Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2021 21:34 | Správy | Zahraničné správy

Povstalci v Etiópii spájajú sily: Drsná rana pre premiéra

Deväť povstaleckých skupín bojujúcich proti etiópskej vláde v piatok oznámilo vytvorenie aliancie so zámerom "spolupracovať a spojiť svoje sily".

Ich iniciatíva prišla v čase, keď rastú obavy z postupu povstalcov z federálneho štátu Tigraj na hlavné mesto Addis Abeba. Ako informovala agentúra AFP, dohoda o spojenectve bude podpísaná v piatok vo Washingtone.

Jej signatármi budú aj Oromská oslobodzovacia armáda (OLA) a Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF), ktorý uviazol v už rok trvajúcej vojne proti jednotkám verným vláde premiéra Abiyho Ahmeda.

Deväť povstaleckých skupín vo svojom vyhlásení uviedlo, že vytvárajú jednotný front "na zvrátenie škodlivých účinkov vlády Abiyho Ahmeda pre národy Etiópie", pričom chcú spoločne prispieť k normalizácii situácie v krajine. Podľa AFP nateraz nie je jasné, či aliancia s názvom Spojený front etiópskych federalistických a konfederalistických síl ovplyvní vývoj konfliktu, ktorý Abiyho vláda označuje za "vojnu o prežitie".

TPLF a OLA, ktoré etiópska vláda v máji oficiálne označila za teroristické skupiny, sú už dobre známe, ale ďalších sedem členov aliancie je neznámych, uviedol podľa AFP nemenovaný diplomat.

"Ak to s pozdvihnutím zbraní proti vláde myslia naozaj vážne, potom je to pre vládu potenciálne skutočný problém," povedal diplomat pre agentúru AFP pod podmienkou zachovania anonymity. Dodal však súčasne, že väčšinu z povstaleckých zoskupení nepozná. "Neviem, koľko majú ľudí, aké majú zdroje," vyhlásil.

TPLF v stredu oznámil, že jej stíhačky dosiahli mesto Kemissie v štáte Amharsko, ktorý sa rozprestiera zhruba 325 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta. V danej oblasti podľa TPLF prebiehajú "spoločné operácie" s OLA, ktorej predstavitelia deklarovali, že Addis Abeba "môže padnúť (do ich rúk) v priebehu niekoľkých týždňov".

Abiyho vláda odmietla tvrdenia povstalcov o ich územných ziskoch. Naopak, vo štvrtok vládny kabinet informoval, že TPLF bol "obkľúčený" a je blízko porážky. Vláda zároveň vyzvala Etiópčanov, aby sa zjednotili a zapojili sa do boja. Etiópske ministerstvo obrany aj v piatok vyzvalo veteránov, aby sa znovu prihlásili do ozbrojených síl, "aby ochránili krajinu pred sprisahaním, ktorého cieľom je ju rozložiť".

Poslanci federálneho parlamentu zasa vo štvrtok schválili šesťmesačný výnimočný stav, ktorý umožňuje úradom zadržať bez zatykača kohokoľvek podozrivého z podpory "teroristických skupín" alebo pozastaviť činnosť médií, o ktorých sa predpokladá, že "priamo alebo nepriamo poskytujú morálnu podporu" TPLF.

Organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International v piatok tieto mimoriadne opatrenia odsúdila. Riaditeľ Amnesty pre východnú Afriku, Deprose Muchena, ich označil za "návrh na eskaláciu porušovania ľudských práv vrátane svojvoľného zadržiavania, najmä obhajcov ľudských práv, novinárov, menšín a vládnych kritikov".

Amnesty tiež varovala pred alarmujúcim nárastom nenávistných prejavov na sociálnych sieťach v Etiópii, pričom upozornila na prítomnosť príspevkov "podnecujúcich násilie a používania s etnicitou súvisiacich nadávok proti Tigrajčanom".

Meta, materská spoločnosť siete Facebook, v stredu uviedla, že vymazala príspevok od premiéra Abiyho, ktorý nabádal Etiópčanov, aby hnali "pod čiernu zem" odporcov jeho politiky proti podnecovaniu a podpore násilia. Etiópska vláda vo štvrtok tento krok kritizovala a uviedla, že Facebook "teraz ukázal svoju pravú tvár".

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF. Abiy, laureát Nobelovej ceny za mier za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!