Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2021 14:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Režisér a spisovateľ Gašparík na stretnutie s Belmondom nikdy nezabudne: Prezradil pikošku o legendárnom hercovi

Písal sa rok 2001. Režisér a spisovateľ Peter Gašparík (44) mal vtedy dvadsaťštyri rokov.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Študoval práve filmovú réžiu na VŠMU, stretnutia s hviezdami filmového plátna boli preňho preto ešte vzácnejšie. Vďaka mame, tlmočníčke Tereze Gašparíkovej († 59), mal blízko aj k legendárnemu Belmondovi († 88), s ktorým sa zoznámil na filmovom festivale. Súkromné stretnutie s francúzskou hereckou hviezdou dostal ako darček k meninám. Smrť 
Jeana-Paula Belmonda ho preto veľmi zasiahla. O jedinečnom zážitku zo stretnutia porozprával exkluzívne pre Nový Čas Nedeľa.

Ako ste sa dostali do blízkosti takej hereckej hviezdy, akou bol Jean-Paul Belmondo?

Študoval som filmovú réžiu a v roku 2001 som pracoval na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film v Trenčianskych Tepliciach ako šéf guest service. Mal som na starosti hostí festivalu. Moja mama v tom čase už niekoľko rokov pracovala na Art Filme ako tlmočníčka a zároveň sprevádzala hlavné hviezdy, väčšinou z Francúzska a z Talianska. V tom roku bol hlavnou hviezdou festivalu Jean-Paul Belmondo. Slávnostne prevzal ocenenie Hercova misia a na Moste slávy pripevnil tabuľku so svojím menom. Bolo to práve na Petra a Pavla, 29. júna. Mama mi v istej chvíli zatelefonovala na mobil, aby som rýchlo prišiel do Kúpeľného parku. Povedal som jej, že nemôžem, mám veľa práce, no nástojila, aby som určite prišiel, pretože má pre mňa darček k meninám. Nemal som na výber. Zdiaľky som videl mamu stáť pri lavičke s nejakým pánom. Bol to Belmondov ochrankár a na lavičke sedel sám veľký Belmondo. 

Nestratili ste v tej chvíli reč?

To nie, ale priznám sa, že to bol šok! Mama s ochrankárom odstúpili na niekoľko metrov od lavičky a ja som s Belmondom osamel. V tom čase som ešte nehovoril až tak dobre po francúzsky, preto som občas zavolal na mamu, aby mi niečo preložila. Belmondo zas nehovoril veľmi po anglicky, bol typický zarytý Francúz. Napriek istej jazykovej bariére sme si však celkom dobre rozumeli. Miloval som francúzsku historickú filmovú komédiu Manželia z roku II, nakrútenú v roku 1971. Dej sa odohráva počas Veľkej francúzskej revolúcie. Belmondo ako Nicolas Philibert sa v snímke doťahuje s herečkou Marlene Jobert, ktorá hrá postavu Charlotty. S obľubou som v tom čase film púšťal svojim frajerkám. (smiech) Belmondo mi opisoval, aké to bolo, keď nakrúcal film v Rumunsku, ako sa tam mali dobre a ako ho teší, že som spomenul práve túto komédiu. Preňho bolo totiž veľmi dôležité, aby mali ľudia radosť, keď vychádzajú z kina. 

Prezradil vám, ktorý film mal obzvlášť rád?

Spomenul kultový film Na konci s dychom (1960), ktorý je jedným zo základných diel francúzskej novej vlny. Keď som bol v puberte, veľmi ma tento film ovplyvnil. Rozprával mi o tom, ako režisér Jean-Luc Godard pri nakrúcaní tápal, hľadal ten správny výrazový spôsob. Hovoril veľmi expresívne o tom, ako sa film pomaly vyvíjal, že spočiatku vôbec nebolo jasné, ako to celé dopadne. Chvíľu niečo natočili, potom Godard zmizol, neskôr Belmondovi zavolal a zas čosi natočili... To bola druhá naša téma a tretia, širokánska téma bol futbal.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?