Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Rok Igora Matoviča očami odborníkov: Osudové rozhodnutie, ktorým vytočil Slovákov do vývrtky!

Rok po tom, ako do kresla premiéra Slovenskej republiky zasadol Igor Matovič, je diskusia okolo jeho osoby čoraz rozporuplnejšia. Osvedčil sa, či neosvedčil na poste predsedu vlády?

Štýlom vedenia občanov sklamal a znechutil

Otvoriť galériu
Gabriel Eštok
Zdroj: upjš

Gabriel Eštok, politilóg:

Rok vlády pod vedením premiéra Igora Matoviča považujem za nevyužitú šancu. Dopyt občanov po zmene obsahu aj formy politiky, po slušnosti a reformách, moc korunovanú ústavnou väčšinou v NR SR Igor Matovič nedokázal naplniť. Svojim štýlom vedenia občanov očakávajúcich inú politiku skôr sklamal a znechutil. Ospravedlnením môže byť len to, že do tejto pozície nastúpil v najhoršej kríze v dejinách samostatného Slovenska. Po prvej vlne sa zdalo, že táto vláda vie hľadať riešenia a uspieť aj v ťažkých úlohách. Žiaľ, z premianta Európy sme sa v druhej vlne presunuli na chvost.

Pandémiu tak premiér, spolu so svojou vládou, nezvládol. Skôr, ako na potrebný odborný úsudok, stavil na nesprávne riešenia a na snahu o originalitu, prekvapovať a šokovať. Či už s prístupom k testovaniu, alebo k „zabezpečeniu“ vakcín Sputnik V. Pritom mocensky často nezabezpečil, aby boli požiadavky odborníkov a jeho vlastného ministra zdravotníctva akceptované celou vládou. Minister zdravotníctva namiesto toho tlmočil svoju bezmocnosť vo vláde. Inovatívny chcel byť aj v komunikácii, keď si privlastnil pozíciu vlastného hovorcu. Odkryl tým svoje presvedčenie, že on dokáže tieto úlohy zvládať omnoho lepšie, ako odborník na oblasť komunikácie. Opäť sa však mýlil.

Svojou komunikáciou na tlačovkách a na sociálnych sieťach postavil proti sebe koaličných partnerov, prezidentku, médiá aj verejnosť. Prirodzeným dôsledkom je tak pokles dôvery verejnosti voči osobe pána premiéra, jeho hnutiu a voči štátnym inštitúciám samotným. Prísľub otvoreného vládnutia narazil na spôsob obsadenia viacerých postov, ako aj na diskusiu o pláne obnovy. Spolu s nárastom napätia vo vládnej koalícii nastúpili pochybenia premiéra aj v zahraničnej politike. Na faux paux s vyjadrením pre zahraničné médiá nepodarenou angličtinou, či kadernícke informácie prezentované v Elyzejskom paláci by sa rýchlo zabudlo.

Nemiestnym vtipom o Zakarpatskej Ukrajine si však pre Slovensko vyslúžil demarš a nákupom vakcíny Sputnik V podrazil nielen vládnych partnerov, ale aj európskych spojencov spochybnením spoločného európskeho postupu pri distribúcii vakcín. Práve to môže Slovensko na diplomatickom poli bolieť omnoho viac. Zdá sa, že jediným napĺňaným sľubom Igora Matoviča je boj s korupciou. Rozviazanie rúk polícii, prokuratúre a súdom prináša prvé ovocie. Vo väzbe skončili nominanti bývalej, ale už aj súčasnej vlády. Očakávania, po naplnení aspoň týchto procesov, sú obrovské. Po roku sa zdá, že to ale nestačí. A preto v týchto dňoch zrejme sledujeme koniec pôsobenia Igora Matoviča na poste premiéra. Politik, ktorý na túto funkciu nedorástol, v nej vydržal minimálne rok. Je otázkou, či to nebolo pridlho.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona