Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Legendárny chlpáč sa už 26 rokov tlačí v betónovej garsónke: Maco Félix dostane apartmán za 1 milión!

Dočká sa!? Maco Félix, ktorého poznajú všetci návštevníci bratislavskej zoo, sa pravdepodobne dožije nového výbehu. Betónová garsónka, ktorú obýva neuveriteľných 26 rokov, sa tak stane minulosťou. Namiesto nej by mal dostať na jeseň budúceho roka kráľovský apartmán. Projekt jeho nového výbehu je konečne na schválení.

O novom výbehu pre slávneho Félixa sa hovorí roky. V budúcnosti bude určený aj pre ďalšie medvede. S podporou mesta a ľudí by mohol byť dokončený na jeseň 2022. Výbeh v ktorom žije bol postavený z betónu ešte pred 60-imi rokmi! V tom čase zoo otvárali a spĺňal trend na ľahkú údržbu. Je však malý a nevyhovujúci.

Otvoriť galériu
„Tvorba nového medvedinca je prioritou novej riaditeľky bratislavskej zoo Júlie Hanuliakovej, ale aj návštevníkov. Ide o najkritizovanejší výbeh,“ uviedla Diana Burgerová z komunikačného oddelenia zoo. V ľuďoch vyvoláva množstvo negatívnych emócií, pretože Félix v ňom už vyše štvrťstoročie žije vo veľmi neprirodzených podmienkach pre medvede, tak ako predtým jeho mama a iné medvede. „Aj napriek tomu, že je zdravý a starostlivosť oňho je skvelá, nemá taký život, aký by mať mohol. Je v pokročilom strednom veku, žiť môže ešte ďalších 15 - 20 rokov,“ doplnila Burgerová. Všetci veria, že si nový „apartmán“ ešte užije. „Začať stavať by sme chceli túto jeseň a počas zimy, aby sa návštevníci i medvede mohli tešiť z nového výbehu už na jeseň budúceho roka,“ spresnila.

Bude vedľa vlkov

Nový medvedinec bude súčasťou väčšieho celku v zoo, nazvaného Karpatský les. „Vybudovať ho chceme hneď vedľa expozície vlkov. Dnes to miesto obývajú zubry. Tie sa presunú tam, kde v súčasnosti žijú karpatské kopytníky,“ ozrejmila Burgerová s tým, že medvedia expozícia je navrhnutá tak, aby sa dala rozdeliť na dva výbehy, ktoré sa budú dať kedykoľvek spojiť do jedného. „Do našej zoo tak budeme môcť priviesť ďalšieho, alebo i dvoch medveďov, zrejme z bojnickej zoo,“ prezradila.

Kto to zacvaká?

„Projekt medvedinca a s ním späté práce nás budú odhadom stáť 1 milión eur. Finan-čný príspevok pol milióna eur na tvorbu Karpatského lesa tvoria kapitálové výdavky z rozpočtu magistrátu, druhú polovicu by sme chceli zafinancovať z už pripravovanej fundraisingovej kampane, ktorá štartuje tento mesiac. Tam môžete na nový výbeh finan-čne prispieť alebo sa do chodu zoo aktívne zapojiť,“ vysvetlila Burgerová.

Podľa nej majú k dispozícii ešte peniaze z kampane na podporu medvedinca s názvom Za krajší domov v tieni stromov, v ktorej sa pred rokmi vyzbieralo 11-tisíc eur od ľudí a 6-tisíc eur sú sponzorské dary. „Tieto peniaze sú účelovo viazané na medvedinec, na ktorý ich určite využijeme,“ uzavrela Burgerová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie