Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2019 08:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Komunikácia Kočnera s Ruskom odhalená na súde: Haló, haló, vrah volá vraha

Kamenná tvár, ale aj smiech a veľavravné gestá. Tak reagoval Marián Kočner (56) pri čítaní prepisov jeho správ z aplikácie Threema, týkajúcich sa falšovania miliónových zmeniek Markízy.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Časť rozsiahlej komunikácie pred ním na desiatom dni pojednávania napriek námietkam protistrany odcitoval prokurátor Ján Šanta. Hoci správy plné vulgarizmov a zvrátených vtipov svedčili v Kočnerov neprospech, obžalovaný neudržal smiech.

Aplikácia Threema sa doteraz riešila najmä v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka († 27), teraz bola na pretrase aj na súde so zmenkami. Kočner mal program na šifrovanú komunikáciu nainštalovaný v jednom zo svojich mobilov, ktoré sa spoločne s USB kľúčmi našli v aute značky Kia. Vozidlo odovzdal polícii svedok a bývalý Kočnerov blízky priateľ Peter Tóth. Právny zástupca Markízy Daniel Lipšic a prokurátor Ján Šanta presadili, aby sa na súde vo veci falšovania miliónových zmeniek Markízy čítali prepisy Kočnerovej komunikácie. Odzneli tak časti správ medzi ním a Ruskom, podnikateľom Bödörom, právnikom Šabíkom, bývalou štátnou tajomníčkou Jankovskou či podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD).

Zase tá Threema

„Senát názor nezmenil a tento dôkaz vykoná tak, ako som avizoval. Každá z procesných strán si bude môcť z tohto materiálu čítať, čo uzná za vhodné,“ týmito slovami odbil predseda senátu Klemanič všetky námietky Kočnerovej obhajoby, čím dal prokurátorovi zelenú. Šanta začal najprv čítať komunikáciu so Štefanom Aghom, ktorý mal Kočnerovi zháňať starý papier, tlačiareň a atrament. „Papier, na ktorý sme robili slinoviny, ti neostal?“ mal písať Kočner Aghovi. Prezývkou Slintoš volali Pavla Ruska, slinoviny mali byť podľa obžaloby zmenkové podvody. Šanta sa pri referovaní správ cítil trápne a často sa ospravedlňoval za početné vulgarizmy.

 

Úškľabky a gestá

Najzaujímavejšia bola komunikácia Kočnera s exriaditeľom Markízy Pavlom Ruskom. Písať si spolu mali cez účet Ruskovej vtedajšej priateľky, dnes už manželky Henriett. „Haló, haló, vrah volá vraha,“ napísal raz Kočner Ruskovi, čím zrejme narážal na to, že sú obaja obžalovaní z objednávok vrážd. Kočner chcel od Ruska, aby zohnal nejaké staršie dokumenty, kde sa jeho podpis zhoduje s podpisom na zmenkách.

Podľa právnikov Markízy sa totiž vtedy Rusko podpisoval inak. „Keby si nemal pred 20 rokmi okolo seba ko…ov (a Vierku), a neposlal by si ma dop…, dnes sme tu mohli vládnuť a rozdávať karty. Ale nevadí. Zamiešame… a rozdáme,“ po prečítaní tejto správy sa Kočner usmial a začal súhlasne prikyvovať hlavou.

Koho správy sa na súde čítali

Otvoriť galériu
Kočner s Ruskom komunikoval zrejme cez jeho manželku Henriett. Keď odpisovala Kočnerovi ona, tak mu vykala, keď odpisoval Rusko, tak mu tykal. Riešili a koordinovali spolu prevažne postup v kauze zmenky.

Monika Jankovská

Otvoriť galériu
Bývalú štátnu tajomníčku Kočner považoval za svoju „opičku“ a mal cez ňu vybaviť prvostupňové rozhodnutie v kauze zmenky vo svoj prospech. Prokurátor čítaním týchto už známych správ potvrdil, že sa skutočne nachádzajú vo vyšetrovacom spise.

Martin Glváč

Otvoriť galériu
Martin Glváč.
Zdroj: anc
Prokurátor na súde so zmenkami čítal aj prepisy týchto správ, hoci na prvý pohľad s kauzou nesúvisia. Je možné, že tak chcel potvrdiť verejnosti ich pravosť.  S Kočnerom riešili napríklad odstavenie ministerky vnútra Žitňanskej či predaj pozemku.

Martina Ruttkayová

Otvoriť galériu
Táto novinárka pracovala nielen pre Plus 7 dní, ale podľa všetkého aj pre Kočnera. Snažila sa ovplyvňovať v jeho prospech aj verejnú mienku. „Vždy som písala, ako ste potreboval,“ mala mu napísať.

Andrej Šábik

Otvoriť galériu
Andrej Šábik
Zdroj: anc
Jeden z členov Kočnerovej právnej armády. Advokát je podozrivý z vynášania motákov. Kočner ho inštruoval, aké podklady má poslať právnikovi Ruska. Posťažoval sa mu aj na Kuciakovu vytrvalosť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!