Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2018 22:29 | Správy | Zahraničné správy

Na Zuckerberga sa to valí z každej strany: Washington žaluje Facebook, zvláštna reakcia sociálnej siete

Hlavné mesto Spojených štátov podalo žalobu na spoločnosť Facebook kvôli "laxnej" ochrane osobných údajov, ktorá umožnila britskej poradenskej firme Cambridge Analytica pred rokmi podvodne získať informácie o desiatkach miliónov užívateľov. Médiám to oznámil generálny prokurátor metropoly Washington Karl Racine.

Podľa denníka The Washington Post (WP) predstavuje žaloba prvú významnejšiu snahu amerických úradov potrestať sociálnu sieť za škandál, ktorý prepukol na začiatku roka. "Facebook zlyhal v ochrane súkromia svojich užívateľov a klamal ich ohľadne toho, kto mal prístup k ich dátam a ako boli využívané," ​​citovali médiá Racineovo vyhlásenie.

"Facebook vystavil užívateľa riziku manipulácie, keď umožnil spoločnostiam ako Cambridge Analytica a ďalším aplikáciám tretích strán zhromažďovať osobné dáta bez súhlasu používateľov," pokračoval Racine. Facebook v minulosti vývojárom aplikácií pre svoju sociálnu sieť umožňoval prístup k informáciám nielen o používateľoch danej služby, ale aj o ich priateľoch. Cambridge Analytica sa k menám, obľúbeným stránkam a ďalším informáciám o údajne až 87 miliónoch ľudí dostala cez aplikáciu psychológa Aleksandra Kogana, ktorá sa vydávala za obyčajný osobnostný kvíz. Škandál okolo analytickej spoločnosti vyvolal o to väčší rozruch, pretože podľa médií získané dáta využila pre zacielenie politickej reklamy, a to aj v rámci kampane súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa.

Podľa washingtonskej generálnej prokuratúry zber informácií Cambridge Analytica umožnil "laxný dohľad a zavádzajúce nastavenia súkromia" na facebooku. Britská firma pre politické účely získala údaje o viac ako 340 000 spotrebiteľoch v hlavnom meste USA. Facebook podľa prokuratúry porušil pravidlá o ochrane miestnych spotrebiteľov, pričom tento prípad považuje len za "jeden z mnohých príkladov" toho, ako sociálna sieť náležitým spôsobom nechráni dáta užívateľov. Žaloba tiež kritizuje skutočnosť, že Facebook používateľa o zneužití dát neinformoval, hoci ho odhalil už v roku 2015.

 

"Sťažnosť analyzujeme a tešíme sa na pokračovanie našich rozhovorov s generálnymi prokurátormi v hlavnom meste i inde," reagoval vo vyhlásení prevádzkovateľ sociálnej siete. Agentúra Reuters informovala, že firma môže za každý prehrešok voči washingtonskému zákonu o ochrane spotrebiteľa dostať pokutu 5 000 dolárov (113.000 eur). Pri spomínaných 340 000 poškodených osobách by teda potenciálny trest predstavoval 1,7 miliardy dolárov (38,5 miliárd korún).

Facebook v roku 2014 oznámil, že prístup k dátam priateľov všetkým vývojárom odoberá. Kvôli zisteniam o aktivitách Cambridge Analytica už ale dostal od britského úradu na ochranu osobných údajov (ICO) najvyššiu možnú pokutu 500 000 libier (14,3 milióna korún). Celú vec tiež vyšetruje jeden z výborov dolnej komory britského parlamentu, ktorý sa kvôli tomu opakovane pokúša vypočuť zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga. V USA je však žaloba metropoly Washington prvou výraznou odpoveďou na tento škandál, ktorý odštartoval tento rok v marci reportážami denníkov The New York Times (NYT) a The Guardian.

"Mohla by byť pre Facebook predzvesťou ešte tvrdších pokút a ďalších trestov, pretože pokračujú ďalšie vyšetrovania na štátnej i federálnej úrovni," napísal WP. Osoba oboznámená so žalobou vo Washingtone pod podmienkou zachovania anonymity denníku prezradila, že vyšetrovania namierené proti Facebooku prebiehajú hneď v niekoľkých amerických štátoch. Podľa WP sa ďalej väzbami kalifornskej spoločnosti na Cambridge Analytica už niekoľko mesiacov zaoberá americké ministerstvo spravodlivosti a Federálna komisia pre obchod (FTC).

Hodnota akcií Facebooku od začiatku stredajšieho obchodovania klesla o niekoľko percent. To môže byť tiež dôsledkom utorňajšieho článku NYT, ktorý popisuje, ako aj po roku 2014 Facebook s desiatkami firiem zdieľal mnohé údaje o užívateľoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Prekvapivé spúšťače astmy: O tomto ste možno nikdy nepočuli! Číslo 4 sa môže týkať aj vás