Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2018 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tréner Jany Landl zo šou Najväčší víťaz: Drsné zákulisie chudnutia

Bojujú sami so sebou! Súťažiaci v šou Najväčší víťaz si musia siahnuť na svoje dno, inak sa výsledky nedostavia. To si myslí tréner modrého tímu Jany Landl (33).

Novému Času Nedeľa prezradil nielen pikošky zo zákulisia súťaže a či vypadnutí účastníci neprestali cvičiť, ale aj to, ako bojovať s nadváhou aj mimo kamier.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Aká bola vaša cesta k športu?

Ako malého ma očaril maďarský kriminálny seriál Linda o policajtke, ktorá ovládala karate (smiech), tak som ako päťročný začal trénovať. Keďže vtedy neboli financie a rodičia netušili, či sa tomu budem naozaj venovať, mama mi ušila moje prvé kimono z plachty. Dopracoval som sa až k čiernemu pásu, ktorý mám udelený priamo od Japoncov z Okinavy. Ku karate sa pridružili ďalšie športy, začal som dvíhať činky, pripravovať sa na fitnes súťaž a neskôr som si začal robiť všetky potrebné trénerské školenia, certifikáty, aby som mohol trénovať klientov...

 

Kedysi chceli klienti iba schudnúť, potom boli v móde svaly. Čo chcú ľudia dnes?

Ľudia začínajú chápať, že cvičenie nie je len o chudnutí či naberaní svaloviny, ale musí to mať funkčný efekt. To znamená, že hlavným cieľom cvičenia je skvalitnenie každodenného života. Príkladom je moja najstaršia klientka pani Darinka, ktorá má 73 rokov, robí kľuky, vydrží skákať päť minút so švihadlom, vládze. Nie je pritom obdarená zázračnou schopnosťou, jednoducho už pred rokmi pochopila, že ak chce prežiť svoj dôchodkový vek vitálne a plnohodnotne, musí pre to niečo urobiť. Pointa je, že to, čo robím pre telo dnes, zužitkujem, keď budem mať 70 rokov.

Keď sa človek odhodlá zmeniť spôsob života, cvičiť, lepšie sa stravovať, čo by mal spraviť ako prvé?

Povedzme si, čo by nemal urobiť, a to je porovnávať sa s iným. To vedie k zbytočným depresiám a zlyhaniu. Musím sa porovnávať sám so sebou, teda ja verzus ja pred mesiacom. Nepozerať sa na to, že môj kamarát zdvíha ťažšie váhy alebo rýchlejšie chudne. Nie. Ak som dnes zdvihol 100 kg, o mesiac chcem zdvihnúť 110. Ak som schudol dve kilá, ďalší mesiac chcem schudnúť štyri. Ľudia často plačú, že on zje päť rožkov a nič a ja zjem dva a priberiem. No dobre, je to tak, ale veď pracuj s informáciami, ktoré máš. Kde je na svete spravodlivosť? Niekto sa narodí do bohatej rodiny a niekto v Afrike, kde majú problém prežiť, lebo nemajú jedlo a vodu. Každý sme nejaký genotyp a podľa toho sa zariaďme.

Otvoriť galériu

Najťažší súťažiaci Martin Šimovič (44) vážil na začiatku 196,7 kg. Ako je možné, že sa človek dokáže dopracovať k takej vysokej hmotnosti?

Toto bola záhadná otázka, ktorú som si aj ja stále kládol. Väčšina ľudí, keď priberie, má v sebe taký alarm - ejha, niečo robíš zle, daj to do poriadku. Ako je teda možné, že sa týmto ľuďom nerozsvietila kontrolka? Postupne na to prichádzam. Máme tam 18 rôznych príbehov a každý ten človek sa k obezite dopracoval trošku inak. Sú tam napríklad ľudia, ktorí si absolútne neveria, ľudia ktorí sa naháňali za peniazmi, ktorí majú nejaký emočný problém, ale aj takí, ktorí sa vyjedli.

Hovorí sa, že ak chcú obézni ľudia schudnúť, mali by začať zľahka. V Najväčšom víťazovi však vidíme, ako si súťažiaci siahajú na dno možností, tlačí ich vymedzený čas. Je to bezpečné?

Šou sa nakrúca trošku v predstihu a môžem povedať, že za ten čas som s mojimi zverencami, chvalabohu, nemal nejaký vážnejší zdravotný problém. Síce od začiatku mali trojfázové tréningy, ale išli sme na to veľmi postupne. Samozrejme, že nezačali hneď behať. Najprv bola chôdza, cviky s vlastným telom, bicykel, veslovanie a pomaličky sme pridávali.

Diváci na sociálnych sieťach často porovnávajú šou Najväčší víťaz so šou Extrémne premeny a tvrdia, že koncept vypadávania nie je motivujúci a že môže súťažiacim ešte viac ublížiť.

Extrémne premeny sú úplne iný koncept. Ľudia na sebe pracovali viac-menej sami. Dostali cvičebný plán, jedálny lístok a na konci cesty po roku bola premena. Najväčší víťaz má svoje pravidlá ako každá iná hra. Keďže je na konci finančná odmena, musí byť iba jeden víťaz, inak by sa medzi sebou hádali. Po týždni opustil šou prvý človek. Poviete si, že za taký krátky čas mu to nič nedalo. Dovolím si oponovať. Dostali odborníkom nastavené jedálne lístky na mieru, mali kontakt s trénermi, bolo o nich postarané. Odniesli si mnoho nových informácií. Človek sa dokáže namotivovať aj za týždeň tak, že dokáže v snažení pokračovať ďalej.

No dobre, ale po vypadnutí zo súťaže sú ponechaní napospas osudu.

Vôbec nie, ja sa im venujem ďalej, mám ich pod dohľadom. Všetci, ktorí vypadli, cvičia, čo je skvelé. Napríklad Barborka do dnešného dňa zhodila už 14 kilogramov, a to robí 12-hodinové šichty v práci. Na sociálnej sieti mám založenú skupinku, kde mi každý kto vypadol píše, čo robil, čo jedol a ako trénoval. Dokonca mi posielajú v pravidelných intervaloch svoje fotografie. Mám s nimi krásny vzťah. Pre niekoho som priateľ, pre iného brat, pre ďalšieho otec. Každý si vo mne našiel to, čo potreboval.

Dôležitou súčasťou celej šou je správne stravovanie. Je práve to dôvod, prečo niekto za týždeň schudne kilo a iný päť?

Súťažiaci majú vypracované jedálne lístky od doktora Borisa Bajera, odborníka na stravu. My však nie sme pri tom, keď si varia a keď jedia. Niekedy sa mi donesie do uší, že ten a ten zjedol viac. Stalo sa nám pri Martinovi Šimoničovi, že zjedol šunku, ktorá mala byť na raňajky pre všetkých. Ďalší zasa vyjedol veľa orechov, ktoré sú síce zdravé, ale kalorické. Každý si myslí, že keď jem zdravo, môžem jesť, koľko chcem. To nie je pravda. Keď jem zdravo, dávam svojmu telu dobré palivo, ale aj keď tankujem, predsa nemôžem preliať nádrž, aby vytekala. Čiže aj takéto prešľapy sa odrážajú na výsledku.

Otvoriť galériu

Kto zo súťažiacich vám dáva najviac zabrať a kto vás najviac prekvapil?

Pre mňa je taký ťažký prípad Mark Dobrovič. Beriem si to trošku osobne, lebo niekedy už naozaj neviem ako na neho. Chudne dosť málo, má výkyvy, kde dokonca trošku pribral. Je to typ človeka, ktorý všetko vzdáva a nevie si siahnuť na svoje dno, pretože sa bojí zlyhania. Ľudia ho pre hmotnosť začali ľutovať, on sa s rolou chudáka stotožnil a začalo mu to vyhovovať. Naopak, najviac ma prekvapil Julo Lavo, ktorý si povedal, že k päťdesiatke si dá darček a schudne 50 kíl. A ide mu to veľmi dobre. Mladším súťažiacim ukazuje, ako sa chudne. Povzbudzoval sa, zmenil prístup v hlave a ide.

Pomáha, keď na nich kričíte?

Musím sa priznať, aj keď na to nie som hrdý, že občas prídu aj silné nadávky. Mám však pocit, že tie tvrdé slová ich viac povzbudia. Zbadajú, že to beriem vážne a že som nas*atý, pretože im ide naozaj o život. Zoberte si, že srdce do toho obrovského tela musí vypumpovať krv. Je tak veľmi namáhané, že jednoducho nevydrží. Markovi som povedal, že mu dávam tak 15 rokov života a to som možno aj pridal. Ak schudnú desať kilogramov z hmotnosti, stále je to nič. Až keď zhodia prvých 50 kg, môžu povedať, že sa to začína uberať správnym smerom.

Majú šou o chudnutí motivačný efekt aj na ľudí s nadváhou, ktorí ich sledujú pred televízormi?

Áno, a je to skvelé! Obézni ľudia sa prestali hanbiť chodiť do fitka. Začalo sa to už po Extrémnych premenách a vidím to aj teraz, jednoducho sa odhodlali a prišli. Vo fitku by si mal každý pamätať, ako začínal, a ak sa niekomu bude smiať pre jeho nadváhu, je to debil. Pre mňa je výhra, že môžem priložiť ruku k celoslovenskému dielu a pomôcť ľuďom, ktorí pomoc potrebujú.

Častým argumentom ľudí je, že jednoducho nemajú na cvičenie a zdravú stravu peniaze či čas. Čo s tým?

Nie je to o peniazoch, veď ľudia, ktorí bývajú v domoch, si môžu doma pestovať tony zdravých plodín oveľa lacnejšie, ako ich kupujeme na trhoch my mestskí ľudia. Ďalej, nemusia ísť do fitka. Môžu sa prechádzať, robiť v záhradke, bicyklovať... Cvičiť sa dá s hocičím, s vlastným telom aj s kvetináčom! Dôležité je, aby si našli niečo, čo baví ich, a nie ich kamaráta, a vypracovali si v cvičení a strave systém. Iba tak sa na to po pár týždňoch nevykašlú. A čas? Dokázali to ľudia, ktorí majú päť detí a prácu, dokázali to úspešní podnikatelia, ktorí sú vyťažení. Prečo by ste to nedokázali vy?

Drastické diéty vám telo spočíta

„Ak môžem ľuďom poradiť, nikdy nechoďte do drastických diét. Prečo? Príkladom je súťažiaca Monika Stupňanská, ktorá na tréningoch nevládala, bola bez energie, bolo jej zle. Nechápal som, čo je vo veci, a nakoniec som to z nej dostal, že neje. Ona si zvolila takúto cestu a tvrdohlavo tvrdila, že nebude jesť, pretože to je jej taktika. Zhodila štyri kilogramy a jasala, že sa to oplatilo. Lenže prišli výsledky z meraní, kde stálo, že ona jediná zhodila 0 kg tuku a štyri kilá zo svalov, čo je veľmi nebezpečné. Monika si našťastie uvedomila, že toto rozhodne nie je cesta. Ak nedáte telu palivo, je v šoku a začne spaľovať svaly, nie tuky. Keďže potrebujete žiť, telo si začne brať energiu na fungovanie zo svalov. Vy síce schudnete, ale za akú cenu? Často prestanú jesť najmä ženy týždeň pred dovolenkami. Na dovolenke si nejedna povie, dobre, už som sa odfotila, už ma všetky kamošky videli, aká som super sexi v plavkách, a vrhne sa na švédske stoly. Okrem toho, že priberie ešte viac, ako schudla, je to obrovská záťaž a šok pre telo. Zapamätajte si, že aj keď to znie paradoxne, základom chudnutia je jedlo. Zdravé, výživné a vyvážené jedlo,“ radí Jany Landl.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!