Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.07.2019 20:44 | Šport | Tenis
Foto

Súboj titanov v prospech Federera: Vo finále Wimbledonu ho čaká Djokovič

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal druhým finalistom dvojhry mužov na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V piatkovom semifinále vyradil Španiela Rafaela Nadala za 182 minút 7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4. Vo finále sa stretne s lídrom svetového rebríčka a obhajcom titulu na tráve All England Clubu Novakom Djokovičom.

 Vo veku 37 rokov a 340 dní sa zároveň stal tretím najstarším tenistom v tzv. open ére, ktorý postúpil do finále grandslamového podujatia.

Svetový hráč číslo jeden a zároveň vlaňajší víťaz Djokovič si v úvodnom piatkovom semifinále poradil s Nadalovým krajanom - Robertom Bautistom-Agutom (31.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2. "Veľká trojka" v zložení Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal sa spoločne v semifinále grandslamového podujatia ocitla po trinásty raz. V minulosti sa stalo iba dvakrát, že by sa pri takejto situácii jeden z nich netešil zo zisku trofeje.

 

Rivalita medzi Švajčiarom Rogerom Federerom a Španielom Rafaelom Nadalom napísala v piatok už svoju 40. kapitolu. V úvodnom sete si obaja hráči starostlivo strážili vlastný servis. Rozhodlo sa až v tajbrejku. V ňom Španiel viedol 3:2, ale Fededer šnúrou piatich víťazných loptičiek získal set pre seba. Druhé dejstvo dopadlo lepšie pre víťaza Wimbledonu z rokov 2008 a 2010, vyhral ho jednoznačne 6:1. Tridsaťtriročný Nadal vo štvrtej hre tretieho setu prvýkrát v zápase stratil podanie. Tento moment sa nakoniec ukázal ako kľúčový z pohľadu tohto setu - Federer ho napokon vyhral 6:3. Podobný priebeh mal aj štvrtý set. "Fedex" v treťom geme brejkol Nadala a s touto výhodou nakoniec doviedol zápas do víťazného konca, keď po 3:05 h premenil piaty mečbal.

Títo dvaja nastúpili proti sebe na wimbledonských dvorcoch po jedenástich rokoch. Federer v piatkovom dueli načal druhú stovku víťazstiev na tomto turnaji a odplatil Nadalovi nedávnu prehru zo semifinále Roland Garros (3:6, 4:6, 2:6). Vo vzájomnej bilancii vedie naďalej Španiel 24-16, zo štrnástich vzájomných konfrontácii na grandslamových turnajoch prehral iba štyrikrát, z toho až tri razy vo Wimbledone.

Obhajca minuloročného víťazstva Novak Djokovič postúpil do šiesteho wimbledonského finále a zahrá si o piaty miestny titul. Ak sa to zverencovi Mariána Vajdu a dočasne aj Gorana Ivaniševiča podarí, vyrovná zápis legendárneho Švéda Björna Borga.

Zápas proti Bautistovi-Agutovi trval 2:48 h a Djokovič v ňom premenil 5 z 8 brejkových príležitostí a nastrieľal 42 víťazných úderov popri 29 nevynútených chybách. V závere Djokovič potreboval päť mečbalov pri svojom podaní, kým si zakričal a víťazne zdvihol ruky nad hlavu. "Nole" prehral iba druhý set v šiestich zápasoch na tohtoročnom Wimbledone. Prvý mu vzal v zápase 3. kola Poliak Hubert Hurkacz.

Srbský tenista vylepšil svoju zápasovú bilanciu na Wimbledone, kde hrá pravidelne od roku 2005, na 71-10. Roberto Bautista-Agut si zahral v semifinále na grandslamovom turnaji po prvý raz. Maximom 31-ročného Španiela (22. v rebríčku ATP) predtým na "veľkej štvorke" bolo štvrťfinále z tohtoročného Australian Open v Melbourne.

"Wimbledon je pre mňa od detstva vysnívaný turnaj. Byť vo finále znamená splnený sen. Bez ohľadu na históriu a množstvo finálových zápasov, ktoré som počas kariéry odohral, finále vo Wimbledone je niečo iné, preto si tento zážitok vychutnám. Roberto hral naozaj dobre. V prvom sete bol nervózny, ale neskôr sa na kurte etabloval a začal hrať lepšie. Bolo to vyrovnané. V štyroch alebo piatich hrách tretieho setu boli viaceré momenty, keď sa zápas mohol zvrtnúť iným smerom, ale som rád, že som to nakoniec zvládol," povedal Djokovič podľa webu BBC Sport.

Pred začiatkom tejto sezóny avizoval 32-ročný rodák z Belehradu útok na tzv. kalendárny grandslam, teda víťazstvá na všetkých štyroch turnajoch veľkej štvorky v jednom roku. To sa zatiaľ naposledy podarilo Austrálčanovi Rodovi Laverovi v roku 1969. Tento cieľ Djokovič už v aktuálnej sezóne nesplní. Po triumfe na Australian Open v Melbourne neuspel na Roland Garros v Paríži, kde zastavil jeho víťazné ťaženie Rakúšan Dominic Thiem tesne pred bránami finále.

Dvojhra mužov - semifinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Roberto Bautista-Agut (Šp.-23) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2
Roger Federer (Švaj.-2) - Rafael Nadal (Šp.-3) 7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší