Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2021 11:03 | Správy | Zahraničné správy

Kauza Vrbětice zasiahne do obchodných vzťahov Česka a Ruska: Najviac utrpí toto odvetvie

Česko s najväčšou pravdepodobnosťou nepošle do Ruska v rámci tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany takzvaný bezpečnostný dotazník.

To by prakticky znamenalo vylúčenie ruskej štátnej firmy Rosatom z účasti na tejto zákazke. Je to reakcia na sobotňajšie (17. 4.) zverejnenie informácií bezpečnostných služieb, že sa ruská rozviedka GRU mala podieľať na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. Informoval o tom server e15.cz.

"O tendri bude rozhodovať budúca vláda. My pripravujeme bezpečnostné posúdenie a neviem si predstaviť, že by sme po posledných udalostiach oslovili aj Rosatom. Pravdepodobnosť, že bude pozvaný do tendra, je teda minimálna," povedal pre denník E15 minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček. Podľa informácií z okolia českého premiéra Andreja Babiša je možné predpokladať, že vláda o vylúčení Rosatomu z prípravy tendra rozhodne do niekoľkých dní. Vicepremiér Jan Hamáček v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca v nedeľu povedal, že Rusi by sa nemali na tendri na dostavbu Dukovian zúčastniť ani v rámci konzorcií s ďalšími spoločnosťami.

Zapojenie Ruska do výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach ochladí podľa ekonómov obchodné vzťahy Česka a Ruska. Do akej miery kauza ovplyvní česko-ruský biznis je však podľa nich zatiaľ predčasné hovoriť. "Teraz musíme počkať, aký bude postup Európskej únie voči Rusku. Či sa pristúpi k ekonomickým sankciám a akú budú mať podobu. Tak či onak však môže dôjsť k ochladeniu obchodných vzťahov," povedala pre E15 analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Dodala, že v prvom rade bude mať kauza vplyv na oblasť energetiky.

 

Vrbětická kauza sa však odrazí aj na ďalších oblastiach česko-ruského biznisu. V Rusku v posledných rokoch uzatvárali niektoré české firmy zmluvy za miliardy korún. Viacero zmlúv a dohôd uzatvorili v novembri 2017 na česko-ruskom podnikateľskom fóre za prítomnosti prezidenta Miloša Zemana. Išlo o zmluvy a dohody za 19 miliárd Kč (832,83 milióna eur). Najväčší objem spolupráce si vtedy zabezpečil Zetor Tractors. Spoločne s firmou KEMZ mal v pláne štyri projekty. Česká firma dodáva do Ruska komponenty traktorov, v miestnom závode sú potom montované.

Spoločnosť GE Aviation Czech, ktorá vyrába turbovrtuľové motory, zasa uzatvorila zmluvu s firmou UZGA (Ural Works of Civil Aviation) a firma Pragoimex podpísala zmluvu so spoločnosťou Uralvagonzavod o tom, že bude pracovať na modernizácii českých električiek ČKD T-3 pre ruské mestá. Firma Brisk z Tábora uzatvorila dohodu o spolupráci s vládou Samarskej oblasti. Spolupráca sa týkala výroby senzorov pre ruský automobilový priemysel v meste Togliatti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Hlasovanie o Fonde na podporu umenia sa opäť presunulo: Rozhodovať by mali v tento deň
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Osadu Rómov v obci Čaňa zachvátil veľký požiar.
FotoVáš Tip
Po požiari osady v Čani zostala päťdesiatka Rómov bez domova: Podmienky, v ktorých teraz žijú, rozplakali aj Kisku!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území