Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2021 12:37 | Správy | Domáce správy

Biskupi prehovorili o prítomnosti Bezáka v Šaštíne: Vedeli o tom?

Pri svätej omši v Šaštíne koncelebroval aj emeritný biskup Róbert Bezák, ktorého v roku 2012 odvolali z úradu trnavského arcibiskupa.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

 Podľa slovenských biskupov bola jeho prítomnosť v poriadku, pripomenuli, že je stále jedným z biskupov. Košický arcibiskup metropolita Bernard Bober povedal, že ak by ho Svätý Otec rehabilitoval, rešpektoval by to. "Vedeli sme o tom, že príde, už skôr, takže sme neboli prekvapení," povedal novinárom prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

Bober pripomenul, že Bezák je jedným z biskupov, je emeritný, tak ako viacerí iní biskupi na Slovensku. "To, čo sa stalo rozhodnutím Ríma, sme rešpektovali. Nič iné nemôžeme povedať, pretože tieto veci súvisia s rozhodnutím Svätého Otca, či už predchádzajúceho alebo tohto," povedal k Bezákovmu odvolaniu.

Biskupov sa médiá pýtali aj na to, či by sa pre Bezáka našlo miesto v cirkvi. "Myslím si, že už aj dostal ponuky, otázka je, či ich akceptoval. A čo by sa mu mohlo teraz ponúknuť, či by to akceptoval, to je druhá vec, a či urobí pápež nejakú rehabilitáciu. Stretol sa s ním nielen dnes, ale aj predvčerom. Myslím si, že tam bola nejaká reč. Ak to urobí, to, čo som prijal predtým, prijmem aj dnes," povedal Bober k prípadnej Bezákovej rehabilitácii.

Pomocný bratislavský biskup Jozef Haľko považuje za veľmi silné gesto to, že sa biskupi spoločne s Bezákom modlili pod sochou šaštínskej Panny Márie, a potom spolu koncelebrovali svätú omšu.

Bezák sa stal arcibiskupom v roku 2009. Medzi prvými krokmi, ktoré Bezák na novom poste urobil, bol finančný audit. Upozorňoval Vatikán na problémy hospodárenia v diecéze, žiadal o kontrolu. Na prelome januára a februára 2012 bola v Trnavskej arcidiecéze vykonaná apoštolská vizitácia. Na jej základe 9. júla 2012 požiadal dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. arcibiskupa Bezáka o demisiu. Tú Bezák odmietol, a tak s platnosťou k 2. júlu 2012 ho pápež odvolal z úradu trnavského arcibiskupa. Stal sa emeritným biskupom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní