Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2018 10:55 | Správy | Politika

Vojnový stav na Ukrajine: Ohrozené je aj samotné Slovensko!

Konflikt spustila zrážka plavidiel. V nedeľu predpoludním narazila ruská pohraničná loď do ukrajinského remorkéra. K incidentu došlo v Kerčskom prielive, cez ktorý Moskva postavila most spájajúci anektovaný polostrov Krym s ruskou pevninou.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Následne Rusi spustili paľbu, pri ktorej zranili šiestich Ukrajincov a špeciálne jednotky zajali tri menšie ukrajinské lode a 23 námorníkov. Obidve strany sa navzájom obviňujú z vyvolania konfliktu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v reakcii na situáciu stanné právo a priblížila sa hrozba eskalácie napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ukrajinské lode mali namierené do ukrajinského prístavu Mariupoľ, ktorý je teraz z dôvodu ruskej blokády úplne zablokovaný pre námornú dopravu. Ukrajina obviňuje Rusov z porušovania medzinárodného práva. Prezident Petro Porošenko preto zvolal schôdzku s velením armády a žiadal od Ruska okamžité prepustenie lodí aj námorníkov. „Požadujeme, aby boli urýchlene odovzdaní ukrajinskej strane,“ vyhlásil Porošenko. Podľa Kremľa ide v tomto prípade o nebezpečné manévre z ukrajinskej strany a narušenie ruskej hranice. „Porušili kľúčové ustanovenie medzinárodného práva, nielen morského, ale obecného medzinárodného práva,“ uviedol podľa agentúry RIA Novosti šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Podpora pre Ukrajinu

 

Ukrajinu v konflikte podporili Severoatlantická aliancia aj Európska únia. „Vyzývame Rusko, aby zabezpečilo voľný prístup k ukrajinským prístavom v Azovskom mori podľa medzinárodného práva,“ napísala hovorkyňa NATO Oana Lungescu.„Vyzývame všetkých, aby konali s maximálnou zdržanlivosťou a okamžite znížili napätie,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Maja Kocijančičová.

Takisto Slovensko prostredníctvom ministerstva zahraničia vyjadrilo podporu Kyjevu a apeluje na rozvážne riešenie situácie. „Kroky vedúce k eskalácii napätia na anektovanom Kryme, v Azovskom a Čiernom mori porušujú zvrchovanosť Ukrajiny a podrývajú bezpečnosť a stabilitu v širšom regióne “ píše sa vo vyjadrení rezortu zahraničia pod vedením Miroslava Lajčáka.

Otvoriť galériu
Hnev v Kyjeve

V ukrajinskej metropole v nedeľu v noci podpálili auto s ruskými diplomatickými značkami a pred ambasádou Moskvy pri protestoch demonštranti pálili pneumatiky a hádzali dymovnice. Prezident Petro Porošenko v pondelok podpísal zákon o stannom práve. Výnimočný režim by tak platil v krajine najbližšie dva mesiace, čo by mohlo zasiahnuť aj do ukrajinských parlamentných volieb.

Tie by z toho dôvodu mohli presunúť, čo viacerí ukrajinskí politológovia vidia ako taktiku prezidenta Porošenka, ktorý zatiaľ prehráva v prieskumoch s protikandidátkou a expremiérkou Juliou Tymošenkovou. Taktika podľa analytika Juraja Krúpu určuje aj kroky Moskvy v konflikte.

„Rusko sa rozhodlo ísť cestou stupňovania agresie a tento útok je potvrdením toho, že vedie agresívnu politiku a vojnu proti Ukrajine. Môže to súvisieť aj s klesajúcou tendenciou popularity Vladimira Putina v Rusku, ktorá sa dostáva z jeho pohľadu na rizikovú hranicu,“ vysvetľuje Krúpa s tým, že ruský prezident sa takto snaží odvrátiť pozornosť od domácich problémov.

Otvoriť galériu
Ohrozené je aj Slovensko

Všetky ukrajinské bojové jednotky by v prípade, ak parlament schváli stanné právo, uviedli do režimu pohotovosti a začala sa čiastočná mobilizácia armády a tvorba aktívnych záloh. To môže podľa analytika spôsobiť problémy aj pre Slovensko, keďže vojenská aktivita vyčerpáva nášho východného suseda najmä ekonomicky.

„Ak skolabuje Ukrajina, môžeme u nás zaznamenať aj vlnu utečencov. V krajine potom hrozí vytvorenie oligarchickej štruktúry, z ktorej vznikne mafiánsky štát, čo bude mať negatívny efekt na bezpečnostnú situáciu na Slovensku. My dnes podceňujeme Ukrajinu a jej dosah na našu bezpečnosť, čo považujem za absolútne zlyhanie našich politikov,“ dodal analytik Krúpa.

Hrozí zničenie prístavu v Mariupole

Juraj Krúpa, vojenský analytik

Otvoriť galériu

Nerátam, že to prerastie do veľkého konfliktu, ale vylúčiť sa to nedá nikdy. Ukrajina si uvedomuje, že je v podstate osamotená, že prevaha techniky je na ruskej strane. To sme videli aj teraz, keď im obsadili tri lode. Oni nemali ani chuť, ani záujem strieľať, pretože ruská prevaha je všade, vo vzduchu aj na mori.

Rusko v tomto Kerčskom prielive vybudovalo most, ktorý spôsobuje, že väčšie obchodné lode ho nemôžu podplávať. Tým znižuje kapacitu a schopnosti Mariupoľského prístavu. Teraz tento priestor Rusko úplne uzavrelo a od anexie Krymu tak ďalej pokračuje v rozširovaní svojho vplyvu. Ak sa zmocní Kerčského prieplavu a Azovského mora, tak ekonomicky zničí prístav v Mariupole a ďalšie ukrajinské prístavy v Azovskom mori.

Rusi porušili medzinárodné právo

Alexander Duleba, odborník na medzinárodnú politiku

Otvoriť galériu

Ak hovoríme o medzinárodnom práve, tak ho porušila ruská strana. Od roku 2003 platí dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou, že lode oboch krajín majú neobmedzený voľný pohyb cez Kerčský prieliv s tým, že obe strany majú právo kontrolovať plavidlá pod inými vlajkami. Je to jednoznačné porušenie zmluvy v tomto zmysle.

Ak Rusi uvádzajú, že Ukrajinci narušili územie 12 míľ od územia Ruska, tak ukrajinská strana tvrdí, že informovala vopred Moskvu o plavbe týchto troch vojenských plavidiel z Odesy do Mariupoľa cez Kerčský prieliv, pretože iná cesta tam nie je. Ruská strana navyše podľa medzinárodného práva nemôže zakázať vstup do svojich vôd akýmkoľvek plavidlám, pokiaľ dopredu na to neuvedie dôvody. Rusi dôvody neuviedli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, sita, Novy Cas, bar, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území
 V Lipanoch sa muž pod vplyvom alkoholu snažil ukradnúť auto.
Foto
Ožratý muž chcel ukradnúť auto: Budete sa chytať za hlavu, čo vyvádzal! Prípad ako zo zlého filmu
(ilustračné foto).
Horskí záchranári zasahovali v Malej Fatre: Uviazol tam turista! Čo sa mu stalo?
Ivan Kmotrík ml. s novou posilou
Kmotrík potvrdil koniec problémovej hviezdy: Je to pre nás facka!
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Novinky o mužovi, ktorého pri obci Selce napadol medveď: Utrpel viaceré zranenia
Foto
Žena urobí všetko pre to, aby bola mamou: Partnera však nechce! Kvôli umelému oplodneniu predala aj dom
Drucker plánuje zmeny v školstve.
Drucker plánuje zmeny v školstve: Monitor ako prijímačky na stredné školy? Aha, čo povedal