Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2019 13:53 | Správy | Domáce správy

RTVS plánuje v roku 2020 spustiť nové kanály: O čom budú Trojka a Štvorka?

Tretí archívny a štvrtý športový kanál verejnoprávnej televízie by mohli začať vysielať do budúcoročných letných prázdnin.

Ich štart budú približne prvý polrok sprevádzať zvýšené náklady. Na dnešnom rokovaní Rady RTVS to povedal generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník. K téme sa dostal v rámci diskusie o pripravovanom rozpočte RTVS na budúci rok. Rok 2020 bude zároveň prvým, v ktorom za rádiotelevíziu nebudú platiť koncesionárske poplatky dôchodcovia.

Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš konštatoval, že rada má o športovom kanáli pomerne dosť informácií, no o treťom televíznom programe veľa nevie. Vedenie RTVS avizovalo, že na decembrové rokovanie rady predloží spolu s rozpočtom aj podrobnosti o oboch nových okruhoch. Rozšírenie RTVS o dva televízne okruhy je súčasťou projektu rozvoja a riadenia RTVS, s ktorým Rezník uspel vo voľbách za šéfa RTVS začiatkom leta 2017.

Trojka venovaná prevažne vysielaniu z archívu by mohla podľa doterajších plánov začať vysielať v prvom polroku. Športový štvrtý kanál by mal začať vysielať budúci rok k 1. júnu alebo k 15. júnu, konkretizoval na pondelkovom rokovaní rady Rezník. Presné finančné náklady a ani podrobnejší program zatiaľ vedenie RTVS rade neprezentovalo. Podľa doterajších informácií rady by rozšírenie o dva televízne kanály malo zvýšiť ročný rozpočet RTVS o dva milióny eur. Podľa Rezníka sa časť financií investovaných do nových programov vráti prostredníctvom reklamy na oboch nových kanáloch. Časť reklamy však podľa podpredsedu rady Kákoša odíde z Jednotky a Dvojky spolu so športovými podujatiami. S ich presunom sa tiež vytvorí voľný čas vo vysielaní, ktorý treba vyplniť iným programom a ten niečo stojí.

Šéf RTVS zatiaľ konkrétnejšie čísla o nákladoch potrebných na spustenie a prevádzku Trojky a Štvorky neuviedol. Tvrdí, že zefektívňujú svoju činnosť aj organizačnú štruktúru. „To znamená, že ak máme plánovaný nárast napríklad 70 zamestnancov, veľmi intenzívne pracujeme na tom, aby sme na niektorých postoch aj šetrili, zefektívnili činnosť. V reálnom čísle ten absolútny nárast nemusí byť 70, ale môže byť napríklad aj 45,“ povedal na dnešnom rokovaní rady. Manažment sa tiež podľa Rezníka snaží, aby sa znižovali náklady na výrobu programu bez zníženia jeho kvality. Na spustenie oboch kanálov už majú množstvo analýz a výpočtov. Zároveň ako médium verejnej služby musia okrem ceny zvažovať aj poslanie vysielaných programov. „My sme inštitúcia, ktorá si za svoju existenciu zvykla, že každý rok nemá všetky zdroje nalinkované na päť rokov dopredu. Netvrdím, že je to ideálny stav. Vždy sme to zatiaľ zvládli,“ konštatoval šéf RTVS.

RTVS v týchto dňoch intenzívne komunikuje s ministerstvami kultúry a financií o dôsledkoch oslobodenia dôchodcov od platenia koncesií. Odhad vyplývajúci z údajov analytického útvaru ministerstva financií - Inštitútu finančnej politiky je 8,1 milióna eur. RTVS však predpokladá, že to bude viac. Chce, aby sa výpadok zúčtovával štvrťročne podľa aktuálnych údajov. Vzhľadom na prijatie legislatívy, ktorá oslobodzuje od platenia koncesionárskych poplatkov rokujú podľa Rezníka RTVS aj o kompenzáciách.

Koncesie sú hlavným zdrojom príjmov RTVS a doteraz z nich ročne získavala približne 82,3 milióna eur. RTVS dostáva časť zdrojov na program prostredníctvom zmluvy so štátom a čiastočnou kompenzáciou výpadku z príjmov spôsobených oslobodením od platenia koncesionárskych poplatkov. Súčasné i predošlé vedenie RTVS a aj Rada RTVS dlhodobo upozorňujú, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jeho potreby na ďalší rozvoj verejnoprávneho televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku.

Príjmy RTVS sú nedostatočné najmä pre výšku koncesionárskych poplatkov, ktorá sa na rozdiel od iných platieb nemenila už takmer 16 rokov. Základná mesačná sadzba koncesií pre domácnosti 4,64 eura patrí medzi najnižšie v Európe. Dôchodcovia a poberatelia dávky v hmotnej núdzi platia do konca tohto roka polovicu zo základnej úhrady, teda 2,32 eura. Ku koncu minulého roka RTVS evidovala približne 283-tisíc platcov polovičnej úhrady z radov poberateľov dôchodkových dávok. Platiteľov polovičných koncesií pre dávky v hmotnej núdzi eviduje RTVS okolo 5 000, približne 240-tisíc odhlásených platiteľov úhrady je z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia. Platiť nemusia napríklad ani školy, školské zariadenia, nemocnice, liečebne či hospice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia