Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2020 07:00 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Chystal Kočner útek pár hodín pred zadržaním? Tajné plány v deň väzby

Nepodarený pokus o útek? Nový Čas má k dispozícii správy z aplikácie Whatsapp, v ktorej si Marián Kočner s majiteľom firmy na prenájom súkromných lietadiel dohaduje privátny jet na odlet do Chorvátska.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Kočner si odvoz do Splitu vybavoval len pár hodín pred tým, ako ho Najvyšší súd poslal do väzby, v ktorej sedí až dodnes. Paradoxné je, že samotný súd v tom čase žiadal Kočnerovu väzbu preto, aby nepokračoval v trestnej činnosti. O útekovej väzbe nehovoril ani prokurátor. Nový Čas má k dispozícii správy Kočnera a Petra B., ktorý je vlastníkom súkromnej firmy na prevádzku a prenájom lietadiel. Pochádzajú z dát, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám.

 

Kočner si v nich píše v deň jeho súdu, ktorý rozhodoval o tom, či bude na vyšetrenie miliónovej zmenkovej kauzy čakať na slobode alebo za mrežami. „Zdravím. Na pondelok poobede by ste mali voľné lietadlo? Ďakujem,“ pýta sa Kočner krátko po ôsmej ráno. „pekny den.ano mame,“ dostáva rýchlu odpoveď a následne dodáva: „Ok. 17:00 odlet Ba do Split. 4 pasažieri. Späť prázdny.“ Kočner si po tomto potvrdení píše s istým Sašom, ktorý je zrejme jeho spojkou v Chorvátsku a oznamuje mu, kedy príde: „Dobar dan. Dolazimo ponedeljak 18:00 zračna luka. Dodžite sa jaguarom. Priateli dolazia utorak.“ Preklad: Dobrý deň. Prídeme na letisko v pondelok o 18:00. Prídite s jaguárom. V Chorvátsku sa mohol spoliehať na jachtu Pegas, ktorú s radosťou využíval. Tá ofi­ciálne patrí Kočnerovej exmanželke Karolíne a obaja na nej trávili čas s viacerými známymi. Nie je tajomstvom, že mafiánsky podnikateľ ju využíval na stretnutia so svojimi kamarátmi-exsiskárom Petrom Tóthom či Zuzanou Tománkovou Mikovou z Čistého dňa.

Otvoriť galériu
Väzbu nečakal

Správy si Kočner vymieňal doslova len pár hodín pred rozhodujúcim verdiktom Najvyššieho súdu, ktorý ho poslal za mreže. Spoza nich sa odvtedy dostal len pri domových raziách polície, pri ktorých musel spolupracovať, či na súdne pojednávania. Kočnerova komunikácia ukazuje, že zrejme on sám neočakával, že by ho súd naozaj posadil za mreže, a chystal sa vyraziť do zahraničia. Je možné, že sa spoliehal na to, že Najvyšší súd si vezme za svoje skoršie stanovisko Špecializovaného trestného súdu, ktorý o jeho väzbe rozhodoval pár dní pred tým a uviedol, že Kočner so svojím komplicom Pavlom Ruskom na slobode nič vyvádzať nebudú.

O päť dní neskôr však Najvyšší súd vyhovel prokurátorovi Jánovi Šantovi. Ten požadoval, aby Kočner spolu s Ruskom za možný podvod pri zmenkách Markízy sedeli vo väzbe. „Trestná činnosť obvinených Kočnera a Ruska graduje. Ak by nebola obmedzená ich osobná sloboda, som vnútorne presvedčený, že budú pokračovať v ekonomickej trestnej činnosti,“ vysvetľoval Šanta.

Usmievavý Kočner

Kočner 28. júna 2018 dorazil do budovy súdu krátko pred druhou hodinou popoludní, teda už niekoľko hodín po tom, čo si objednal súkromné lietadlo. Počiatočný úsmev mu však rýchlo zamrzol, lebo senát rozhodol, že mu majú nasadiť putá. Prokurátor Šanta chcel, aby súd nariadil väzbu pre možné pokračovanie v trestnej činnosti aj preto, že Kočner môže mariť vyšetrovanie. Sudcovia sa však stotožnili len s prvým argumentom.

Paradoxné je, že úteková väzba na stole vôbec nebola. Tá na Kočnerovo konto pribudla až po takmer roku pobytu za mrežami. Dôvody väzby mu Najvyšší súd rozšíril po tom, čo sa na verejnosť dostali jeho správy z apríla 2018 o lodi v medzinárodných vodách. Kočner si o tom písal s Tomášom Rajeckým, známym z mafiánskych zoznamov. Ten napísal Kočnerovi, že ho „chcú urobiť“. „Treba sa pomaly zberať na odchod,“ odpísal mu Kočner. Rajecký dodal, že „možno aj nie úplne pomaly a aj rýchlejšie,“ na čo mu Kočner stroho odpovedal: „Medzinárodné vody to istia. Loď máme vybavenú.“

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Ako sa rozhodovalo o Kočnerovej väzbe

20. jún 2018 - Kočnera zadržala polícia v kauze miliónových zmeniek Markízy.

23. jún 2018 - O väzbe pre Kočnera sa rozhoduje v Banskej Bystrici, kde ho Špecializovaný trestný súd rozsudkom sudcu Romana Púchovského prepustí na slobodu s tým, že nevidia dôvody na jeho väzbu.

28.jún 2018

8.09 hod. - Kočner píše správy majiteľovi spoločnosti na prenájom súkromných lietadiel o tom, že si chce prenajať tryskáč do Chorvátska.

8.36 hod. - Kočner sa spája so svojou spojkou v Chorvátsku a oznamuje jej, že má očakávať prílet v pondelok (o tri dni neskôr).

14.00 hod. - Kočner prichádza do budovy Najvyššieho súdu v Bratislave. Ten ho napokon posadí za mreže pre podozrenie, že počas vyšetrovania zmenkovej kauzy môže pokračovať v trestnej činnosti

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!