Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Lockdown využili Slováci na nežnosti, nemocnice hlásia rekordnú pôrodnosť: Kde pandémia spôsobila baby boom!

Lockdown mal aj svoje svetlé stránky! Zákaz vychádzania a mesiace strávené v domácej izolácii zomkli viaceré páry ešte viac.

Mnohé nemocnice na Slovensku hlásia totiž rekordné čísla pôrodnosti. Ešte nie je ani koniec roka a počet narodených detičiek ďaleko presiahol predošlé méty. Nie všade sa však detský plač rozoznel častejšie ako v minulosti. V ktorých častiach našej krajiny teda môžeme hovoriť o baby boome, kde je situácia rovnaká a kde pôrodnosť, naopak, klesala?!

Fotogaléria
7
fotiek v galérii
 Levice

Viac sexu viac sexu počas lockdownu?!

- Počas lockdownu mali ľudia v okrese Levice asi viac chuti na sex ako inokedy! Aspoň tak to vyzerá podľa počtu bábätiek v nemocnici. Už tisíci novorodenec sa tu narodil o 25 dní skôr ako minulý rok. „V pondelok sa tu narodilo už 1 000. bábätko v tomto roku. Je ním chlapček Daniel s  ukážkovými mierami 3 470 gramov a 51 cm,“ informovala Martina Pavlíková, hovorkyňa skupiny Agel. „Daniel je moje druhé bábätko, má bračeka, ktorý má 4 roky. Po pôrode sa cítim dobre, všetko išlo, ako malo a prirodzenou cestou. Samotný pôrod bol o niečo dlhší, ale všetko sme zvládli a  sme obaja zdraví. Veľmi sa z neho teším a už sa neviem dočkať, kedy ho uvidí aj braček,“ vyznala sa šťastná mamička Oľga Somsiová.

Čaká ju teraz náročné, ale krásne obdobie. „Pôrodnosť sa v tomto roku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku jednoznačne zvýšila, čo nás veľmi teší. Dôvody môžu byť dva – dlhodobý lockdown, ale môže to súvisieť aj s uprednostnením našej pôrodnice,“ hovorí zo skúsenosti primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia levickej nemocnice Gabriel Mančík. „Naša pôrodnica aj napriek pandémii normálne funguje, a to bez ohľadu na to, či je mamička suspektná alebo covid pozitívna,“ dodáva primár.

Bratislava

Sme na rovnakých číslach

Otvoriť galériu
- V  bratislavských nemocniciach zatiaľ situácia stagnuje a vyzeráto tak, že priemery z minulých rokov zostanú zachované aj v tomto covidovom roku. „U nás tento rok asi trhať rekordy nebudeme. Zatiaľ to vyzerá, že budeme mať okolo 3-tisíc porôdov ako minulý rok. V  tejto vlne sme ešte nemali covidové rodičky, v  tej druhej sme ich mali niekoľko, vyskúšali sme si pôrody v skafandroch, v  špeciálnych miestnostiach a mamičky museli dojčiť v respirátoroch FFP3. Ale zvládli sme to, hoci nevieme, ako to bude ďalej. Pociťujeme akútny nedostatok personálu, najmä stredného zdravotníckeho personálu, a mám obavy, že aj tí, čo zostali, nám budú odchádzať za lepšie platenou prácou alebo sú vyhorení. Počet pôrodov v Ružinove presahuje kapacitu, sestry majú nesmierne veľa nadčasov,“ hovorí známy pôrodník Jozef Španka, ktorý pred 4 dňami pomohol na svet aj malému Dominikovi.

Zvolen

Tisíci pôrod prišiel tento rok o niečo neskôr

Otvoriť galériu
- Opačný trend je vo Zvolene, kde ani nútený pobyt doma či tuhšia zima neprinútili ľudí k intímnejšiemu zblíženiu a pôrodov tu je menej. „Tisíci pôrod prišiel tento rok neskôr ako pred rokom. Celkovo evidujeme mierny pokles v počte pôrodov, čo považujeme za prirodzený dôsledok pokračujúcej pandémie. Sme však radi, že mamičky sa na nás s dôverou aj naďalej obracajú, zvládli sme aj pôrody mamičiek s  koronavírusom, všetky bábätká však boli negatívne. Je to pre všetkých oveľa náročnejšie, ale snažíme sa, aby bol pôrod dieťatka stále krásnym životným okamihom,“ hovorí Stanislava Píšová, námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť. Tisíce bábätko priviedla na svet mamička Simona zo Stožka a malá Júlia bola plánovaným dieťatkom. Narodila sa s ukážkovými mierami 2 390 gramov a 47 cm.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, den, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo