Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2020 14:47 | Správy | Domáce správy

Potravinári varujú: Prípadný blackout sa nemôže týkať výroby potravín, hrozil by kolaps reťazca

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je znepokojená vyhláseniami premiéra Igora Matoviča ohľadom myšlienky tzv. blackoutu, to znamená úplnej izolácie SR na určité obdobie.

Pri preskúmavaní zavedenia uvedeného návrhu do praxe je podľa PKS v každom prípade potrebné zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci EÚ. "SR nie je potravinovo sebestačná krajina a sme závislí od dovozu potravín zo zahraničia. Rovnako nie sme sebestační v určitých kľúčových surovinách pre potravinársku výrobu a preto úplné zatvorenie hraníc by mohlo znamenať, že by nemohli vyrábať kľúčové potravinárske odvetvia, pričom pri niektorých surovinách nie je možné z kapacitného hľadiska predzásobenie," konštatovala to vo štvrtok riaditeľka PKS Jana Venhartová.

PKS zároveň pripomína, že na Slovensku fungujú aj veľké potravinárske podniky, ktoré produkciou zásobujú ostatné krajiny a prípadné zastavenie výroby by mohlo znamenať presun tejto výroby do iných krajín. „Mnohé z veľkých potravinárskych podnikov v SR nepatria medzi subjekty hospodárskej mobilizácie, avšak presun výroby do zahraničia by mal na slovenský potravinársky priemysel a poľnohospodárstvo devastačné účinky, nakoľko mnohé suroviny odoberajú práve od slovenských poľnohospodárov. Z pohľadu dlhodobejších dôsledkov tohto kroku by prišlo k ďalšiemu poklesu slovenských potravín na pultoch obchodov a zvýšenému dovozu potravín, pretože výroba by sa už nemusela na Slovensko vrátiť,“ upozornil prezident PKS Daniel Poturnay.

 

PKS tiež pripomína, že na zachovanie plynulého zásobovania a voľného pohybu potravín vyzvala v upozorneniach nielen Európska komisia, ale aj vrcholní predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej obchodnej organizácie a Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo vo svojom spoločnom vyhlásení zo dňa 31. marca 2020.

Potravinárska komora Slovenska preto vo štvrtok listom požiadala ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského, aby z ďalšej diskusie vlády ohľadom tohto scenára bola v každom prípade vyňatá potravinárska výroba a voľný pohyb potravín v rámci krajín Európskej únie, a aby boli ďalšie kroky starostlivo prediskutované so všetkými zástupcami potravinárskeho dodávateľsko-odberateľského reťazca za účelom zachovania plynulého zásobovania obyvateľov potravinami.

„Ohlásenie blackoutu a možného zásobovania obyvateľov potravinami za spolupráce armády by mohlo vyvolať nekontrolovateľné nákupy potravín, vykupovanie zásob, čo by mohlo vyústiť do celkového skolabovania dodávateľsko-odberateľského reťazca s potravinami. Preto je potrebné všetky kroky dôkladne zvážiť a najmä v rámci akéhokoľvek scenára zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci Európskej únie,“ dodal Daniel Poturnay.

Komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 48 členov, z ktorých 8 sú kolektívni členovia. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú