Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2018 06:45 | Správy | Zahraničné správy

Mierové rozhovory vyšli nazmar: V prístave Hudajda vypukol krutý boj

Krutý boj medzi povstalcami a provládnymi silami vypukol v pondelok neskoro večer v dôležitom jemenskom prístavnom meste Hudajda, napriek pokroku v mierových rozhovoroch a výzvam na zachovanie pokoja.

Informovali o tom predstavitelia provládnej armády, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP. Ide o najhorší boj od minulého týždňa, keď sily verné jemenskej vláde zastavili ofenzívu proti šiitským povstalcom-húsíom, ktorí ovládajú životne dôležitý prístav Hudajda na pobreží Červeného mora. Boj prebieha prevažne vo východnej časti mesta, kde povstalci, podporovaní Iránom, používajú proti armáde delostrelectvo, uviedli zdroje.

Na delostreleckú paľbu zareagovali provládne sily, pričom lietadlá koalície vedenej Saudskou Arábiou takisto podporili vládnu armádu a podnikli 12 náletov, dodali zdroje.

Prístav Hudajda je kľúčový pre dodávky humanitárnej pomoci do Jemenu. V tejto krajine na Arabskom polostrove hrozí hladomor 14 miliónom ľuďom, čo je polovica jej obyvateľov. Takmer štyri roky trvajúca vojna tam spôsobila najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

 

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths pripravuje mierové rozhovory vo Švédsku, ktoré sa podľa jeho slov majú konať "čoskoro". Termín ešte nie je známy.

Návrh rezolúcie o Jemene predložený v pondelok v Bezpečnostnej rade OSN vyzýva na okamžité prímerie v Hudajde. Bojujúcim stranám dáva dva týždne na to, aby odstránili všetky prekážky pre prísun humanitárnej pomoci. Británia nechala kolovať návrh ďalším 14 členom BR OSN po tom, ako splnomocnenec OSN pre Jemen Griffiths v piatok oznámil, že má v úmysle odcestovať do jemenskej metropoly Saná. Tam chce podniknúť posledné kroky potrebné pre mierové rozhovory vo Švédsku.

Text rezolúcie vyzýva všetky strany na ukončenie nepriateľských akcií v provincii Hudajda, na zastavenie všetkých útokov v husto obývaných civilných oblastiach po celom Jemene a tiež na ukončenie útokov bezpilotných lietadiel proti krajinám v regióne a prímorským oblastiam.

Jemenská medzinárodne uznaná vláda v pondelok oznámila, že informovala Griffithsa o úmysle zapojiť sa do navrhovaných mierových rozhovorov s povstalcami, ktoré sa budú konať vo Švédsku.

Šéf povstaleckého Najvyššieho revolučného výboru Muhammad Alí Húsí v nedeľu tvítoval, že húsíovia sú pripravení v záujme mierového úsilia ukončiť raketové ostreľovanie za predpokladu, že tak urobí aj opačný tábor - Spojenými štátmi podporovaná koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Fico vychválil naše členstvo v Únii do nebies: V tomto bode však nastala zmena
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky