Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.10.2019 00:15 | Správy | Zahraničné správy

Poslancom v izraelskom parlamente sa podarilo zložiť prísahu: Extrémne krátke mandáty?

Izraelský parlament (Kneset) zložil vo štvrtok prísahu.

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Izrael sa od predčasných parlamentných volieb nachádza v politickom pate, pričom stranám, ktoré sa do parlamentu dostali, sa dosiaľ nepodarilo dospieť k vytvoreniu vlády.

Poslanci zložili prísahy na ceremónii, ktorá však bola práve pre uviaznuté koaličné rozhovory do značnej miery bezvýznamná, píše AFP. Hrozí totiž, že poslanecké mandáty budú extrémne krátke, keďže patová situácia, v ktorej sa Izrael nachádza pre nerozhodné volebné výsledky, by mohla vyústiť do ďalších volieb, dodáva agentúra.

V predčasných parlamentných voľbách zo 17. septembra nezískala žiadna z izraelských hlavných strán dostatočnú podporu na vytvorenie väčšinovej vlády. Voľby vyhrala centristická koalícia Bennyho Ganca s názvom Modrá a biela so ziskom 33 zo 120 kresiel, zatiaľ čo strana Likud úradujúceho izraelského premiéra Benjamina Netanjahua si v nich zabezpečila 32 kresiel. Netanjahua však v novom parlamente podporilo 55 poslancov, zatiaľ čo Ganca len 54.

 

Izraelský prezident Reuven Rivlin poveril 25. septembra zostavením vlády Netanjahua, ktorému odvtedy plynie lehota 28 dní na jej vytvorenie. Netanjahu však už naznačil, že by prezidenta Rivlina mohol už skôr informovať o tom, že sa mu vládu zostaviť nepodarí. AFP uvádza, že v tomto smere ide o politický ťah, a nie známku toho, že by sa Netanjahu plánoval premiérskeho postu vzdať.

Rivlin sa potom môže rozhodnúť, či mandát na zostavenie vlády odovzdá Gancovi, ale má aj inú alternatívu - môže požiadať parlament, aby sa zhodol na kandidátovi na premiéra, pričom ten musí v hlasovaní získať súhlas najmenej 61 zo 120 poslancov.

Netanjahu sa vo štvrtok v rámci koaličných rokovaní stretol s Avigdorom Liebermanom, lídrom sekulárnej pravicovej strany Izrael, náš domov (Jisrael bejtejnu), ich rozhovor však neviedol k prelomu. Rokovanie Netanjahua s Liebermanom avizoval Likud v stredu po tom, ako sa centristický blok Modrá a biela v utorok stiahol z plánovaných rozhovorov o vytvorení tzv. vlády národnej jednoty s Likudom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Prekvapivé spúšťače astmy: O tomto ste možno nikdy nepočuli! Číslo 4 sa môže týkať aj vás