Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2009 12:43 | Správy | Domáce správy

Dzurinda: Spolupracovníci ŠTB vo vysokých funkciach sú hanbou!

Podľa Dzurindu je hanbou, ak vo vysokých štátnych funkciách pôsobia ľudia, ktorí v minulosti spolupracovali s "eštebákmi".

Uviedol to po dnešnom rokovaní lídrov opozície ako odpoveď na otázku, čo hovorí na nové medializované informácie týkajúce sa riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Františka Blanárika (nominant ĽS-HZDS). Podľa nich v čase bývalého režimu Blanárik údajne spolupracoval s Vojenskou kontrarozviedkou (VKR).

V súčasnosti je podľa Dzurindu dobrý dôvod zamyslieť sa nad týmito informáciami. Zároveň zdôraznil, že keď on sám mal "problémy s jedným šéfom NBÚ" (Františkom Mojžišom, pozn. TASR), tak principiálne trval na jeho odchode. "Skoro sa mi vtedy rozpadla vláda, ale on stratil moju dôveru," pripomenul expremiér.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na margo dôveryhodnosti Blanárikovej bezpečnostnej previerky pred časom podotkol, že ju získal ešte za čias Dzurindovho kabinetu, čo je pre neho najkrajšia kombinácia. Líder SDKÚ-DS však tento postoj dnes označil za strkanie hlavy do piesku. "Ja som takéto informácie (o údajnej Blanárikovej spolupráci s VKR, pozn. TASR) nemal. Ak premiér nimi disponuje, mal by konať," myslí si Dzurinda.

Televízia Markíza zverejnila v pondelok (23.2.) informáciu z Archívu bezpečnostných zložiek v Prahe, podľa ktorej riaditeľ Národného bezpečnostného úradu František Blanárik udal v apríli 1982 svojho kolegu Ladislava B., že chodí v pracovnom čase obrábať svoju vinicu. Ide tak celkovo o piaty dokument, podľa ktorého mal Blanárik v čase bývalého režimu spolupracovať s Vojenskou kontrarozviedkou.

"Menovaný vlastní vinicu, veľmi často v dobe potrebnej vykonať agrotechnické práce odchádzal pod rôznymi zámienkami v pracovnom čase do svojej vinice, k čomu používal i vojakov základnej služby," informoval údajne Blanárik dôstojníka VKR Petra Fakana. NBÚ na tieto skutočnosti v pondelok nereagoval.

Minulosťou šéfa NBÚ, ktorý získal bezpečnostnú previerku ešte za Dzurindovej vlády, sa tento mesiac zaoberal aj výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ. Konštatoval, že spoluprácu Blanárika s VKR nemožno ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Členovia výboru zároveň odmietli opozičný návrh, aby Blanárik požiadal o novú previerku.

Podľa minuloročných medializovaných informácií Blanárik v 80. rokoch vedome spolupracoval s VKR vo funkcii dôverník-rezident. Ešte koncom minulého roka však sám označil tieto informácie za výmysly. "Sú tam povymýšľané veci, ktoré nesúhlasia ani časovo, ani administratívne. Funkcia dôverník-rezident nikdy neexistovala," povedal. Rovnako poprel aj akékoľvek vedomé donášanie na svojich priateľov. Vysvetlil, že veta z jeho spisu, podľa ktorej ochotne spolupracuje a poskytuje informácie a o spoluprácu s VKR má naďalej záujem, je v 99 percentách spisov. "Nemal som záujem o spoluprácu," podčiarkol.

Na druhej strane priznal, že počas skúšky na detektore lži pri získavaní bezpečnostnej previerky sa ho na otázky spolupráce nepýtali. "Toto sa riešilo v rámci bezpečnostného pohovoru," uviedol s tým, že obsah pohovoru je utajený. Zároveň uviedol, že bol v Spravodajskom inštitúte Generálneho štábu. "Nastúpil som po 80. roku a po poldruha mesiaci som požiadal o preloženie vzhľadom na to, že som nebol pre nich zaujímavý. Tak až do preloženia na okruh som robil vrátnika v danej budove," ozrejmil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kolumbijský prezident Gustavo Petro
Krajina ruší vzťahy s Izraelom: Čo ju k tomu viedlo? Šéf izraelskej diplomacie si následne nedával servítku pred ústa
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie