Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2021 16:40 | Správy | Domáce správy

Matovič predstavil ďalšiu časť svojej revolučnej reformy: Toto bude zaujímať živnostníkov!

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali po schválení daňovo-odvodovej reformy rovnako ako zamestnanci a zamestnávatelia platiť len jednu daň a jeden poistný odvod.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na pondelkovej tlačovej besede to oznámil minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Daň z príjmu by mala dosahovať 19 percent z hrubého zisku a poistný odvod by mal byť pre SZČO vo výške 29 percent z vymeriavacieho základu. Na SZČO s hrubým príjmom do 100-tisíc eur ročne sa pritom v súčasnosti vzťahuje 15-percentná sadzba dane z príjmov. Namiesto paušálnych výdavkov by si mohli SZČO uplatňovať tzv. paušálnu daň vo výške 29 percent z hrubých príjmov. Takáto paušálna daň by podľa Matoviča bola v skutočnosti súčtom dane z príjmov a sociálnych a zdravotných odvodov.

„Možno na konci nedostaneme od SZČO nič navyše, ale bol by som veľmi rád, aby platili viac," povedal Matovič. Upozornil na to, že odvodová sadzba pre SZČO má byť o štvrtinu nižšia ako pri zamestnancoch. SZČO sú však v súčasnosti poistené len dôchodkovo a nemocensky a k tomu platia zdravotné odvody. Zamestnanec je na rozdiel od SZČO poistený aj pre prípad nezamestnanosti a tiež je poistený garančne a úrazovo.

Minister financií upozornil na to, že dva milióny zamestnancov v súčasnosti platia na daniach a odvodoch 16 miliárd eur ročne, čo vychádza 8-tisíc eur na jedného zamestnanca. Naopak, 400-tisíc SZČO platí ročne na daniach a odvodoch 800 miliónov eur ročne. SZČO tak v priemere na daniach a odvodoch platí 2-tisíc eur ročne. „Celý štát je na pleciach zamestnancov, samostatne zárobkovo činné osoby sa na financovaní štátu podieľajú zlomkom," povedal. Ak by podľa neho SZČO platili rovnaké dane a odvody ako zamestnanci, v štátnom rozpočte by podľa Matoviča bolo o 2,4 miliardy eur naviac.

Ak SZČO v súčasnosti využíva inštitút paušálnych výdavkov, v daňovom priznaní si svoje výdavky uplatňuje vo výške 60 percent hrubých príjmov. Ako daňový výdavok si súčasne uplatní aj zaplatené sociálne a zdravotné odvody. Základ dane si SZČO tiež zníži o nezdaniteľnú časť základu dane, ktorá za tento rok dosahuje 4 511,43 eura. Pri výpočte sociálnych a zdravotných odvodov si pritom SZČO uplatní len paušálne výdavky vo výške 60 percent príjmov, výslednú sumu vydelí číslom 1,486 a počtom mesiacov podnikania v predchádzajúcom roku. Výsledkom tohto výpočtu je vymeriavací základ na platenie odvodov. Z takto určeného vymeriavacieho základu tvoria sociálne odvody 33,15 percenta a zdravotné odvody 14 percent. SZČO však musí platiť sociálne a zdravotné odvody aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý v tomto roku dosahuje 546 eur a od začiatku budúceho roka sa zvýši na 566,50 eura. Z minimálneho vymeriavacieho základu pritom v súčasnosti platí sociálne odvody 82 percent SZČO.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území