky News.

15:49 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri pondelkovom ruskom raketovom útoku na vojenský výcvikový priestor na severozápade Ukrajiny zahynulo viac než 80 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že ruské tvrdenie o počte obetí nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

15:48 Súd v Moskve v pondelok vyhlásil sociálne siete Facebook a Instagram za extrémistické a zakázal ich. Stalo sa tak na základe obvinenia, že ich materská firma, americký technologický gigant Meta, počas vojny na Ukrajine toleruje na sociálnych sieťach prejavy rusofóbie. Informovala o tom agentúra AFP.

15:42 Pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Charkov zomrel 96-ročný Borys Romančenko, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil väznenie v niekoľkých koncentračných táboroch. Informovali o tom dnes ruskojazyčný server stanice BBC a web The Guardian, ktoré sa odvolávajú na Romančenkovu vnučku a na nadáciu pamätníkov Buchenwald a Mittelbau-Dora. Romančenko podľa nich zahynul po tom, čo jeho dom zasiahol granát.

15:25 Ruská armáda oznámila, že v blízkosti obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol zakotvilo veľké podporné plavidlo ruského námorníctva určené na prevoz vojenskej techniky. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

15:21 Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková obvinila Rusko z páchania vojnových zločinov. Zároveň uviedla, že Európska únia (EÚ) zvýši vojenskú pomoc Ukrajine na nákup zbraní na miliardu eur. Informuje o tom web eurointegration.com.ua.

15:20 Útok na ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ na pobreží Azovského mora predstavuje pre ruského prezidenta Vladimira Putina osobnú pomstu, pretože ho nedokázal dobyť v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Ako informuje spravodajský web BBC, povedala to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Podľa Vereščukovej snahy dostať sa do juhovýchodného mesta s humanitárnymi dodávkami naďalej zlyhávajú. 

15:14 Zástupca generálneho riaditeľa ruského štátneho kanála označil za "zradu" nedávny protivojnový protest novinárky Mariny Ovsjannikovovej v živom vysielaní televízie. Informovali o tom stanice BBC a server Fontanka.ru. Žurnalistka minulý pondelok počas živého vysielania hlavných správ prenikla do štúdia s transparentom, na ktorom vyzývala na zastavenie vojny.

15:11 Ukrajinské hrivny (UAH) je momentálne možné na území Slovenska zameniť iba v zmenárňach. Banky túto možnosť aktuálne neponúkajú. Pre TASR to uviedol hovorca Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Majer s tým, že sa hľadajú spôsoby, ako v tejto súvislosti ukrajinským utečencom pomôcť.

14:59  Taliansky elektrárenský koncern Enel chce úplne odísť z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA. "Je mi to ľúto, ale myslím si, že budeme musieť zastaviť naše aktivity, je to záležitosť mesiacov," povedal šéf Enelu Francesco Starace pre Bloomberg TV.

14:44 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už 3.489. 644 ľudí. Len od nedele sa ich počet zvýšil o ďalších 100 600. Oznámil to v pondelok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého cituje agentúra AFP. Koľko ľudí prišlo do Poľska, Ruska či na Slovensko?

14:37 Európska únia by mala v pondelok schváliť stratégiu, ktorá zahŕňa zriadenie vojenskej sily rýchleho nasadenia v počte 5000 vojakov, a zároveň sa zaviaže zvýšiť svoje vojenské výdavky, aby mohla od roku 2025 v prípade potreby sama podnikať vojenské intervencie. V pondelok to naznačil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. "Schválime strategický kompas, ktorý nie je odpoveďou na vojnu na Ukrajine, ale súčasťou odpovede, pretože nás musí vojensky posilniť," povedal Borrell pred rokovaniami ministrov.

14:10 Agentúra Unian zverejnila vyjadrenie jedného z čečenských bojovníkov, ktorý prišiel posilniť ruskú armádu na Ukrajinu. Muž povedal, že bol do krajiny poslaný predovšetkým z toho dôvodu, aby zaháňal ruských dezertérov späť na bojisko. „Našou úlohou je zahnať späť mizerných vojakov, ktorí utekajú pred ukrajinským delostrelectvom, ktoré je aktívne dňom i nocou,“ povedal Čečenec.

14:08 Zariadenia na kontrolu radiácie v okolí ukrajinskej jadrovej elektrárne Černobyľ prestali fungovať. Uviedol to ukrajinský úrad pre jadrovú reguláciu, podľa ktorého tiež v regióne už nie sú k dispozícii hasiči na ochranu lesov zasiahnutých desaťročiami rádioaktivity v čase otepľujúceho sa počasia.

13:57 Od začiatky vojny na Ukrajine sa do Turecka uchýlilo 14 000 občanov Ruskej federácie. Ide často o mladších a vzdelanejších ľudí, ktorí sa obávajú nových postihov zo strany vlády prezidenta Vladimira Putina či vojenskej služby, uviedol turecký denník Hurriyet. Z Ukrajiny potom do Turecka pricestovalo na 49-tisíc osôb.

13:25 V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 115 detí, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú prokuratúru. Zranenie podľa nej utrpelo 148 neplnoletých obyvateľov krajiny. Najviac detských obetí ruskej agresie úrady zaznamenali v Kyjevskej, Charkovskej, Doneckej alebo Černihivskej oblasti.

13:14 Z nákupného centra v Kyjeve po bombardovaní zostali len trosky. 

Otvoriť galériu

13:12 Európska komisia (EK) spustila v pondelok osobitnú výzvu v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) na pomoc členským štátom EÚ, ktoré prijímajú utečencov z Ukrajiny, a pre postupné ukončenie ich závislosti od fosílnych palív z Ruska. Informuje spravodajca TASR. Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti upozornila, že EÚ zareagovala na ruskú inváziu na Ukrajine pohotovo, jednotne a dôrazne. Podľa jej slov Nástroj technickej podpory je flexibilný nástroj, ktorý sa dokáže prispôsobiť rôznym politickým okolnostiam.

12:57 Najmenej osem ľudí zahynulo v noci na pondelok pri ostreľovaní viacerých budov a nákupného centra v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, uviedla tamojšia generálna prokuratúra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

12:55  Kyjevský starosta Vitalij Kličko spresnil, že poškodených bolo v Kyjeve pri ostreľovaní dovedna šesť obytných domov, dve školy a jedna materská škola. Miestna civilná ochrana informovala, že požiar v nákupnom centre sa podarilo uhasiť v pondelok napoludnie.

Otvoriť galériu

12:43 Poľská vláda chce v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu pozmeniť svoju ústavu tak, aby mohla zvýšiť výdavky na obranu a skonfiškovať majetok ruských oligarchov, uviedol v pondelok hovorca vlády Piotr Müller, ktorého citovala agentúra Reuters. Varšava už v reakcii na udalosti na Ukrajine oznámila, že zvýši výdavky na obranu na tri percentá HDP. To by však mohlo viesť k prekročeniu rozpočtových limitov zakotvených v ústave.

12:38 Dve lode ruského námorníctva dnes ostreľovali prístav Odesa, informujú ukrajinské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Niekoľko domácností utrpelo škody, píše agentúra Unian. Zatiaľ nie sú správy o ranených. Je to prvý takýto hlásený útok na čiernomorský prístav, poznamenala agentúra Reuters. Delostrelectvo ukrajinských ozbrojených síl paľbu opätovalo a nepriateľské lode odohnalo od brehu, uviedla agentúra Ukrinform.

12:37 Rusko podľa Ukrajiny od začiatku vojny stratilo okolo 15-tisíc vojakov a skoro 500 tankov a asi 100 lietadiel. Uviedol to server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinskej armády. Údaje nemožno nezávisle overiť. "Sčítanie komplikuje vysoká intenzita bojov," pripúšťa aj vedenie ukrajinskej armády. Podľa jej doterajších počtov Rusko za tri a pol týždňa vojny, ktorú rozpútalo koncom februára, prišlo okrem iného o 498 tankov, 1535 obrnených bojových vozidiel, 97 lietadiel, 121 vrtuľníkov, 24 bezpilotných lietadiel a desiatky raketometov a systémov.

12:30 Ukrajina a Rusko sa dnes dohodli na zriadení ôsmich humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov z ukrajinských miest, žiadny z nich sa ale netýka obliekaného Mariupolu. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Pokusy o zásobovanie Mariupolu humanitárnou pomocou sú podľa nej aj naďalej neúspešné, informovala agentúra Reuters.

12:16 Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis počas tlačovej konferencie upozornil, že jeho krajina už prijala po vzore Európskej únie sankcie voči stovkám ľudí vrátane mnohých oligarchov. "(Ruskí oligarchovia) nemôžu nakladať so svojím majetkom. Ak vlastnia spoločnosti vo Švajčiarsku, či už v sektore komodít alebo inde, opatrenia sa týkajú aj týchto spoločností. Niekoľko firiem už zbankrotovalo," povedal Cassis. Prezident spresnil, že sankčné opatrenia voči Rusku sú v súlade so švajčiarskou ústavou a nemenia nič na neutralite krajiny.

12:15 Švajčiarsko musí zmraziť účty ruských oligarchov a skonfiškovať ich majetok. Vyhlásil to v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki po stretnutí so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom vo Varšave. TASR informácie priniesla na základe správ agentúr PAP a Reuters.

12:11 Putin pácha na Ukrajine vojnové zločiny a ďalšie sankcie sú jediným spôsobom, ako ho zastaviť, uviedol v pondelok český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra Reuters. "Musíme naďalej presadzovať jasný a jednotný postup voči Rusku a ďalšie sankcie, je to jediná cesta, ako Putina zastaviť," napísal Fiala na Twitteri. "Ruská armáda zdevastovala ukrajinský Mariupol. Celý svet vidí, že Vladimir Putin sa dopúšťa vojnových zločinov a že kvôli jeho vojne umierajú nevinní ľudia," spresnil predseda českej vlády.

12:05 Slovinsko oznámilo, že tento týždeň plánuje poslať naspäť na ukrajinské územie pracovníkov svojho diplomatického zastúpenia na Ukrajine. Predseda vlády Janez Janša zároveň vyzval ostatné členské krajiny Európskej únie, aby urobili to isté. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter slovinský premiér napísal, že „Ukrajina potrebuje diplomatickú podporu“. Slovinskí diplomati z Ukrajiny odišli na začiatku ruskej invázie 24. februára, keď iné krajiny tiež stiahli svojich diplomatov.

11:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok európskych lídrov, aby prestali obchodovať s Ruskom. TASR prevzala správu do agentúry AFP.

Viac si prečítajte tu: Výzva Zelenského Európe: Silné slová, ktoré venoval svetovým lídrom

11:47 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v pondelok oznámil, že v hlavnom ukrajinskom meste bude zavedený zákaz vychádzania, ktorý potrvá do stredajšieho rána. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP. Zákaz vychádzania začne platiť v pondelok večer o 20:00 h miestneho času (19:00 SEČ) a potrvá do stredy 07:00 h miestneho času (06:00 SEČ), napísal Kličko v aplikácii Telegram.

11:39 Embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré presadzujú niektoré európske štáty v súvislosti s vojenskou inváziou Moskvy na Ukrajine, by malo priamy dosah na všetkých, uviedol v pondelok vo vyhlásení Kremeľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.  

11:33 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell označil v pondelok ruský útok na ukrajinské prístavné mesto Mariupol za "obrovský vojnový zločin". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "To, čo sa v súčasnosti deje v Mariupole, je obrovský vojnový zločin, pri ktorom dochádza k ničeniu všetkého, bombardovaniu a zabíjaniu všetkých," povedal Borrell na začiatku pondelkového zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ.

11:21 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu prišlo do Poľska z Ukrajiny už vyše 2,1 milióna ľudí. Počet ľudí, ktorí denne prekračuje ukrajinsko-poľské hranice, však klesá. TASR o tom informuje na základe správ agentúry PAP a televízie BBC. Poľská pohraničná stráž v pondelok na sociálnej sieti Twitter uviedla, že poľské hranice prekročilo z Ukrajiny od začiatku vojenského konfliktu už 2.114.000 ľudí.

11:20  Embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré presadzujú niektoré európske krajiny v súvislosti s vojenskou akciou Moskvy na Ukrajine, by malo priamy dosah na každého. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11:15 Ruský energetický koncern Gazprom si v pondelok v aukciách nezarezervoval extra kapacitu na export plynu cez meracie stanice Sudža a Sochranovka na hraniciach s Ukrajinou. Ukázali to v pondelok údaje z regionálnej rezervačnej platformy. Dodatočnú kapacitu na export plynu nad rámec pevných zmlúv si ruský štátny monopol Gazprom zarezervuje, keď dostane požiadavky od klientov.

11:05  Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová obhajovala v nedeľu mlčanlivosť spolkovej vlády v Berlíne v súvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Píše o tom agentúra DPA. "Nehovoríme o tom verejne," povedala ministerka zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) pre televíznu stanicu ARD. Pri prvých dodávkach zbraní na Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia, boli podľa nej zverejnené termíny a trasy, v dôsledku čoho boli zainteresované osoby ohrozené na živote.

11:00 Švajčiarska privátna banka Julius Bär je ďalšou z finančných inštitúcií, ktoré v dôsledku útoku Ruska na Ukrajinu redukuje svoje aktivity na ruskom trhu. V súvislosti s týmto krokom banka neočakáva problémy, keďže s ruským trhom je previazaná v minimálnej miere.

10:53 Byty v Česku vlastnia 80-roční rodičia ruského ministra školstva Sergeja Kravcova (47), ako aj oceliarsky magnát Alexandr Abramov. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Aktuálně.cz, ktorý spolu s denníkom Hospodářské noviny (HN) zmapovali stámiliónové majetky prominentov režimu prezidenta Vladimira Putina v ČR.

10:52  Taliansky premiér Mario Draghi bude v pondelok telefonovať s lídrami Spojených štátov, Francúzska, Nemecka a Británie. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Lídri by mali počas telefonátu hovoriť o prípravách spojených s tohtotýždňovými stretnutiami Severoatlantickej aliancie (NATO), skupiny G7 a Európskej rady. Na týchto stretnutiach sa osobne zúčastní aj prezident Biden, ktorý tento týždeň plánuje navštíviť Európu. Do plánu svojej cesty pridal aj Poľsko, kde sa stretne s tamojším prezidentom Andrzejom Dudom.

10:30 Čína poskytne Ukrajine ďalšiu dodávku humanitárnej pomoci v hodnote 10 miliónov jüanov. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničných vecí, Peking tak učiní „na základe vývoja situácie a skutočných potrieb“.

10:26 Rusko sa v ukrajinskom Mariupole dopúšťa masívnych vojnových zločinov a Európska únia bude rokovať o ďalších sankciách, tentoraz cielených na ruský ropný priemysel. Pred konaním ministrov zahraničných vecí členských krajín to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Litovský minister Gabrielius Landsbergis vyhlásil, že EÚ by sa mala zhodnúť na zákaze dovozu ruskej ropy a tiež podporiť ďalšie spoločné dodávky zbraní Ukrajine.

10:22  Washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny v najnovšej správe citoval vyjadrenia ukrajinského generálneho štábu, že Kremeľ zrejme pripravuje svoje obyvateľstvo na "dlhú vojnu" na Ukrajine a zavádza čoraz "drakonickejšie" mobilizačné opatrenia vrátane nasadenia členov mládežníckych vojenských organizácií vo veku 17 až 18 rokov.

10:10 Ruské sily nedosiahli v nedeľu žiadny výrazný vojenský pokrok na Ukrajine. Rusi však v okolí hlavného mesta Kyjev čoraz viac vytvárajú obranné pozície a pripravujú sa na rozmiestnenie ďalších delostreleckých a palebných prostriedkov. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú zverejnil na svojej internetovej stránke. Podľa amerického think-tanku začali zrejme Rusi v okolí Kyjeva vytvárať mínové polia. Z analýzy ISW vyplýva, že ukrajinskej armáde sa darí úspešne vzdorovať Rusom v ďalších častiach krajiny.

09:57 Valné zhromaždenie OSN bude v nasledujúcich dňoch podľa očakávania hlasovať o rezolúcii na zlepšenie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA. Návrh rezolúcie o humanitárnych dôsledkoch vojny Ruska na Ukrajine koloval podľa informácií DPA medzi 193 členskými štátmi valného zhromaždenia v nedeľu vo večerných hodinách. Očakáva sa, že dokument získa v hlasovaní, ku ktorému by malo dôjsť počas nasledujúcich dní, širokú podporu.

09:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol Jeruzalem ako mesto, ktoré by mohlo hostiť jeho mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ide o najnovšiu snahu najvyššieho ukrajinského predstaviteľa stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom. Informovala v pondelok agentúra AFP.Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v nedeľu večer na sociálnej sieti Telegram poďakoval izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi za jeho snahu o sprostredkovanie týchto mierových rokovaní.

09:38 V nedeľu (20. 3.) prišlo na Slovensko 4467 ľudí z Ukrajiny. Hraničnými priechodmi prešlo 823 mužov, 2274 žien a 1370 detí. O dočasné útočisko požiadalo 4467 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 225 policajtov, 40 hasičov, 117 colníkov, 401 vojakov, dvaja duchovní, 242 dobrovoľníkov a 48 príslušníkov zahraničných zložiek.

09:22 Ľudia v Bielorusku poškodzujú ruské vybavenie, ničia železnice a rozdávajú letáky bieloruským jednotkám. Týmito krokmi sa snažia zabrániť bieloruskej armáde v účasti na invázii na Ukrajinu. Franak Viačorka, hlavný poradca bieloruskej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že „Bielorusko je krajinou partizánov“ a bude taktiež „oslobodené“. Bieloruskí partizáni podľa Viačorku uskutočnili aktivity proti vojne na Ukrajine najmenej na desiatich miestach naprieč celým Bieloruskom.

08:58 Jedna z najväčších mediálnych spoločností Russian Media Group (RMG) vydala niekoľko dní po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vyhlásenie s vysvetlením, prečo už nebude na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch hrať skladby istých umelcov. Uviedla to v nedeľu spravodajská stanica BBC. "Dôvodom tohto rozhodnutia boli ostré vyhlásenia týchto hudobníkov na adresu Ruska v kontexte náročnej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou," uvádzalo sa v spomínanom stanovisku.

08:42 Ruské sily odpálili v pondelok dve rakety na vojenský výcvikový priestor v Rivnenskej oblasti na západe Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kovaľ. TASR prevzala správu od stanice BBC. Kovaľ vo videoodkaze informoval, že k útoku došlo v ranných hodinách. Stanica BBC uviedla, že toto tvrdenie nebola schopná nezávisle overiť.

08:40 Niekdajší anglický futbalista David Beckham sa rozhodol odovzdať kontrolu nad svojím účtom na Instagrame hlavnej lekárke regionálneho perinatálneho centra v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, kde pomáha matkám po pôrode. Počas nedele tak Beckhamov Instagram zaplavili príspevky od pani Iryny, ktoré si môžete pozrieť tu.

08:37 Podľa gubernátora Sumskej oblasti Dmytra Žyvyckého sa po dvoch hodinách únik amoniaku podarilo zastaviť a civilné obyvateľstvo nie je v ohrození, napísala stanica BBC. Žyvyckyj pôvodne vyzval na evakuáciu obyvateľstva v kruhu do piatich kilometrov od továrne. 

08:20 Zvýšené nasadenie ruských dronov zaznamenali v nedeľu v oblasti juhoukrajinského prístavného mesta Odesa i v jeho okolí. Informovala o tom agentúra DPA. "Všetko je však pokojné, nedošlo k žiadnym útokom," uviedol gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko, ktorého citoval denník Ukrajinska pravda.

Tamojšia protivzdušná obrana spustila podľa neho na nepriateľské bezpilotné lietadlá paľbu. "Zostrelenie niekoľkých takýchto dronov už bolo potvrdené," dodal pre denník Marčenko. Vyjadrenia nebolo možné potvrdiť z nezávislého zdroja, pripomína agentúra DPA.

08:13 Bombardovanie v Kyjeve úplne zničilo južné krídlo nákupného strediska a záchranári stále prehľadávajú trosky budovy. Jedného muža sa im podarilo zachrániť.

08:10 Spojené štáty nevyšlú svojich vojakov na území Ukrajiny ani v rámci prípadnej mierovej misie NATO, budú ale podporovať a brániť iné krajiny aliancie, pokiaľ sa ocitnú pod útokom. V nedeľnom rozhovore s televíziou CNN to povedala veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Odmietla tiež, že by sa prezident Spojených štátov Joe Biden pri svojej plánovanej ceste do Európy tento týždeň chystal na návštevu Kyjeva.

08:02 Rusko sa v najbližších týždňoch pravdepodobne sústredí na obkľúčenie Kyjeva. Ako referuje spravodajský web CNN, tvrdí to britské ministerské obrany. „Napriek stále nedostatočnému postupu zostáva Kyjev hlavným vojenským cieľom Ruska,“ uviedlo britské ministerstvo a dodalo, že severne od Kyjeva „pokračujú ťažké boje“.

07:59 Troch zranených predtým hlásili po ruskom nálete v Žytomyrskej oblasti západne od Kyjeva. Útok severne od mesta Žytomyr poškodil 13 budov, uviedla ukrajinská záchranná služba, ktorá zverejnila fotografie horiacich budov a trosiek.

07:56  Najmenej šesť ľudí prišlo o život v nedeľu neskoro večer pri leteckom útoku ruských vojenských jednotiek na nákupné centrum v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Pred nákupným strediskom Retroville (Retroviľ) v severozápadnej časti ukrajinskej metropoly bolo naukladaných šesť tiel, uviedol reportér agentúry AFP. Budova bola zasiahnutá mohutným výbuchom, ktorý zničil vozidlá na parkovisku a zanechal na mieste kráter široký niekoľko metrov.

07:50 Takto dopadla nádrž na čpavok v regióne Sumy po ruskom ostreľovaní.

7:30 Rusko bude tento týždeň čeliť ďalšiemu balíku sankcií. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenia šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu na Facebooku. Kuleba zdôraznil, že ďalšie sankcie majú pomôcť vytlačiť z Ruska medzinárodné spoločnosti, ktoré si podľa neho stále neuvedomili, že musia odísť. Spomenul napríklad potravinárske spoločnosti ako Nestlé či Danone, ale aj iné firmy, bez ktorých Rusko nebude schopné vyrábať vlastné rakety.

7:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ak sa rokovania o ukončení ruskej invázie skončia neúspechom, môže to znamenať „tretiu svetovú vojnu“. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Viac si prečítajte tu: Zelenskyj hovorí o tretej svetovej vojne, je pripravený rokovať s Putinom: Toto vopred odmieta!

7:12 Delegácie Ukrajiny a Ruska budú v pondelok pokračovať v rozhovoroch. Oba tímy chcú nové kolo rokovaní začať prostredníctvom videokonferencie dopoludnia, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR o tom informuje na základe pondelkovej správy agentúry DPA. "Pracovné skupiny oboch strán pracovali v poslednom čase intenzívne," uviedol Podoľak, ktorého vyjadrenie z nedeľňajšieho neskorého večera citovali v noci ukrajinské médiá.

7:04 Čínsky veľvyslanec v USA Čchin Kang označil za dezinformácie správy, že sa Čína chystá poskytnúť zbrane a muníciu Rusku, aby ho podporila vo vojne na Ukrajine. V rozhovore s americkou stanicou CBS Čchin tiež povedal, že Peking urobí maximum, aby napomohol zmierneniu krízy.

6:57 Ruská armáda vyzvala ukrajinské jednotky brániace strategické prístavné mesto Mariupoľ na kapituláciu a opustenie mesta humanitárnymi koridormi.

Viac si prečítate tu: Zložte zbrane, žiada Rusko Ukrajincov brániacich Mariupoľ: Reakcia!

6:48 Niekoľko dní po návšteve Kyjeva slovinský premiér Janez Janša v nedeľu oznámil návrat diplomatov svojej krajiny do Kyjeva. Ukrajina potrebuje priamu diplomatickú podporu, odôvodnil tento krok v nedeľu večer s tým, že do ukrajinskej metropoly sa vrátia "dobrovoľníci". TASR správu prevzala od stanice BBC a agentúry DPA.

6:29 V chemickom závode v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny došlo v pondelok skoro ráno k úniku amoniaku. Úrady ľudí v okolí vyzvali, aby sa uchýlili do bezpečia pokiaľ možno v pivniciach alebo prízemiach, keďže jedovaný plyn so štipľavým zápachom je ľahší ako vzduch. Informácie priniesli stanica BBC a agentúra AFP.

6:21 Francúzsko zmrazilo a zadržalo majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Oznámil to v nedeľu francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire, informovala agentúra DPA.

Viac si prečítajte tu: Francúzsko zmrazilo ruský majetok za 850 miliónov eur: A to nie je všetko!

6:10 Americký prezident Joe Biden navštívi tento týždeň počas cesty do Európy aj Poľsko, kde bude viesť rozhovory o medzinárodnom úsilí o podporu Ukrajiny a ďalších opatreniach voči Rusku v dôsledku jeho invázie. Oznámil to v nedeľu Biely dom.

6:05 Grécky diplomat, ktorý zostával v obliehanom ukrajinskom Mariupole aj počas bombardovania, v nedeľu uviedol, že tamojšiu skazu možno porovnať s úplným zničením miest ako Stalingrad alebo sýrske Aleppo počas vojen v minulosti. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

6:00 Najmenej jeden človek zahynul v nedeľu neskoro večer pri vzdušnom útoku ruských síl, ktorý zasiahol nákupné stredisko v ukrajinskej metropole Kyjev. Informovali o tom agentúry AFP a AP, ako aj denník The Guardian. V meste bolo v čase útoku počuť mohutný výbuch a v troskách nákupného centra Retroville bolo následne vidno požiar, uviedli novinári AFP. "Zatiaľ jeden zabitý," napísal starosta Vitalij Kličko na sociálnej sieti s tým, že škody vznikli aj na viacerých obytných budovách.

5:55 Situáciu sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si veľký prehľad.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, ČTK, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Osadu Rómov v obci Čaňa zachvátil veľký požiar.
FotoVáš Tip
Po požiari osady v Čani zostala päťdesiatka Rómov bez domova: Podmienky, v ktorých teraz žijú, rozplakali aj Kisku!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?