Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2018 12:56 | Správy | Domáce správy

Protesty farmárov podporilo aj KDH: Ministerku Matečnú vyzvalo na odchod

Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) podporuje protesty slovenských farmárov. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásili jeho predstavitelia. Zároveň vyzvali na odchod ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS), ktorá by tým mala prebrať zodpovednosť aj za svoje minulé pôsobenie v čele Slovenského pozemkového fondu (SPF).

"Veríme že sa na Slovensku nájde niekto, kto dokáže riadiť poľnohospodárstvo, aj mu rozumie. Pani Matečná to určite nie je," skonštatoval predseda hnutia Alojz Hlina.

Situácia v poľnohospodárstve je podľa neho vtedy zlá, "keď sa oň zaujímajú finančníci z Bratislavy a mafia z Talianskaľudia, ktorí nerozoznajú kravu od jalovice, dokážu si objednať eben do Ferrari, ale nevedia, kedy sa sadí jačmeň". "Toto sa naozaj stalo," domnieva sa Hlina, podľa ktorého je stav v poľnohospodárstve viac ako zúfalý. "Protesty, ktoré už, chvalabohu, sú, podporujeme," doplnil.

Europoslanec Ivan Štefanec sa v piatok (4.5.) stretol s farmármi počas výjazdu na východné Slovensko. Podľa jeho slov bol šokovaný tamojším stavom, ktorý vníma ako katastrofálny. "Som zhrozený, že v poľnohospodárstve profitujú organizované skupiny riadené stranou Smer-SD na úkor poctivých farmárov – malých podnikateľov, ktorí živia seba a svoje rodiny prácou," zhrnul svoje postrehy.

Otvoriť galériu

 

Štefanec si myslí, že podozrenia z podvodov s agrodotáciami by mal prešetrovať medzinárodný vyšetrovací tím, ako to je v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorý na to upozornil. Požiada preto generálneho prokurátora, aby vyšetrovanie na medzinárodnej úrovni inicioval.

Europoslanec tiež pripraví ďalší, detailnejší podnet na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý už vec preveruje. Tiež bude tento týždeň informovať monitorovaciu misiu Európskeho parlamentu, ktorej je sám členom a ktorá má po marcovej návšteve Slovenska ešte stále mandát. "Budem s nimi hovoriť osobne, nevylučujem, že opäť prídu na Slovensko, ale to musí byť rozhodnutie mojich kolegov," uviedol.

Podľa KDH sú potrebné aj zmeny v legislatíve, aké navrhovali už i v minulosti. Podpredseda hnutia Pavol Zajac vysvetlil, že by bolo dobré maximálny možný prenájom pôdy skrátiť z 25 na 15 rokov. Tiež by sa podľa neho mal zmeniť súčasný stav, keď si môže nájomca uplatňovať agrodotácie aj na základe nájomnej zmluvy, ktorá bola daná majiteľovi pôdy len na vedomie.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?
Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!
Ilustračné foto
Polícia zhabala historické množstvo drog: Napojenie na OBÁVANÝ kartel?! Aha, koho zadržali
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Vodiči, pozor: Na diaľnici D2 bude dopravné obmedzenie
(ilustračné foto)
VIDEO Šťastena dopriala dovolenkárom: Uvideli kosatky a medzi nimi VZÁCNOSŤ!
Poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér mal dostať vyhrážky smrťou! Zverejnil znenie desivého ODKAZU
Hrabko tvrdí, že za náladu v spoločnosti môžu aj politici: TOTO by mala spraviť prezidentka
Výber jednej zo 4 vidličiek má vraj prezradiť niečo o vašej osobnosti! (Ilustračné foto)
Foto
Jednoduchý TEST s vidličkami o vás prezradí viac, než by ste si mysleli: Súvisí to s vašou osobnosťou!