Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 15:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

DinoPark je zatvorený, prečo zoo pýta rovnaké vstupné? Koniec atrakcie sprevádza drsný konflikt

Viacerí návštevníci zoo zostali v sobotu poriadne prekvapení! Po 17 rokoch sa totiž pre verejnosť zatvorili brány obľúbenej atrakcie DinoPark.

Stalo sa tak po neúspešnom viacmesačnom vyjednávaní medzi vedením záhrady a doterajším prevádzkovateľom, spoločnosťou West Media. Zoo pritom zmluvu, ktorú označuje za nevýhodnú, vypovedala už v marci. Napriek tomu, že si už expozíciu s dinosaurami návštevníci nepozrú, cena vstupenky sa nezmenila. Prečo? 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Podľa bratislavskej zoo teraz ešte nie je možné hovoriť o tom, že by bol spor medzi oboma stranami urovnaný. „Náš vzájomný stav ešte nie je vôbec vysporiadaný. Jasné a definitívne je, že my sme vypovedali zmluvu a oni by mali na základe toho mať zatvorené, čo sa už aj stalo. Nevedeli sme sa dopracovať k vzájomnej dohode, odmietali úplne čokoľvek,“ povedala pre Nový Čas hovorkyňa zoo Monika Ďurkovičová s tým, že eskalácia konfliktu na sociálnych sieťach nebola zámerom zoo.

Doterajší prevádzkovateľ DinoParku mal zároveň priestory svojej expozície v sobotu uzavrieť bez toho, aby na to vedenie zoo upozornil. „O jedenástej sme teda začali umiestňovať informačné tabule, ktoré upozorňujú, že vstupné je len do zoo,“ uviedla. Práve výška ceny za lístok je podľa doterajšieho prevádzkovateľa výstavy, ktorá je umiestnená na ploche približne troch hektárov uprostred areálu, jedným z problémov. Sochy dinosaurov tak ostali opáskované a v areáli atrakcie bolo ľudoprázdno.

„Dňa 29. mája musel DinoPark zatvoriť svoju prevádzku. Zoo ale vstupné neznížila. Zvláštne, že? Alebo niekto počul o tom, že Zoo Bratislava zdražuje?“ stálo na facebookovej stránke DinoPark Slovensko. Cena bežného vstupného do areálu zoo sa tak nemení a dospelí naďalej zaplatia sedem eur za vstup počas leta a 5,50 eura v zimnom období.

Doterajší prevádzkovateľ na sociálnych sieťach zároveň prišiel s vlastnou iniciatívou, podľa ktorej sa majú návštevníci pre informácie o vrátení časti vstupného kontaktovať na riaditeľstvo záhrady. Ďurkovičová Novému Času vysvetlila, že v tomto prípade ide o vlastnú iniciatívu doterajšieho prevádzkovateľa, ktorá nemá so Zoo Bratislava nič spoločné.

Roky neplatili

Podľa primátora Matúša Valla stojí za krokmi vedenia zoo nevýhodná zmluva s prevádzkovateľom atrakcie. Po podpise novej z mluvy a vtupe do platnosti v roku 2014 neplatila podľa Valla nájomné, no podiel zo vstupného inkasovala. Ďurkovičová dodala, že firma dostávala 30 % z predaja lístkov, i keď 7 rokov neplatila nájomné za pozemky. Zoo sa však po celý čas starala o údržbu areálu, ktorý nie je oplotený.

Zmluva s firmou West Media podľa Valla vykazovala viacero právnych nedostatkov. „Prevádzkovateľ porušil povinnosť byť zapísaný v registri konečných užívateľov výhod a zmluva bola dlhodobo nevýhodná pre zoo a, naopak, výhodná pre prevádzkovateľa,“ dodal s tým, že od roku 2003 dostal prevádzkovateľ na podieloch zo vstupného 5 151 254 €.

„Počas 10 rokov síce prevádzkovateľ zaplatil 132 776 € za nájom pozemkov. V roku 2013 bola uzatvorená zmluva, v ktorej sa nájom pozemkov nespomínal,“ uzavrel.

 

Nová atrakcia už na budúce leto?

Podľa primátora Matúša Valla spustí Zoo Bratislava proces výberu novej atrakcie, ktorá by mala súčasnú expozíciu dinosaurov nahradiť. Pre návštevníkov by mala byť k dispozícii už počas budúcej sezóny. Vallo hovorí o ucelenej koncepcii s výchovno-vzdelávacím charakterom, ktorá bude zameraná na historický vývoj organizmov, evolúciu ekosystémov, biodiverzitu a bude zahŕňať aj dinosaury. Podľa primátora je cieľom výberu ponúknuť návštevníkom výstavu európskej kvality, ktorá bude zároveň finančným prínosom pre záhradu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jaroslav Fabok, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?