Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Borovičku Slováci pijú už 600 rokov: Odhalíme vám, z čoho vlastne vzniká

Borovička je náš pravý národný alkohol! Dokonca naň máme v Európskej únii zaregistrovanú ochrannú známku. Hoci má svoj pôvod pod Vysokými Tatrami, dnes je tradičným nápojom od slovensko-moravského pomedzia cez Kysuce, Liptov, Spiš až po Šariš.

Alkohol a jeho účinky poznali už v starovekom Egypte a v Číne. Najprv to bol iba alkohol z kvaseného ovocia, neskôr aj jednoduché destiláty. Proces výroby liehu pravdepodobne rozvinuli v arabských končinách, veď výraz alkohol (al-koh’l) pochádza z arabčiny a vyjadruje jemne rozptýlenú látku, inými slovami „niečo neobyčajné“.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V Európe má pálenie alkoholu tiež dlhú tradíciu. Františkánsky mních Johannes de Rupescissa v 14. storočí opísal výrobu alkoholu buď destiláciou vína, alebo kvasením, koncentrovaním a následnou destiláciou ovocia, liečivých bylín a korienkov.

Poľský recept

 

Rozvoju destilácie na Slovensku určite pomohol rozvoj sklárstva, ktoré sa spája s obdobím vládnutia Karola I. Róberta z Anjou v Uhorsku (1308 – 1342). Od 14. storočia slovenské sklárne vyrábali sklá nielen pre maľované chrámové okná, ale vyrábali aj duté sklo pre potreby baníkov a alchymistov a tiež sklenené nádoby. Súčasti destilačných zariadení zo skla boli postupne nahrádzané trvanlivejšími z medi.

Od 13. storočia neustále rástol význam regiónu Spiša ako obchodnej cesty do Poľska. Je veľmi pravdepodobné, že prví spišskí páleničiari čerpali informácie o výrobe pálenky práve z Poľska, kde to bolo v tom čase už „rodinné remeslo“. Aj borovička má vlastne pôvod v Poľsku. „Oni tam pálili takzvanú samohonku nevýraznej chuti a vylepšovali ju práve pridaním fialových guľôčok z jalovca, teda z borievok,“ vysvetľuje Július Forsthoffer, popredný odborník v oblasti liehovarníctva a tiež člen Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Otvoriť galériu

„No a Spišiaci začali borievku, ktorá bola voľne a hojne dostupná, dávať už do kvasu. V Spišskej Belej sa v tom čase pálilo naozaj v každom dome. A zaujímavé je, že alkohol pálili ženy, lebo muži boli pri vojsku.“ Isté je, že prvú borovičku začali páliť v Spišskej Belej a teda jej názov spišská je úplne oprávnený. Okrem Spiša sa na naše územie dostala borovička aj cez Myjavu. „Tá mala korene v Holandsku a po bitke na Bielej hore v roku 1620 sa cez vojakov víťazných armád dostala na myjavské kopanice.“

Prvý

Na území Spiša a možno aj Horného Uhorska bol prvým pálenčiarom borovičky Sebastian Lam. V roku 1432 začal páliť jalovec a pálenku pomenoval borovička. „Borovička odvtedy prešla vývojom a mnohými zmenami. Niektoré receptúry sa nenávratne stratili. Hlavne zo židovských a z nemeckých páleníc. Jedni skončili v koncentrákoch a druhí boli deportovaní a všetci si svoje výrobné tajomstvo odniesli so sebou. Aj tak dnes máme niekoľko výborných spišských borovičiek. Je však veľmi smutné, ako si náš jedinečný alkohol znehodnocujeme a predávajú sa aj jeho nekvalitné napodobeniny,“ tvrdí Forsthoffer.

História

„Aj keď v Spišskej Belej boli doslova desiatky páleníc, po druhej svetovej vojne všetky zanikli a vznikol Slovenský liehový priemysel a neskôr Východoslovenské liehovary. Až teraz v lete vznikla na území mesta nová pálenica,“ hovorí Milan Vdovjak, autor knihy o alkoholových etiketách.

Otvoriť galériu

„Máme etiketu liehovaru, ktorý v roku 1875 založili v Spišskej Belej na výrobu špeciálneho alkoholu. Založili ju otec a syn Kleinbergerovci. Zrejme však borovičku začali vyrábať okolo roku 1850, keď rodina Kleinbergerovcov prišla do Spišskej Belej. V roku 1901 založili Hospodárske družstvo, kde ročne vyrobili 720 litrov liehu. Neskôr sa z družstva stal Hospodársky liehovar s výrobou 100-tisíc fliaš liehu, liehovín a likérov. V roku 1940 bola firma Kleinbergerovcov arizovaná obvodným tajomníkom Hlinkovej ľudovej strany Ladislavom Leporisom. V roku 1947 bol podnik Kleinbergerovcom vrátený, neskôr im však firmu znárodnili...“

Výroba borovičky potom fungovala v závode Východoslovenských liehovarov Košice, ktorý v 90. rokoch privatizovali a neskôr zavreli. Tradícia výroby tradičnej spišskej borovičky sa mnohokrát spretrhala, ale jej výroba a kvalita sa zachovala dodnes. „Aj napriek veľkým marketingovým snahám a podporám mnohých zahraničných značiek je borovička náš najpredávanejší alkohol,“ hovorí s úsmevom Milan Štefánik, chatár z Chaty pod Soliskom. Skrátka, borievka do Tatier patrí!

Borievka, jalovec

Ihličnatý vždyzelený ker až malý strom s modročiernymi bobuľami. Rastie na suchých stráňach a kvitne od apríla do júna. Plody borievky majú dezinfekčné, antibakteriálne a silno močopudné účinky. Používali sa v ľudovom liečiteľstve aj na vyvolanie potratu, preto ten názov jalovec. Bobule sa používajú aj ako korenie.

Otvoriť galériu
Borievka
Zdroj: iStock

Ako sa vyrába

Neexistuje borievkový destilát. Nebolo by možné pozbierať toľko plodov, ktoré sú vlastne suché šišky. Borievky sa umyjú, pomelú a naložia do liehu. Po čase sa pridajú kvasinky a celé sa to prekvasí. Neskôr sa táto zápara predestiluje, až vznikne destilát so 70 % koncentráciou alkoholu. Ten sa presným pomerom pridáva do jemného liehu, a tak vzniká borovička. Čiže nápoj sa vyrába rezaním borievkového destilátu liehom. Najlacnejšie borovičky však destilát ani nevideli a obsahujú len umelé arómy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu