Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2021 16:00 | Správy | Servis

Celé dni prežívať iba doma nás môže fatálne poznačiť: Ako zvládnuť sociálnu izoláciu?

Máte pocit, že vám z lockdownu už preskakuje? Psychológovia hovoria, že je to normálne, a môže za to sociálna izolácia. Niektoré vekové skupiny ju zvládajú lepšie, iné horšie a tie by si mali dať pozor. Môže to skončiť depresiami či zhoršením hygieny. Ako sa s tým vysporiadať a čo podľa odborníkov pomáha?

5. Deti zo socio-ekonomicky slabších rodín

Ako sa u nich prejavuje: v rodinách je veľký stres, prípadne už pred pandémiou to nebolo ideálne. Odstup od rovesníkov sa zväčšuje, čo umocňujú sociálne siete a prezentovanie sa do okolia vyšším životným štýlom. Deti sú doma s rodičmi, ktorí nie sú vždy podporujúci.

Čo pomáha?
Otvoriť pre ne čo najskôr možnosť vzdelávania a kontaktov, dobré slovo, mimoškolské aktivity, prejaviť o ne záujem,  o ich citový svet

6. Mladší ľudia v produktívnom veku – rodičia

Ako sa u nich prejavuje: izolácia spôsobuje rodičovské vyhorenie ako dôsledok povinností, kombinácie práce, práce z domu a starostlivosti o deti spolu so zníženou možnosťou na využívanie tradičných zdrojov sebapodpory – fyzickej aktivity, stretávania sa s priateľmi.

Čo pomáha?
Nezabúdať na seba, aj sebe dopriať starostlivosť, treba si oddýchnuť, poľaviť z nárokov na deti, nemusí byť všetko 100%-tné

7. Seniori

Ako sa u nich prejavuje: pocity osamelosti sú znásobené tým, že starší ľudia, ktorí už nepracujú, majú menej aktivít, prípadne to, čo boli zvyknutí robiť, teraz robiť nemôžu. Celkové pocity môže ovplyvňovať aj fakt, že sú ohrození koronavírusom najviac z o všetkých. Mnohým chýba kontakt s rodinou, vnúčatami, priateľmi. Tieto potreby sú suplované cez telekomunikačné technológie

Čo pomáha?
Vypočuť si ich problémy, prejaviť záujem, byť s nimi trpezlivý, musia sa vyrozprávať z frustrácie, nemôžeme na nich zabúdať

Otvoriť galériu

Mirka Lacová, arteterapeut

- K aktivácii niektorých našich obyvateľov využívame aj antistresové maľovanky, zvlášť v tomto COVID-ovom období. Je to dobrý nástroj, aby sa klienti venovali činnostiam, ktoré majú radi. Majú k dispozícii pastely, farbičky v maximálnej farebnej škále, aby bolo z čoho vyberať. Lebo farby sú v živote dôležité, prispievajú k aktivite našich zmyslov. Upokojujúci účinok maľovaniek vzniká vo chvíli, keď človek nechce na nič myslieť. Len sa ponorí do sveta farieb a užíva si naplno samotné vyfarbovanie.

Čo spôsobuje sociálna izolácia

Mária Balážová, psychologička

- Izolácia vplýva na zdravie fyzické - priberanie na váhe, poruchy spánku a podobne – a aj na to psychické. Najčastejšími symptómami v oblasti duševného zdravia môžu byť úzkostné stavy, obavy o zdravie blízkych a svoje zdravie, niektoré z týchto stavov môžu prechádzať až do paniky, pre ktorú sú typické výrazné fyzické prejavy ako búšenie srdca, závraty, strach z toho, že umriem, že mám infarkt. Takýto zážitok môže veľmi otriasť človekom a jeho pocitom bezpečia. Izolácia tiež môže spúšťať depresívne nálady, človek stráca radosť zo života, z činností, ktoré ho predtým bavili.

Viac násilia v domácnostiach

Robert Krause, psychológ

- Vnímame zvýšený výskyt násilného správania, eskalácií konfliktov, ale aj zníženej frustračnej tolerancie. Dospelí jednotlivci prešli na prácu z domu, a tak zdieľajú priestor na oddych s pracovným nasadením, ale aj inými členmi domácnosti, ktorí majú školské či pracovné povinnosti. Počas pandémie je pre mnohých ľudí veľmi náročné prispôsobiť sa neustále sa meniacim podmienkam prostredia, a preto sa sociálna izolácia prejavuje zvyšovaním úrovne stresu.

Vedeli ste?

Osamelosť môže pokaziť zdravie viac než obezita. Ukazujú to desiatky rokov výskumu. Pivo a guláš s priateľmi tak môžu zdraviu prospieť viac, ako starostlivo odvážená dávka šalátu pred televízorom.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!