Potrebujeme
- 540 g lístkového cesta
- 1 kg tekvicovej dužiny (hokkaido)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 žĺtky
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 PL sekaných tekvicových jadierok
- 2 PL celých tekvicových jadierok
- soľ a mleté čierne korenie
- trochu drvenej rasce
- 2 PL octu
- 1 vajce na potretie
Príprava
1. Tekvicu očistíme, odstránime jadierka a dužinu nahrubo nastrúhame. Prebytočnú tekutinu vytlačíme. Cibuľu s cesnakom restujeme na oleji. Pridáme tekvicovú dužinu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a rascou, zalejeme octom a ešte 5 minút dusíme domäkka. Plnku necháme trochu vychladnúť a potom zmiešame so žĺtkami a so sekanými tekvicovými jadierkami.
2. Rúru predhrejeme na 210 °C. Lístkové cesto vyvaľkáme do obdĺžnika a do stredu preložíme plnku. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a zrolujeme do štrúdle. Konce cesta by sa mali prekrývať asi o 2 cm. Vajíčkom potrieme aj vrch a posypeme celými tekvicovými jadierkami. Pečieme asi 35 minút dozlatista.
Náš tip: K štrúdli vyskúšajte ľahkú krémovú bylinkovú omáčku: rozmiešajte jogurt alebo kyslú smotanu s čerstvými bylinkami, trochou cesnaku, so soľou a s korením.
Na 8 kusov potrebujeme
- 300 g maslovej tekvice
- 100 g masla
- 200 ml cmaru
- 200 ml plnotučného mlieka
- 2 vajcia
- 1 lyžičku jemnej morskej soli
- 200 g hladkej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
Na slanú polevu
- 4 - 6 lyžíc crème fraîche
- 1 červenú cibuľu, olúpanú a nadrobno nakrájanú
- 2 lyžice čerstvej pažítky nakrájanej nadrobno
- 2 - 4 lyžice kaviárovej pasty
Príprava
1. Tekvicu aj so šupkou umyjeme, rozpolíme a nakrájame na mesiačiky. Plech alebo pekáčik pokvapkáme 1 PL oleja, poukladáme mesiačiky šupkou dolu, posolíme, prípadne ešte posypeme korením a pečieme asi pol hodiny pri 180 °C.
2. Opečenú tekvicu necháme vychladnúť a potom ju zmiešame s roztopeným a vychladeným maslom, cmarom, plnotučným mliekom a s vajcami. Zvyšné suroviny na vafle preosejme do misy a zľahka premiešame s tekvicovou zmesou. Necháme 20 minút odpočívať pri izbovej teplote.
3. Vafľovač rozohrejeme, v prípade potreby potrieme roztopeným maslom a postupne pečieme vafle. Podávame s polevou z uvedených surovín alebo iba posypané strúhaným parmezánom.