Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2024 19:40 | Atentát na premiéra

Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?

Vyzvali na upokojenie, porozumenie a na zastavenie nenávistných prejavov. Deň po atentáte na premiéra Roberta Fica (59) spoločne vystúpili končiaca prezidentka Zuzana Čaputová (50) s novozvolenou hlavou štátu Petrom Pellegrinim (48). Obaja odsúdili, čo sa stalo, a apelovali na spoločnosť niekoľkými silnými vyhláseniami.

Fotogaléria
21
fotiek v galérii

„Rôznosť názorov je prirodzená, aj my ich máme rôzne. Ale sme obaja ľudia, politici, ktorí máme zhodu v tom, čo je pre spoločnosť teraz najdôležitejšie. A to je potreba upokojenia situácie,“ povedala počas stretnutia Zuzana Čaputová, ktorá skonštatovala, že ako spoločnosť žijeme v dobe mnohých konfliktov.

„Ale prosím vás, neprenášajme ich do roviny nenávisti. Sme jedna krajina, jeden národ a spolu s menšinami vytvárame ľudské spoločenstvo, ktoré spolu žije v tejto dobe na tomto území. Zároveň máme úplnú zhodu na odsúdení násilia a ohavného činu, ktorý sa stal v stredu popoludní. Útok na premiéra Roberta Fica je ľudskou tragédiou, ale zároveň útokom na demokratické zriadenie. Myslíme teraz spolu na skoré zotavenie Roberta Fica. V neposlednom rade chceme vyzvať všetkých k zodpovednému prístupu. Vystúpme z bludného kruhu verbálnych útokov a skončime s obviňovaním. To, čo sa stalo, bol individuálny čin, ale nazhromaždená nenávisť bola spoločným dielom. Dnes sme sa s novozvoleným prezidentom dohodli, že spoločne pozveme všetkých lídrov parlamentných politických strán na stretnutie s cieľom upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti a jednoznačne odmietnuť akékoľvek násilie.“

Atentát na demokraciu

Peter Pellegrini uviedol, že ako budúci prezident je zdesený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru: „Ako človek som zhrozený z toho, že na konci tejto nenávisti je predseda demokraticky zvolenej vlády bojujúci o svoj život po atentáte. Musíme si povedať veľmi otvorene - atentát na predsedu vlády je atentátom na demokraciu. Slovenskú republiku až do včera zdobila schopnosť vyriešiť všetky politické krízy ústavnou a demokratickou cestou. O osude našej vlasti rozhodovali občania vo volebných námestiach, nie ozbrojení násilníci na uliciach. Ak sa máme ako národ zmieriť a ak sa takéto atentáty na demokraciu nemajú nikdy viac zopakovať, musia všetci prejaviť obrovskú zodpovednosť: politici, mienkotvorné osobnosti, spoločenské skupiny i médiá. Tento atentát si zaslúži spoločné a jednoznačné odsúdenie. Na takýto krok potom môže nadviazať zmierovanie národa a upokojenie vášní. Je to naša jediná nádej do budúcnosti - Slovensko sa dnes musí vybrať cestou pokoja a utlmenia vášní. Nesmieme na nenávisť odpovedať ďalšou nenávisťou, inak sa zlo nezastaví. Vyzývam preto všetky politické strany na Slovensku, aby prerušili svoju predvolebnú kampaň do Európskeho parlamentu. Kampaň úplne prirodzene so sebou prináša konfrontáciu, vyhraňovanie a vzájomné obviňovanie sa politikov. Ale ďalšia konfrontácia je to posledné, čo dnes Slovensko potrebuje.“

 

Urobme hrubú čiaru a začnime odznova

Zuzana Kusá, sociologička

Otvoriť galériu

- Cesta k tomuto incidentu trvala roky. Boli to roky polarizácie a obviňovania. Mnohé problémy, ktoré zažíva naša spoločnosť, sa personalizovali a z Fica sa urobil hlavný vinník za to všetko a hrozba pre demokraciu. Ako to zvládne spoločnosť, veľmi závisí od nás všetkých, v prvom rade od politikov. Ľudia z oboch táborov sa navzájom obviňujú, že koho nenávisť vyústila do tejto reakcie. Keď sa k tomu ešte pridajú politici, tak to môže naozaj eskalovať. Je potrebné nastoliť ideu nového začiatku, hrubej čiary alebo pokusu si navzájom dôverovať. Treba vyzývať k tomu, aby sme to odteraz skúsili inak.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Na prevenciu netreba zabúdať: Zaočkovanosť proti HPV stúpla! Ktorej vekovej skupiny sa to týka?
(ilustračná foto)
Hrozivá skutočnosť: Viac ako 1 zo 4 detí mladších ako 5 rokov čelí potravinovej chudobe
Ilustračné foto
Z nadjazdu sa zrútil kamión: Padal 80 metrov! Vodič strašnú nehodu neprežil
Foto
De Marco je mimo a Polievka sa prepadáva: Ktorí hráči si priblížili výkonom EURO?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Prianie ruského prezidenta vyvoláva obavy: Putin chce upevniť vzťahy s týmto hnutím
Popri svojom zamestnaní pomáhajú druhým. (Zľava Roman, prednáša na vojenskej akadémii, Miro telocvikár, Peter pracuje v lyžiarskom stredisku v Poľsku, Miro policajt)
Foto
Kto zachráni dobrovoľných záchranárov? Neudelili im akreditáciu! Toto má byť dôvod
 V Pardubiciach sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom, hlásia obete.
Foto
FOTO katastrofy: Rýchlik z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladným vlakom! Hlásia obete
ilustračné foto
Toto nevyzerá dobre: Potvrdil sa prvý smrteľný prípad vtáčej chrípky u človeka
Ruský prezident Vladimir Putin.
Našiel Putin spôsob, ako obísť NATO? Jeho hrozby sa môžu premeniť na niečo strašné
Andrej Danko a Matúš Šutaj Eštok.
Foto
Boj o šéfa parlamentu: Ustúpi Hlas Dankovi?! Politológovia o tom, čo bude nasledovať
Kedy dostanú peniaze od Šimkovičovej?
Foto
Národné kultúrne pamiatky v ohrození! Kedy dostanú peniaze od Šimkovičovej?
Devín, pamätník, 5. 6. 2024, 11.40 hod. Hladina v priebehu 48 hodín stúpla o niekoľko metrov.
Foto
Panika v Bratislave! Takto stúpal Dunaj: Pozrite sa, ako známe miesta zaplavila voda