Piatok 30. 7.
Libuša
07.05.2021 09:49 | Správy | Domáce správy

Aktivisti v pohotovosti, Budajovi posielajú otvorený list: Pozrite, čo sa deje v ochrannom pásme!

V rámci schváleného druhého stupňa ochrany vodného zdroja Šamorín prebieha výstavba infraštruktúry pre celú novú štvrť.

V otvorenom liste ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO) na to upozorňuje občianske združenie (OZ) Za našu vodu. Envirorezort je presvedčený, že akékoľvek stavebné povolenie v lokalite, ktoré by úrady vydali, by bolo v rozpore s už vydanou vyhláškou k ochrane vodárenského zdroja.

OZ približuje, že vyhláška zakazuje v ochrannom pásme druhého stupňa výstavbu objektov vrátane domov. Stavať sa môžu len domy s hydrogeologickým posúdením, ktorým bude preukázané, že stavbou nedôjde k ohrozeniu vodného zdroja. Výstavba, na ktorú poukazuje združenie, tak podľa odborníkov ohrozuje výdatnosť zdroja pitnej vody. Hrozí, že by Slovensko prišlo o 140 miliónov kubických metrov pitnej vody ročne, tvrdí združenie.

"Ochrana jedného z najcennejších zdrojov pitnej vody v strednej Európe má pre Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR najvyššiu prioritu," uviedol odbor komunikácie pre TASR. Deklaruje, že bude dôsledne sledovať, či existujúce alebo plánované stavebné činnosti budú v lokalite dodržiavať platnú vyhlášku. V prípade podozrenia na porušenie envirolegislatívy začne konať Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Aktivisti zároveň žiadajú MŽP, aby overilo legálnosť stavebnej činnosti. Vyzývajú ministra na okamžité zjednanie nápravy v záujme ochrany vodárenského zdroja Šamorín. Štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana v tejto veci zvolal na piatok rokovanie so všetkými zainteresovanými aktérmi, zástupcami samospráv, okresných úradov a developera.

Budaj koncom apríla informoval o rozhodnutí okresného úradu, ktoré určilo nové ochranné pásmo vodárenského zdroja rozdelené do troch stupňov. V prvom stupni je zakázaná prakticky akákoľvek činnosť, ktorá nesúvisí s prevádzkou vodného zdroja. Územie je oplotené a zabezpečené. Ochranné pásmo druhého stupňa s rozlohou 7,9 štvorcových kilometrov (km2) zasahuje podstatnou časťou do katastrálneho územia obce Hamuliakovo. Zakázané je tu vykonávať činnosti, ktoré by mohli znečistiť vodárenský zdroj. V ochrannom pásme tretieho stupňa s rozlohou 15,3 km2 sú všeobecné obmedzenia, ktoré vyplývajú z platnej legislatívy.

Neočkovaní federálni úradníci v USA to budú mať ťažké: Čaká ich neustále testovanie a nosenie rúšok
Dunajská Streda končí svoju európsku púť: V odvete domáci nestačili na Partizan Belehrad
Lukašenko odvolal z funkcie bieloruského diplomata: Tvrdí, že v budúcnosti sa so zradcami hrajkať nebude
Robil si z nich otrokov: Bývalý šéf sibírskej väznice mal donútiť trestancov postaviť mu luxusný dom
Festival v Chorvátsku ako ohnisko koronavírusu: Infikovalo sa tam už vyše 200 mladých ľudí
Trnava postúpila na horúcej rumunskej pôde: Nerozhodný zápas našiel rozuzlenie až v penaltovom rozstrele!
Zdravotníci v Maďarsku už nebudú mať na výber: Do septembra sa musia povinne zaočkovať
Žilina v domácej odvete iba remizovala, na postup proti Apollonu to však stačilo
V Izraeli začne preočkovanie treťou dávkou vakcíny: Prečo sa uchýlili k tomuto zásadnému kroku?
Neznámy nálezca vrátil po 14 rokoch diamantový prsteň: Poslal ho polícii s odkazom, z ktorého mrazí
Tomáš Tatar je pred novou sezónou stále bez klubu: Čoraz viac sa začína šepkať o tomto mužstve!
Na 13 gréckych ostrovoch je vysoké riziko nákazy koronavírusom: Zoznam tvoria aj obľúbené destinácie