Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2019 19:21 | Správy | Zahraničné správy

V Glasgowe sa konalo ďalšie zhromaždenie: Oddelí sa Škótsko od Spojeného kráľovstva?

Tisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na zhromaždení na podporu škótskej nezávislosti v Glasgowe. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová pred zhromaždenými davmi vyhlásila, že perspektíva samostatného Škótska "je na dosah", informovala o tom agentúra AFP.

Podľa líderky Škótskej národnej strany (SNP) nastal čas, aby sa Škóti oslobodili od "chaosu", ktorý v súčasnosti panuje v britskej politike. Potvrdila pritom svoj zámer usporiadať na budúci rok druhé referendum o vyhlásení nezávislosti Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva.

Šéfka škótskej autonómnej vlády sa počas sobotňajšieho zhromaždenia na hlavnom námestí v Glasgowe snažila mobilizovať škótskych voličov, aby prišli vo veľkom počte hlasovať v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa v Británii uskutočnia 12. decembra.

"Pôjde o najdôležitejšie voľby pre Škótsko za našich čias. V stávke je budúcnosť našej krajiny," vyhlásila Sturgeonová pred davom, v ktorom dominovali modro-biele škótske vlajky. Kolorit zhromaždenia dopĺňali aj tradičné škótske sukne a zvuky gájd. Niektorí účastníci niesli aj vlajky Katalánska, vyjadrujúce solidaritu so snahami katalánskych separatistov od osamostatnenie od Španielska.

 

Líderka SNP vyslovila presvedčenie, že odmena v podobe vzniku nezávislého Škótska je už "na dosah". "Musíme tú odmenu získať," vyhlásila premiérka. Podľa nej už "nastal čas", aby si Škótsko samé rozhodlo o svojej budúcnosti, aby sa stalo samostatnou krajinou.

Do ulíc Glasgowu vyšlo aj malé množstvo stúpencov zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve, ktorí mávali britskými vlajkami. Proti uskutočneniu druhého škótskeho referenda sú všetky tri hlavné britské strany: vládni konzervatívci aj opoziční labouristi a liberálni demokrati.

Podľa AFP Sturgeonová vystúpila na verejnom zhromaždení na podporu škótskej nezávislosti po prvý raz od roku 2014. Vtedy sa angažovala v kampani pred prvým referendom o osamostatnení Škótska, v ktorom bolo 55 percent škótskych voličov za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Očakáva sa, že Sturgeonová ešte pred Vianocami oficiálne požiada britského premiéra Borisa Johnsona o povolenie zorganizovať druhé referendum o škótskej nezávislosti.

Škótska premiérka sa dlhodobo stavia proti odchodu Británie z EÚ. Tvrdí, že brexit sa deje proti vôli Škótov, čo je podľa nej presvedčivý argument na usporiadanie nového plebiscitu o nezávislosti.

V referende o brexite v roku 2016 hlasovalo 62 percent škótskych voličov za zotrvanie v EÚ, ale celkovo si 52 percent Britov vybralo brexit.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!