Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2022 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Na rezbársku tradíciu a výrobu hračiek vo Chvojnici nadviazala tvorivá dielňa: Takéto piesty kedysi vyrezávali mladíci frajerkám

Rezbárskou dielňou, kde sa vyrábali i hračky, bola v minulosti známa obec Chvojnica (okres Prievidza). Na niekdajšiu tradíciu nadviazala počas jedného z novembrových víkendov tvorivá dielňa v rámci série podujatí občianskeho združenia (OZ) Hornonitrie pod názvom Pracovné večery u Tkáčov.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Účastníci workshopu sa naučili drevorezbu i maľovanie hračiek. "Vyrábali sme zdobené piesty, ktoré sa používali na pranie. Bývali často zdobené technikou drevorezu. Robí sa nožíkom, prostredníctvom ktorého sa vyrezávajú rôzne rastlinné či geometrické ornamenty. Bola to najjednoduchšia zdobiaca technika," priblížil lektor Peter Lovas. Piesty boli kedysi podľa neho darom z lásky, frajer ho vyrezal frajerke ako prejav náklonnosti, vyrezal tam napríklad i jej iniciály a potom jej piest daroval.

Účastníci kurzu si vyskúšali i maľovanie hračiek. Jednu z hračiek z oblasti Chvojnice má vo svojej zbierke Rastislav Haronik z Nitrianskeho Pravna, ide o vianočnú pyramídu s figúrkami, priblížil Lovas. Na kurze si účastníci podľa neho vyskúšali maľovanie kópií sústružných hračiek, ktoré sa nachádzajú v zbierkach Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. "Územie obce Chvojnica je historicky späté nielen s výrobou hračiek, ale takisto aj úžitkového dreveného riadu, pretože sa tu až do začiatku 20. storočia nachádzala rezbárska dielňa, v ktorej sa učili chlapci z regiónu tomuto remeslu a zároveň si zarobili i nejaké peniaze," priblížila projektová manažérka OZ Hornonitrie Radka Tarabčíková.

Otvoriť galériu

Tvorivá dielňa vo Chvojnici bola jedným z podujatí Pracovných večerov u Tkáčov. "Pripravili sme tri dvojdňové workshopy. Okrem iných aktivít je cieľom nášho OZ zachovávať naše regionálne tradície a práve ľudové remeslá a ľudovo-umelecké techniky sú tie, ktoré sa môžu záujemcovia naučiť na našich dielňach," dodala Tarabčíková. Dejiskami workshopov sú obce, s ktorými je remeslo späté, doplnil prezident OZ Hornonitrie Miroslav Dzina. "Som rád, že môžeme sa predstaviť, aj keď pre pandemickú situáciu by tu určite bolo viac ľudí. Keby sa tieto podujatia neorganizovali, ľudia by na to pozabúdali. Každá obec má svoje remeslo, ktorému sa v minulosti venovala," uzavrel ešte v novembri Dzina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Riaditeľ Machaj mal odvolať šéfku marketingu Ťapákovú!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!