Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2018 22:23 | Správy | Zahraničné správy

Oproti tomu, čo vlani zarobil, je to smeť: Facebook dostal v Taliansku pokutu 10 miliónov eur

Taliansky úrad pre ochranu spotrebiteľov a hospodárskej súťaže (AGCM) uložil americkej spoločnosti Facebook pokutu vo výške desiatich miliónov eur za to, že okrem iného neinformoval užívateľa "adekvátne a okamžite" ohľadom užívania ich osobných údajov.

Podľa denníka The Guardian ide o jeden z najvyšších finančných trestov, aký kedy prevádzkovateľ rovnomennej sociálne siete dostal. Taliansky úrad o kroku informoval v piatkovej tlačovej správe.

AGCM uviedol, že kalifornská firma porušila štyri paragrafy talianskeho poriadku pre ochranu spotrebiteľov. Facebook vraj pri vytváraní účtu nedostatočne informoval užívateľa o skutočnej hodnote ich dát a o tom, k čomu budú využité. Podľa úradu zdôrazňoval iba bezplatnú povahu svojej platformy a zamlčoval zárobkovú zložku svojich operácií, čím ľudí nabádal k rozhodnutiu, ktoré by pri znalosti všetkých faktov neurobili. AGCM tiež ako "agresívne praktiky" kritizuje zdieľanie dát s tretími stranami za komerčnými účely, ktoré je vykonávané "bez predchádzajúceho vyjadreného súhlasu, teda spôsobom nevedomým a automatickým". Úrad tým odkazuje aj na východiskové nastavenie služieb Facebooku, ktoré "pripravujú odovzdávanie užívateľských dát stránkam a aplikáciám".

Okrem zaplatenia pokuty žiada od firmy zverejnenie "opravného" vyhlásenia, ktorým by verejnosť o problematike podrobne informovala. Facebook v prvej reakcii uviedol, že ľudia majú na platforme svoje osobné informácie vo vlastnej moci a že po nedávnych zmenách sú nastavenia týkajúce sa súkromia ľahšie dohľadateľné. "Skúmame rozhodnutie AGCM a prajeme si, aby sme s ním mohli spolupracovať na rozptýlení obáv. Tento rok sme urobili naše zmluvné podmienky jasnejšími, aby sme ľuďom pomohli pochopiť, ako používame dáta a ako naše podnikanie funguje," píše sa vo vyhlásení.

 

The Guardian uvádza, že talianske úrady na Facebook kvôli jeho dátovej politike vytvárajú výrazný tlak. Už vlani AGCM udelil spoločnosti pokutu tri milióny eur, pretože vraj tlačila užívateľa svojej chatovacej služby WhatsApp do zdieľania dát so základnou facebookovou mobilnou aplikáciou. Oproti tomu v Británii dostal Facebook za údajné prehrešky v rámci škandálu Cambridge Analytica pokutu len 500 000 libier (561-tisíc eur), čo je zároveň najvyšší trest, aký môže britský úrad pre ochranu osobných údajov udeliť.

Oveľa vyšší trest, až 1,63 miliardy dolárov (1,43 miliardy eur), mu hrozí v prípade, ktorý vyšetruje Írska komisia pre ochranu dát. Tá skúma, či bezpečnostná chyba v systémoch Facebooku, ktorá nedávno umožnila hackerom prístup k takmer 50 miliónom užívateľských účtov, nepredstavovala porušenie európskej smernice pre ochranu dát (GDPR). Oproti ročnému zisku spoločnosti je však maximálna možná pokuta stále len zlomkom, lebo vlani Facebook zarobil takmer 15,9 miliárd dolárov (takmer 14 miliárd eur).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku