Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Oliver († 17) zomrel pri stavaní mája, otcovi vydýchol v náručí: Zlá predtucha babky

Taký smutný máj nikdy nezažili! Dedinčania v Brezovici (okres Tvrdošín) si tohtoročné stavanie májov budú pamätať veľmi dlho. Celý deň husto pršalo, zem bola rozmočená, ale partiu mladých chlapcov to neodradilo od toho, aby dodržali krásne oravské tradície svojich otcov a starých otcov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Oliver Hajdúk († 17) ich spolu s partiou v utorok večer postavil už niekoľko a ten ďalší mal stáť pred domom kamarátky Veroniky (18). Práve tam sa však stala tragédia, pri ktorej gymnazista prišiel o život.

Ľudové zvyky hovoria, že dievčinám, ktorým postavia máj, sa bude dariť v manželstve a budú mať šťastný život. Oliver († 17) šiel v utorok stavať máj spolu s partiou aj s otcom Jaroslavom. „Vedel, do čoho ide, videl to už pred rokom, lebo staval máj svojej sestre. Manžel sa rozhodol, že pôjde s nimi, predsa len sú to ťažké vysoké stromy a potrebovali, aby im pri tom pomohli aj starší. Postavili niekoľko májov. Potom ich nechal samých, pretože sa mu zdalo, že sú obozretní,“ hovorí mama Soňa (43), ktorá pri tragédii prišla o jediného syna.

Otvoriť galériu
Otec Jaroslav je otrasený a ťažko nachádza slová. Bol to on, kto držal v posledných chvíľach života svojho milovaného syna za ruku. „Pršalo celý deň a... to bol moment... nik nič neurobil zle, bolo to nešťastie,“ plače muž, ktorý do smrti nezabudne na posledné minúty, keď videl syna živého. Oliver sa totiž krátko pred tragédiou vrátil domov, aby si prezul topánky, ktoré mal úplne rozmočené.

 

Posledné slová

Jaroslav netušil, že svojho syna vidí naposledy. „Ja som už spala, ale muž bol hore a kričal na Olivera z okna - buď opatrný, rozostavajte sa správne. Odpovedal mu – oci, jasné, ja viem. Posledné, čo manželovi povedal bolo, že ešte majú pred sebou štyri máje. Viac sme ho už živého nevideli,“ plače nešťastná matka, ktorá si nedokáže bez svojho milovaného syna predstaviť ďalší život.

Tešili sa, že keď je najmladší, zostane žiť v Brezovici a dom zostane jemu. To, že dedičom je najmladší syn je tiež tradícia, ktorú Brezovičania dodržiavajú. Soni teraz zostali už len dve dcéry, staršia Svetlana (22), ktorá žije už mimo rodičovského domu a mladšia, Oliverova dvojička, Jas­mína (17).

„Nikdy by mi nenapadlo, že raz domov nepríde. Neviem si predstaviť, že ho nikdy neuvidím, že tu zrazu nie je. Keby sa nedodržiavala tá tradícia takto, mohol tu ešte byť! Dnešní mladí muži nie sú takí zdatní ako boli chlapi v ich veku pred päťdesiatimi rokmi. Tí pracovali v lese a boli na robotu s drevom zvyknutí. Nie je to správne, aby sa tradície takto dodržiavali bez toho, aby na to dozerali povedzme hasiči, alebo aby niekoho zavolala obec,“ plače sestra Svetlana.

Otvoriť galériu

Osudný úder

Čo sa presne stalo v osudnú noc, je predmetom vyšetrovania. Podrobnosti nepozná ani Daniel (48), otec Veroniky, pre ktorú osudný máj chlapci stavali. „Neviem nič, keď som sa zobudil, máj už na Olivera spadol. Prišiel ho postaviť Veronike. Moja dcéra sa z toho ťažko spamätáva a je to kruté aj pre nás, budeme to mať navždy pred očami, stalo sa to pred naším domom,“ hovorí zronene Daniel.

Rodičia vedia podrobnosti strašnej udalosti len z rozprávania. „Bola rozmočená hlina, neudržalo to ten máj a on padal. Boli pri ňom akurát traja, dvaja stihli uskočiť, ale Oliver bol zohnutý a už to nestihol. Spadlo mu to rovno na hlavu. Napriek tomu, že ho záchranári oživoval, môj syn zomrel,“ plače mama Soňa. Jej manžel Jaroslav šiel na miesto tragédie ako prvý, lebo ho zavolali susedia. Celý čas držal svojho milovaného syna za ruku a napriek tomu, že veril, že jeho syna lekári zachránia, hodinové oživovanie skončilo neúspešne.

Otvoriť galériu
Takto došlo k nešťastiu.
Zdroj: infografika NČ

Ako došlo k neštastiu

1. Partii mužov zostávalo postaviť ešte štyri máje

2. Zem bola po daždi mokrá a nestabilná

3. Po zasadení mája do zeme ho pôda neudržala 

4. Kmeň začal padať

5. Dvaja z partie mužov sa stihli uhnúť, Olivera zasiahol kmeň do hlavy

Zlá predtucha babky

Babka Ľudmila (65) nechcela, aby Oliver šiel pomáhať pri stavaní májov. „Mala som zlú predtuchu, hovorila som mu, že nech nejde, že celý deň pršalo, je prechladnutý a pomáhal pri prerábke,“ rozpráva pomedzi slzy Ľudmila. Oliver ale cítil, že je to jeho povinnosť. „Už sa mi nikdy nevráti! Bol to chlapec, ktorý veľa objímal, dával nám veľa radosti, dával rodine. Všetci sme ho nesmierne milovali,“ dodala Ľudmila.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Nové SND
Električka pred SND: Divadlo nesúhlasí, ministerstvo kultúry žiada garancie
Muži zákona zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín.
Polícia zadržala gang na Slovensku: Ako je možné, že im TOTO tak dlho prechádzalo?