Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2018 15:03 | Správy | Politika

Boris Kollár kritizuje ministerku Matečnú: Agrorezort pod jej vedením prekonal všetky negatívne rekordy!

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za posledné dva roky prekonalo všetky negatívne rekordy pod vedením ministerky Gabriely Matečnej (nominantka SNS).

Povedal to vo štvrtok líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Dodal, že Slovensko je v situácii, keď v prípade bezpečnostnej alebo zdravotnej krízy nevie zabezpečiť občanom dostatok potravín na splnenie základných výživových nárokov a že potravinová sebestačnosť je na úrovni 37 %.

Ďalej uviedol, že záporné saldo zahraničného obchodu s agrokomoditami sa prepadlo z 1,096 miliardy eur v roku 2015 na súčasnú úroveň 1,402 miliardy eur. Konštatoval zníženie chovu ošípaných, dojníc aj plôch, na ktorých sa pestujú zemiaky. "Podpísali sa pod to všetky politické reprezentácie, je to výsledok slepého liberalizmu a rozkrádania," povedal Kollár.

Podľa hnutia šéfka agrorezortu nevie zabezpečiť udržateľnosť poľnohospodárstva či produkcie potravín na zabezpečenie potravinovej sebestačnosti a mala by odstúpiť z postu.

 

Expert hnutia pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta upozornil, že ministerka nepredložila zatiaľ koncepčný materiál rozvoja rezortu a stratégiu, napriek tomu, že kríza v agrosektore sa prehlbuje. "Pani ministerka neplní ani programové vyhlásenie vlády, kde ako ministerka si dala záväzok podporiť dlhodobé koncepčné riešenie zvýšenia potravinovej bezpečnosti a zvýšenie podielu na trhu slovenských výrobkov z domácich surovín," povedal a dodal, že nezaviedla napríklad funkčný poistný systém so spoluúčasťou štátu či nepodporila mladých farmárov.

V súvislosti s financiami z Európskej únie Karahuta uviedol, že SR čerpá 0,9 % z celkových podpôr, ale na produkcii sa podieľa 0,5 % a na pridanej hodnote 0,3 %.

Matečná: Zrealizovali sme desiatky krokov v prospech poľnohospodárov

Za dva roky sme zrealizovali desiatky konkrétnych krokov v prospech poľnohospodárov, uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS) v reakcii na štvrtkovú tlačovú besedu hnutia Sme rodina-Boris Kollár, počas ktorej ju kritizovalo. TASR o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Podľa Matečnej ide o ochranu spotrebiteľov pred potravinovými škandálmi, zvyšovanie transparentnosti v prideľovaní dotácií, boj za posilnenie postavenia poľnohospodárov aj na európskej úrovni a urobenie poriadku s nájmami pôdy.

Agrorezort uvádza, že v čase tlačovej konferencie ministerka diskutovala na valnom zhromaždení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. "Chápeme, že je ľahké kritizovať pred televíznymi kamerami, ale slovenskí farmári by oveľa viac ocenili, aby opoziční lídri prišli medzi nich a podrobili svoje návrhy odbornej oponentúre," konštatuje a dodáva, že roky nebolo poľnohospodárstvo pre spoločnosť a vládu prioritou a vedenie rezortu sa to rozhodlo zmeniť.

Ministerstvo plánuje predstaviť riešenia, ktoré sa týkajú zverejňovania nájomných zmlúv, sceľovania pôdy, zlepšenia kontrol prideľovania dotácií aj informovania verejnosti. Prioritou na rok 2018 je pripraviť projekt Zelená nafta, čo bude po dlhom čase systémová pomoc poľnohospodárom v prvovýrobe.

Cieľom je posilniť postavenie poľnohospodárov, zvýšenie podielu slovenských potravín na pultoch, ochrana spotrebiteľa, ale aj spravodlivejšia spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie. Uvítame každý konštruktívny návrh od poľnohospodárov, politikov aj verejnosti, vrátane opozičných parlamentných subjektov, uzatvára agrorezort.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz