Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2019 20:24 | Správy | Domáce správy

Politológ o predĺžení zákazu zverejňovať verejné prieskumy: Vo svete budeme raritou

Slovensko bude vo svete veľkou raritou. Krajín, ktoré majú tak výrazne veľké moratórium je totiž vo svete málo. Pre TASR to povedal politológ Daniel Kerekes.

Reagoval tak na pondelkové rozhodnutie poslancov Národnej rady SR, ktorí odsúhlasili predĺženie zákazu zverejňovať výsledky prieskumov volebných preferencií zo 14 dní na 50 dní pred voľbami.

Politológ je z tohto rozhodnutia prekvapený a nemyslí si, že to bol dobrý nápad. Ciele, prečo moratórium predlžovať, sa podľa jeho slov totiž míňajú s realitou. "Prieskumy sa budú môcť dávať zverejňovať v zahraničí, na zahraničných portáloch, napríklad v českých médiách, a slovenskí voliči sa k nemu dostanú. Eventuálne sa to bude dať robiť rôznymi okľukami, že sa budú zverejňovať akoby ceny ovocia na trhu, z ktorých bude každému jasné, o čo ide. Nerozumiem, ako má tento zákon naplniť požadovaný cieľ," povedal pre TASR.

Tvrdí, že zo strany navrhovateľov a podporovateľov predĺženia moratória ide o nepochopenie toho, ako vzniká volebné rozhodnutie voliča. Kerekes upozornil, že narastá podiel voličov, ktorí sa rozhodujú na poslednú chvíľu, a to deň pred voľbami, v deň volieb či dokonca priamo vo volebnej miestnosti. "Ich oberáme o pomerne cenné informácie a rozhodovanie im ešte viac sťažujeme," tvrdí.

 

Nemyslí si, že predĺženie moratória výrazne ovplyvní predvolebný boj, pretože relevantné strany si prieskumy verejnej mienky objednávajú pomerne často, budú k nim mať aj naďalej prístup a podľa toho budú vedieť, ako na tom sú. "Otázka je, či reálne budeme vedieť ten zákon vykonať a či voliči nebudú mať prístup k týmto informáciám, lebo pokusy obchádzať tento zákon, či už zo strany médií a minimálne zo strany politických aktérov, budú," skonštatoval.

Politológ súhlasí s tvrdeniami, že voličov ovplyvňujú prieskumy. Podľa neho to však nemusí byť nutne negatívny jav. Argumenty, prečo zakazovať voličom prístup k takýmto informáciám a na takú dlhú dobu, považuje však za veľmi slabé. On sám je zástancom toho, aby moratórium buď nebolo, alebo ak áno, tak iba na veľmi krátku dobu, a to v deň volieb alebo deň pred ich konaním. Kerekes apeluje skôr na prísnejšie pravidlá ako prieskumy zverejňovať a ako ich interpretovať.

"Na Slovensku nevieme poctivo interpretovať prieskumy a z toho vznikajú rôzne výčitky. Málo médií totiž správne interpretuje prieskumy v takzvaných intervalových odhadoch. V Česku sa to už napríklad realizuje," podotkol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Kým Ukrajina evakuuje, Putin chváli ruských vojakov: Takéto slová im venoval!
Braňo Mojsej oženil jediného syna
Foto
FOTO Braňo Mojsej oženil jediného syna: Nečakané priznanie! Pravda o ich svadbe
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (štvrtý vľavo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (tretí vpravo) počas stretnutia v stredu 6. septembra 2023 v Kyjeve.
Urýchlená akcia zo strany USA! Na Ukrajinu mieri niečo neuveriteľné: Stojí pred veľkým rozhodnutím
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze, hovorí turecký prezident: Skôr či neskôr sa zameria na...
Sanitka opúšťa po závale uhoľnú baňu Myslowice-Wesola na juhu Poľska.
Zával v uhoľnej bani skončil tragicky: Zásah záchranárov odhalil ďalšiu obeť
Kandidát do volieb do Európskeho parlamentu (EP) strany SaS Richard Sulík
Sulík k novému jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach: Jej výstavbu musí v prvom rade financovať súkromný investor
Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti
Ostreľovanie v Charkove si vybralo svoju daň: Volodymyr Zelenskyj odkladá všetko, čo sa dá!
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Fico avizuje ďalšie výjazdové rokovania vlády: Do tohto mesta pôjdu najbližšie
Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995.
Vražda mafiána Tutiho, ktorého sa bála celá Bratislava: Kauza po 29 rokoch ožíva!
Niektorým vodičom by rýchlostné úseky zadarmo uľahčili život.
Foto
Diaľničné obchvaty zadarmo?! Vodičom pri veľkých mestách pripravujú novinku: TOTO si o tom myslia
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Izrael bude zúriť: Tieto európske krajiny chcú uznať palestínsky štát
Požiar v Moste pri Bratislave.
Váš Tip
Bratislavčanov večer vystrašil hustý dym: Policajti vyšetrujú požiar v blízkej obci