Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Rok Igora Matoviča očami odborníkov: Osudové rozhodnutie, ktorým vytočil Slovákov do vývrtky!

Rok po tom, ako do kresla premiéra Slovenskej republiky zasadol Igor Matovič, je diskusia okolo jeho osoby čoraz rozporuplnejšia. Osvedčil sa, či neosvedčil na poste predsedu vlády?

Iveta Radičová, expremiérka a sociologička

Otvoriť galériu
Iveta Radičová
Zdroj: anc

Vďaka štvorkoalícii sa vláde podarilo získať ústavnú väčšinu a jej voliči mali nádej na ukotvenie myšlienky hnutia Za slušné Slovensko. Prežívame však krutú pandémiu a má svoje následky. Kým bojujeme o prežitie, je to veľké trápenie, z ktorého sa práve nízkopríjmové rodiny budú spamätávať podstatne dlhšie. Grafy o raste HDP ma nijak neuspokojujú, pokiaľ nevidím vyhodnocovanie rozvoja ľudského indexu každodennosti. Určite môžeme očakávať spotrebný boom, ktorý bude okamžitou reakciou na to, keď budeme slobodnejší. Bude však krátkodobý.

Neviem, ako dlho budeme dobiehať problémy s našimi deťmi, ktoré sú mimo školy, so študentmi, ktorí sú tretí semester mimo univerzít. Neviem, ako to zvládnu naši starkí, ktorých máme osamotených už veľmi dlho. Celá pandémia stojí a padá na tom, ako dokážeme zabezpečiť solidaritu väčšiny zdravých ľudí s menšinou chorých ľudí, a ako dokážeme udržať sociálny zmier medzi tými, ktorí sú zodpovední, a tými, ktorí sú čistí hazardéri a bezohľadní. Desať percent populácie bude ignorovať čokoľvek, nebudú sa riadiť ani písanými, ani nepísanými pravidlami. Ak niekto víťazí nad pandémiou, tak sú to vedci a internet, ktorý nám umožňuje rozprávať sa a aspoň nejako nahradiť reálne fungovanie.

Pandémia nasmerovala všetky reflektory na problémy, ktoré sme pred sebou dlhodobo tlačili. Sociálno-ekonomická situácia Slovenska v porovnaní s inými krajinami hovorí jednoznačne – je tu 30 percent ľudí, ktorí nemôžu zvládať žiadne mimoriadne výdavky, 35 percent, ktorí žijú od výplaty k výplate, patríme do skupiny krajín s najnižšími príjmami v EÚ. Na pandémiu najviac doplácajú nízkopríjmoví. Ľudia zažívajú obrovskú neistotu, frustráciu, až hnev. Toto je moment, ktorý je zlyhaním vlády, a to z hľadiska sily štátnej pomoci.

Ďalší problém, ktorý to nasvietilo, je stav nášho právneho štátu – zatýkanie vo vrcholných pozíciách. Tí, ktorí si želali zmenu, to oprávnene hodnotia ako dodržanie sľubu protikorupčného ťahu vlády. Druhá strana tej istej mince je však ľudský šok, do akého rozsahu sa niečo takéto mohlo diať. Pandémia odhalila zlyhávanie inštitúcií, ktoré sú teraz potrebné na dodržiavanie pokynov – polícia, rezort vnútra a podobne. Je tu teda nejaké dedičstvo, ale aj výzvy, ktoré nová vláda neuchopila šťastne. To všetko sa premieta do dôveryhodnosti vlády.

Popri pandémii vláda predkladala aj isté zákony a tu neviem byť veľmi ústretová, aj keď by som rada bola. Napríklad zákon o verejnom obstarávaní nie je protikorupčný, ale volám ho prokorupčný. Taký zákon tu za žiadnej éry žiadna vláda nikdy nepredložila. Viaceré zákony majú znaky centralizácie moci, posilňovania štátu, úzkeho rezortizmu a nie sú koordinované s inými sektormi. Okrem dvoch zásadných zákonov z dielne ministerstva spravodlivosti väčšina vyvoláva veľké diskusie.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku