Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2021 19:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Lekársky pár denne bojuje s pandémiou: Povzbudenie pre ľudí, ktorí sa očkovania obávajú

Manželia prinášajú posolstvo pre ľudí, ktorí majú obavy a vakcíne sa vyhýbajú. Vo Vakcinačnom centre Nemocnice AGEL Košice-Šaca na Poliklinike VA U. S. Steel očkujú záujemcov aj lekári Zdeněk a Adriána Jarolímkovci.

Strach pred podaním vakcíny

Čoho sa ľudia najviac obávajú pred podaním vakcíny? Podľa Zdenka je to hlavne strach z neznáma. "Ľudia sa obávajú závažných vedľajších účinkov vakcín, väčšinou ich ani konkrétne nevedia definovať. Starší občania sa obávajú zhoršenia chronických ochorení, no práve kvôli ich ochoreniam majú vysokú šancu, že ochorenie COVID-19 u nich bude prebiehať ťažšie, a tak práve preto boli a sú prednostne očkovaní. Mladšie vekové kategórie sa obávajú o poruchy plodnosti, neskorých následkov očkovania a iných rôznych vecí, ktoré sa dočítali na internete," vymenúva lekár. Žiadna z týchto obáv sa podľa jeho slov nezakladá na reálnom podklade.

Otvoriť galériu

Zaujímavých pacientských príbehov majú manželia až-až. "Prvým bol postarší pán po deväťdesiatke, ktorého rodina odmietla priniesť do očkovacieho centra, pretože neveria očkovaniu. Starý pán vstával skoro ráno, aby sa k nám po niekoľkých hodinách strávených v autobusoch a na staniciach konečne dostal. Opačným prípadom bol pán, ktorý si v práci zobral dva dni voľna a priviezol na očkovanie všetkých svojich starších príbuzných, ktorí by sa za normálnych okolnosti nedokázali sami na očkovanie prepraviť. Chcela by som týmto upozorniť najmä na krehkosť seniorov, na ktorú poniektorí z nás zabúdajú. Venovali nám svoju lásku, čas, starali sa o nás a my by sme sa im to mali snažiť vynahradiť," hovorí Adriána.

Čo by odkázali ľuďom, ktorí sa boja prísť do vakcinačného centra, očkovanie odkladajú alebo stále váhajú, či ho absolvovať? "Aby nám dôverovali. Problematika očkovania je naozaj veľmi zložitá a argumenty proti očkovaniu, hocijako logické sa na prvý pohľad zdajú, nedokáže bežný laik tak ľahko kriticky zhodnotiť a posúdiť ich pravdivosť či nepravdivosť," hovorí lekárka Adriána. "Obaja sa s týmto fenoménom stretávame dennodenne. Pacienti na moju otázku, čoho sa vlastne konkrétne boja, odpovedajú, že vlastne ani nevedia, prípadne sa obávajú nežiadúcich účinkov vakcíny. Ale nežiadúce účinky dobre poznáme a poznáme aj ich frekvenciu, s akou sa objavujú. Medzi bežné patria napríklad bolesť v oblasti vpichu, teploty, malátnosť. Ale pokiaľ ja vírus SARS-CoV-2 laicky povedané nechytím a nezistím, aký vplyv to môže mať na moje zdravie a zdravie ľudí, s ktorými zdieľam spoločnú domácnosť, s ktorými sa navštevujeme, je predčasné vyjadrovať sa o tejto chorobe ako o ľahkej viróze," dodáva Zdeněk.

späť
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?