Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Chute leta: Aj s potravinovou intoleranciou si ich môžete užiť naplno

Dovolenky a prázdniny sa síce prehupli do druhej polovice, vás však možno čaká ešte rodinná dovolenka a vaše ratolesti pobyt v tábore alebo u starých rodičov. Okrem balenia, plánovania trasy a výletov je pre ľudí s potravinovou intoleranciou nevyhnutnou súčasťou dovoleniek aj plánovanie stravy. Na čo pri ňom nezabudnúť, ako rozoznať príznaky intolerancie a ktoré sú rizikové potraviny pre deti či dospelých, poradí doktor Vladislav Abaffy, odborný garant projektu Život bez obmedzení. Projekt prináša sieť domácich potravín KRAJ, partner všetkých ľudí s potravinovými intoleranciami.

Okrem slnka a vody k letu neodmysliteľne patrí aj skvelé jedlo. Hlavne počas dovoleniek a výletov si radi doprajeme niečo výnimočné. Ak však trpíte vy alebo vaše deti potravinovou intoleranciou, práve dovolenky sú obdobím, v ktorom by ste mali zvýšiť ostražitosť. Môžete sa tak vyhnúť zbytočným komplikáciám mimo domova a užívať si slnečné dni v pohode a dobrej nálade bez zdravotných nepríjemností.

Ako si všimnúť prvé príznaky

Možno ani netušíte, že intoleranciou, teda precitlivenosťou na niektorú potravinu, trpíte. Ak na sebe či dieťati po jedle spozorujete napríklad únavu či bolesť hlavy, kožné problémy alebo ťažkosti s trávením, môže ísť o intoleranciu. Tú môže odhaliť jednoduchý krvný alebo kožný test. „Je náročné intoleranciu rozoznať, pretože sa môže prejaviť aj niekoľko dní po požití danej potraviny. Ideálna je preto včasná diagnostika jednoduchým testom a odstránenie problémových potravín z jedálnička. Napríklad v strave detí sú najbežnejšie rizikové potraviny kravské mlieko, vajíčka, pšeničná múka, orechy, strukoviny či ryby,“ spresňuje doktor Vladislav Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates, ktoré je odborným garantom projektu Život bez obmedzení .

Otvoriť galériu
Zdroj: shutterstock

Plnohodnotné a chutné náhrady

Intolerancia na niektoré potraviny neznamená koniec sveta ani dovolenky. Navyše, jedna z najrýchlejšie rastúcich sietí potravín KRAJ ponúka širokú paletu produktov, ktoré môžu klasické rizikové potraviny plnohodnotne nahradiť. Vy sa nimi môžete vyzbrojiť pred cestou na dovolenku, alebo ich nabaliť vašim deťom k starým rodičom spolu s rýchlymi receptami a zoznamom nevhodných potravín . Určite im tak ušetríte čas strávený pri hrncoch a deťom prípadné zdravotné ťažkosti. Rovnako nezabudnite upozorniť aj organizátorov detského tábora na stravovacie špecifiká vášho dieťaťa.

A ako na to?

Kravské mlieko môže pri príprave jedál nahradiť ryžové, sójové či ovsené mlieko, kozie alebo ovčie mlieko, prípadne mlieko s nízkym obsahom laktózy. Pšeničným produktom konkurujú výrobky napríklad z ryžovej, kukuričnej, pohánkovej či ražnej múky alebo zemiaky. Ak chystáte na výlet domáci koláč, vajcia nahradíte napríklad banánmi, cícerovou alebo sójovou múkou či agarom.

Otvoriť galériu
Zdroj: shutterstock

Čo si pripraviť na výlet

Základom je čerstvosť. Ak si chystáte jedlo na cestu, ale aj ak sa plánujete najesť v reštaurácii, vyvarujte sa polotovarov či opakovaného prihrievania jedla. Ideálne, ak siahnete po čerstvých potravinách, prípadne si pripravíte na cestu jedlá na studeno. Existuje množstvo receptov na rôzne druhy šalátov, príloh alebo polievok, ktoré sa dajú zjesť na cestách aj bez prihrievania. A v horúcich letných dňoch to môže byť aj vítané osvieženie.

Prvá pomoc

Maškrtám, ktoré na vás počas dovolenky číhajú na každom kroku, sa odoláva len ťažko. Ak nemáte pri sebe špecifické lieky, ktoré vašu intoleranciu zmiernia, zbytočne neriskujte. Kým v prípade alergií existujú lieky na zmiernenie alergickej reakcie, pri diétnej chybe v prípade intolerancie prvá pomoc neexistuje. „Ak ste skonzumovali niečo, čo nesmiete, tráviace problémy sa dostavia tak či tak. Nepomôže vám veľmi ani čierne uhlie, hoci dokáže do seba absorbovať toxické produkty, ktoré vznikajú v tenkom čreve,“ upozorňuje doktor Vladislav Abaffy . Ako ďalej radí, jediným riešením je dodržiavať diétny režim, kým sa problémy nestratia. Podceňovať sa neoplatí ani pitný režim, denne by ste mali vypiť 2-3 litre tekutín. Čerstvá nesýtená voda je pritom zdravšia ako balená.

Ďalšie tipy a rady k téme potravinovej intolerancie nájdete aj na https://www.facebook.com/zivotbezobmedzeniskrajom

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!