Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2010 12:00 | Správy | Domáce správy

Obraz nášho zdravotníctva: Pacienti sa smažia v 40 stupňovom pekle!

Hrozné horúčavy, ktoré sa šplhali až k 40-im stupňom, dávali riadne zabrať zdravým ľuďom. Ako sa potom cítia chorí a zranení v nemocnici bez klímy?

Na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) na Kramároch, kam prevážajú ľudí po úrazoch či dopravných nehodách, pritom nie je klimatizácia! Ľudia sú zhrození a pýtajú sa, kam idú peniaze, ktoré celý život odvádzajú štátu a poisťovniam zo svojich platov. Veď ochladzovanie má už v bežnej výbave takmer každý automobil. Pacienti, ale aj personál na klinike úrazovej chirurgie vo fakultnej nemocnici na Kramároch sa takpovediac varia vo vlastnom pote. Vedenie zariadenia pritom vo svojich priestoroch klímu má - dostalo ju ako dar.

Na neúnosnú situáciu upozornil prostredníctvom televízie TA3 známy moderátor Richard Vrablec. „V nemocnici som navštívil moju 83-ročnú príbuznú, ktorá má zlomený krčok stehennej kosti. Navyše berie lieky na tlak. Ostal som v šoku, keď som prišiel do rozhorúčených priestorov, bolo tam vari 40 stupňov. V takýchto priestoroch je to pre ťažko zranených ľudí doslova utrpenie a boj o život. Určite to nie je prostredie vhodné na liečenie!“

Zabávač na svoju návštevu na Kramároch tak skoro nezabudne! „Starostlivosť lekárov a sestričiek je úžasná. Snažia sa pacientom pomáhať, ako sa dá, no aj oni sú pritom mokrí ako myši. Ale vraj na klímu nie sú peniaze,“ dodáva. Jeho slová potvrdila aj jedna zo sestričiek nemocnice. „Pacienti sa nám sťažujú, ale čo my s tým môžeme robiť? Snažíme sa im aspoň dávať zábaly a inak im pomáhať v horúčavách. Azda sa ochladí,“ opisuje pracovníčka situáciu, ktorá pripomína skôr poľný lazaret ako špičkové zariadenie v 21. storočí.

Paradoxné pritom je, že samotné vedenie nemocnice klimatizáciu nainštalovanú má... „Je to sponzorský dar, ktorý sponzor vyslovene účelovo viazal na klimatizáciu pre riaditeľstvo,“ vyjadrila sa pre TA3 námestníčka riaditeľa Univerzitnej nemocnice Marta Hájková. Prečo sa tak sponzor rozhodol, a či vedel o situácii pacientov, nevedela Hájková uviesť.

Na JIS-ke pritom nie je potrebná špeciálna či mimoriadne nákladná klíma, aká sa používa v operačných sálach. „Stačí bežná klimatizácia. Špeciálna je potrebná na operačnú sálu. Tá potrebuje napríklad aj biologické filtre a musí spĺňať prísne normy,“ vysvetlil nám riaditeľ súkromnej nemocnice Košice-Šaca Juraj Vančík, ktorá má priestory klimatizované.

Hoci bratislavská fakultná nemocnica mieni čoskoro vyhlásiť výberové konanie na vzduchotechniku, toto leto sa pacienti pravdepodobne klímy nedočkajú. „Univerzitná nemocnica v Bratislave má päť nemocníc. Všetko má svoju postupnosť,“ dodala pre TA3 Hájková, akoby boli klimatizácie vymyslené len tento rok.

Nielen Vrablec si myslí, že takáto situácia je úplne absurdná a nedôstojná: „Zranení ľudia a lekári nemôžu poriadne dýchať, sú spotení, a vedenie sedí v klimatizovaných priestoroch!“

Nemocnice sa však zastáva aj hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva na anestéziológiu a intenzívnu medicínu Beáta Sániová. Chýbajúca klíma podľa nej nemá na pacientov negatívny vplyv! „Klimatizácia pomáha hlavne personálu,“ reagovala. Otázne je, či by taký servis schvaľovala pani odborníčka aj vtedy, keby v štyridsaťstupňových horúčavách ležala na lôžku ona sama alebo niekto z jej blízkych.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!