Sobota 25. 6.
Tadeáš
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2018 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Milovníci prírody majú konečne dôvod na radosť: Na Slovensko sa vrátil veľmi vzácny živočích!

Hovoria o zázraku. Po smutných udalostiach s otrávenými dravcami na juhozápade Slovenska majú milovníci prírody dôvod na radosť.

Pri Bánove (okr. Nové Zámky) sa objavil vzácny drop veľký, ktorý je u nás dnes už raritou. To, že sa práve pri obci Bánov objavil vzácny drop veľký, je pre ochranárov čosi ako zázrak. „Drop veľký je najťažší lietajúci vták na svete, najvyššia potvrdená hmotnosť dospelého samca bola 22 kg.  Samice sú menšie, majú teda aj nižšiu hmotnosť (max. 5 kg). Ešte v 70. a 80. rokoch 20. storočia hniezdil aj v iných oblastiach južného Slovenska v počtoch niekoľkých desiatok jedincov. Odhaduje sa, že kedysi u nás hniezdilo niekoľko stoviek párov,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Otvoriť galériu
Drop sa objavil pri
Zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

Postupne však tieto operence na Slovensku takmer vyhynuli. Preto ochranárov teší, že sa drop vrátil na miesto, kde kedysi hniezdili jeho predkovia. „Niektoré jedince sa vydajú na potulky po lokalite, kde sa druh vyskytoval. Môžeme hovoriť o genetickej pamäti,“ vysvetľuje Slobodník.

V oblasti Nitrianskej pahorkatiny bol drop veľký spozorovaný po 30 rokoch. „Drop je monitorovaný. Chceme sledovať jeho prirodzené reakcie v jeho prirodzenom prostredí,“ povedal Slobodník. Tiež vylučuje, že by mohlo dôjsť k jeho otráveniu, ako v predchádzajúcich prípadoch. „Vzhľadom na spôsob života a jeho potravu nie je možné, aby sa otrávil ako dravce. Neživí sa totiž zdochnutou zverou,“ zakončil Slobodník.

Drop veľký

Otvoriť galériu
Vzácny vták u nás
Zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

  • najťažší lietajúci vták na svete
  • najväčší vták na Slovensku = samec je väčší ako moriak
  • žije v malých kŕdľoch a živí sa rastlinnou potravou a hmyzom, občas požiera i drobné hlodavce, jašterice či vtáčie mláďatá

 

Hmotnosť najväčšieho samca: až 22 kg

Rozpätie krídel: 210 – 240 cm

Výška: 90 - 105 cm

{{ poll.title }}
Ďakujeme za Váš hlas
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ poll.type == 'percent' ? answer.percent + '%' : answer.votes }}
Kontaktný formulár
(údaje vo formulári budú slúžiť na kontaktovanie v prípade výhry)
* Povinné otázky
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Foto
Uznávaný režisér Guy Ritchie odkladá film za 145 miliónov €: Zloduchovia z Ukrajiny musia preč!
Austrálsky mechanik pokoril svetový rekord: Neuveriteľné! Zvládli by ste toľko kľukov za hodinu?
Foto
Šialené! Ľudia sa snažili dostať do Španielska cez stráženú hranicu: Zomreli desiatky, zranili sa stovky
Toto auto stačí nabiť raz za mesiac
Odpočívaj v pokoji Internet Explorer
Drony Amazonu začnú s donáškami už v tomto roku
Ukrajinský poslanec mal byť agentom Ruska: Vážne obvinenie tajnej služby! Hrozné, čoho sa mal dopustiť
Slováci na MS nestačili na Čechov: Do štvrťfinále mieria z druhej priečky
Von der Leyenová vyzvala spotrebiteľov v EÚ: Šetrite energiu, stačí málo
Foto
Správa, akú nikto nečakal: Talentovaný český reprezentant má rakovinu!
Definitíva padne čoskoro! Stane sa z Eriksena hráč United? Dán je prekvapivo na vážkach
Moskva reaguje na udelenie štatútu pre Ukrajinu a Moldavsko: Bude to mať negatívne dôsledky